Curtea Constituţională a Georgiei a autorizat luni deschiderea unei proceduri de destituire a preşedintei prooccidentale Salome Zurabişvili, pe care a găsit-o vinovată de încălcarea Constituţiei, relatează AFP.
”La 31 august, 1 şi 6 septembrie 2023, în vizite de lucru în străinătate, preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a exercitat o putere de reprezentare în domeniul politicii externe fără acordul Guvernului, încălcând astfel Constituţia”, anunţă preşedintele Curţii Constituţionale, Merab Turava.
Pentru ca preşedinta să fie destituită, este necesar ca două treimi dintre membrii Parlamentului să voteze în acest sens, adică 100 dintre cei 150 de deputaţi.
Însă Partidul Visul Georgian, care se aglă la putere, deţine în prezent 90 de mandate şi este necesar să convingă zece deputaţi din opoziţie să-l sprijine, un lucru puţin probabil, potrivit unor observatori.
Partidul aflat la putere a lansat, la începutul lui septembrie, o perocedură de destituire a lui Salome Zourabişvili, foarte critică cu Guvernul georgian, provocând ultima dintr-o serie de crize politice în această ţară care întreţine relaţii complexe cu Moscova.
Este pentru prima oară când un partid aflat la putere lansează o astfel de procedură de destituire în această fostă republică sovietică cu aproximativ patru milioane de locuitori.
Partidul aflat la putere i-a interzis lui Salome Zourabişvili să efectueze vizite - care urmează să aibă loc - în zece ţări, inclusiv în Ucraina, iar în pofida acestui refuz prima femeie preşedintă a Georgiei a efectuat o vizită în Germania.
Deputaţii urmează să se reunească şi să se exprime prin vot ”săptămâna aceasta”, a anunţat luni preşedintele Parlamentului, Şalva Papuaşvili.
Relaţiile Moscovei cu Tbilisi au fost foarte dificile după orientarea către Uniunea Europeană (UE) şi NATO a ţării, în 2014, şi în urma unui război-fulger, în 2008, în urma căruia Moscova a recunoscut două regiuni separatiste georgiene.
Însă Guvernul premierului Irakli Garibaşvili s-a apropiat de Moscova anul trecut.
Această politică provoacă îngrijorarea unei părţi a societăţii, care se teme de o derivă autoritaristă şi de soarta lui Salome Zourabişvili, care-şi vede ţara, în viitor, în UE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.