Curtea Supremă a Statelor Unite, majoritar conservatoare, a părut joi refractară la argumentele în favoarea imunităţii penale absolute invocată de către Donald Trump - în calitate de fost preşedinte -, însă o hotărâre ar putea întârzia şi mai mult procesul penal al acestuia la Washington, relatează AFP.
Prin faptul că a decis în urmă cu două luni să se sezizeze în această problemă, cea mai înaltă jurisdicţie din Statele Unite a amânat deja ţinerea procesului federal în care fostul preşedinte republican este inculpat cu privire la o tentativă de răsturnare ilegală a rezultatului alegerilor din 2020, în care democratul Joe Biden a obţinut o victorie.
Majoritatea celor nouă judecători s-au arătat sceptici faţă de imunitatea absolută de care se prevalează candidatul republican în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie, iar mai mulţi dintre ei, mai ales conservatori, au insistat asupra repercusiunilor pe teremn lung al hotărârii lor.
”Noi redactăm o regulă pentru posteritate”, a observat Neil Gorsuch, referindu-se la caracterul fără precedent al problemei.
”Acest dosar are implicaţii uriaşe asupra viitorului preşedinţiei şi ţării”, a subliniat colegul său Brett Kavanaugh.
Donald Trump, care compărea în acel moment la New York, unde este judecat de la 15 aprilie cu privire la plăţi suspecte în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, a dat asigurări că imunitatea penală este indispensabilă în exercitarea puterii supreme.
”Fără imunitate, nu vei face nimic, devii un preşedinte onorific”, de frica de a fi ”inculpat odată ce pleci din funcţie”, a declarat el.
LOVITRĂ DE STAT A ARMATEI?
Însă judecătorii, mai ales cele trei magistrate progresiste, au respins pas cu pas argumentele avocatului lui Donald Trump, John Sauer.
”Iar dacă un preşedinte ordonă armatei să organizeze o lovitură de stat”, l-a întrebat una dintre ele, Elena Kagan, ”este vorba despre un act oficial” acoperit de o imunitate penală?
”Ar putea”, i-a răspuns avocatul.
Judecătoarea Ketanji Brown Jackson a pus în balanţă temerile sale ale unui risc al paraliziei Executivului şi unui preşedinte eliberat de orice responsabilitate penală.
Ea a evocat în acest exemplu ”o transformare a Biroului Oval în sediul activităţii criminale în această ţară”.
”Teza sa fără precedent i-ar exonera de responsabilitate penală pe foştii preşedinţi cu privire la corupţie, trădare, răzvrătire, crimă şi, în speţă, de complot în vederea răsturnării rezultatului unor alegeri şi s-ar menţine la putere”, a enumerat reprezentantul Departamentului Justiţiei, Michael Dreeben.
Vizat de patru proceduri penale distrincte, Donald Trump se dă peste cap să fie judecat cât mai târziu posibil, în tot cazul după alegerile prezidenţiale.
Cel mai greu dosar din punct de vedere politic, dosarul federal cu privire la alegerile din 2020, este suspendat până când Curtea Supremă se pronunţă.
”FEREASTRĂ ÎNGUSTĂ”
Procesul său de la New York ar putea să fie, astfel, singurul cu un deznodământ înainte de alegeri.
Majoritatea experţilor juridici îi prezic lui Donald Trump un eşec la Curtea Supremă, la fel ca în prima instanţă şi apoi în apel, însă totul depinde de celeritatea hotărârii Curţii şi de formularea acesteia.
Ea ar putea să trimită dosarul unei instanţe inferioare, pentru a stabili care fapte ar scăpa urmăririi penale, un lucru care ar antrena în mod inevitabil noi amânări în acest proces, prevăzut iniţial în martie.
”Chiar dacă Curtea îi administrează lui Trump o înfrângere decisivă şi fără apel, cred că acuzarea va avea de furcă să ajungă la un proces înaintea alegerilor”, a declarat AFP înaintea audierii un profesor de drept constituţional la Universitatea Illinois din Chicago (nord) Steven Schwinn.
”Rămâne o fereastră, dar ea este îngustă şi se închide. Judecătorii trebuie să acţioneze rapid, caz în care există o şansă ca procesul să înceapă în toamnă, la sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie”, a declarat AFP un fost procuror federal Randall Eliason, profesor de drept penal la Universitatea George Washington.
”Curtea trebuie să ţină cu adevărat cont de faptul că este vorba despre un dosar unic”, consideră el.
”N-am mai avut înainte situaţia în care un acuzat are în mod potenţial posibilitatea să-şi anuleze propria inculpare, dacă câştigă alegerile. Iar atunci nu va mai exista proces”, avertizează el.
În cazul în care ar fi ales din nou, Donald Trump ar putea, după ce este învestit în ianuarie 2025, să ordone oprirea urmăririlor penale federale împotriva sa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...