Curtea Penală Internaţională (CPI) a autorizat joi, în apel, deschiderea unei anchete cu privire la crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afganistan, inclusiv atrocităţi care ar fi fost comise de către militari americani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Procurorul este autorizat să înceapă o anchetă cu privire la presupuse crime comise pe teritoriul Afganistanului de la 1 mai 2003”, a declarat judecătorul Piotr Hofmanski, anulând astfel hotărârea unei proceduri în primă instanţă.

Judecătorii CPI, cu sediul la Haga, au refuzat în aprilie să autorizeze deschiderea unei anchete cu privire la asemenea crime în ţara devastată de război, apreciind că acest lucru ”nu ar servi interesele justiţiei”.

Această hotărâre a avut loc la doar o săptămână după revocarea vizei procurorului CPI de către Statele Unite, care au salutat imediat o ”mare victorie”.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump s-a opus aprig oricărei anchete în Afganistan a CPI - înfiinţată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în lume.

Statele Unite - care nu sunt membre ale CPI - au impus la jumătatea lui martie sancţiuni fără precedent acestei jurisdicţii internaţionale - restricţii de eliberare de vize oricărei persoane ”direct responsabile” de o eventuală anchetă ”împotriva militarilor americani”.

Procurorul Fatou Bensouda a făcut apel, în septembrie, împotriva verdictului judecătorilor, rapid criticat de către diverse organizaţii de apărarea drepturilor omului, care au evocat o lovitură la adresa ”miilor de victime” ale Războiului din Afganistan.

”ÎMPOTRIVA INTERESELOR AMERICANE”

Potrivit ONU, aproape 3.500 de civili au fost ucişi, iar alţi 7.000 au fost răniţi din cauza Războiului din Afganistan anul trecut.

Bensouda vrea să examineze nu doar presupuse crime comise din 2003 de către militari talibani şi afgani, ci şi de către forţele internaţionale, mai ales de trupele americane.

Acuzaţii de tortură au fost formulate, de asemenea, împotriva Agenţiei centrale americane de Informaţii (CIA).

Biroul procurorului - care a deschis o procedură preliminară în 2006 cu privire la situaţia din Afganistan - şi reprezentanţi ai victimelor Războiului din Afganistan au pledat din nou în favoarea deschiderii unei anchete la audieri în decembrie.

Hotărârea de a refuza deschderea unei anchete în Afganistan ”privează victimele de totul”, a subliniat Fergal Gaynor, o avocată a 82 de victime.

Avocatul personal al lui Donald Trump Jay Sekulow a denunţat ”un demers al procurorului care merge în mod direct împotriva intereselor americane”.

Washingtonul şi talibanii afgani au semnat la 29 martie un acord istoric care deschide calea unei retrageri totale a trupelor americane din Afganistan. Talibanii au efectuat atacuri în ultimele zile, pe care Pentagonul, însă, le-a minimalizat.

Statele Unite poartă în această ţară, din 2001, cel mai lung război din istoria lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.