Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă jurisdicţie ONU, însărcinată să judece diferendele dintre state, a acceptat să examineze o plângere a Iranului prin care cere ridicarea sancţiunilor impuse Republicii islamice de către Statele Unite, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O majoritate a celor 16 judecători ai completului a stabilit că CIJ, cu sediul la Haga, este competentă în acest dosar.

Iranul a angajat această procedură în 2018, după ce fostul preşedinte Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, prin care Teheranul a acceptat să-şi limiteze activităţile nucleare în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Trump a restabilit, multiplicat şi consolidat sancţiunile americane în urma ieşirii din acord.

Noul preşedinte american Joe Biden şi-a exprimat dorinţa de a reveni în cadrul acordului, însă Washingtonul şi Teheranul nu sunt de acord asupra măsurilor pe care este necesar să le întreprindă în acest sens.

Statele Unite au argumentat că Iranul nu-şi poate fonda revendicările la CIJ în baza unui tratat de prietenie din 1955.

Judecătorii au stabilit că acest acord, semnat cu câteva decenii înainte de Revoluţia islamică iraniană din 1979 şi puternica deteriorare a relaţiilor dintre Teheran şi Washington ar putea fi folosită ca bază a competenţie Curţii.

”Curtea respinge în unanimitate excepţiile preliminare cu privire la competenţa sa invocate de Statele Unite, potrivit cărora obiectul diferendului nu priveşte interpretarea sau aplicarea tratatului de prietene”, a anunţat preşedintele Curţii, Abdulqawi Yusuf.

Alte obiecţii americane în acest dosar au fost, de asemenea, respinse, ceea ce înseamnă că procedura trece la o audiere pe fond.

O hotărâre finală ar putea să necestite ani de zile.

În pofida faptului că hotărârile CIJ sunt executorii, Curtea nu are puterea să le aplice, iar Statele Unite şi Iranul au ignorat, între multe alte state, hotărâri trecute ale instanţei internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.