Rusia şi Ucraina suferă un număr mare de pierderi militare în timp ce Ucraina luptă pentru a alunga forţele Kremlinului din zonele ocupate în primele etape ale contraofensivei sale, au declarat duminică oficialii britanici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pierderile ruseşti sunt probabil la cel mai ridicat nivel de la vârful bătăliei pentru Bahmut, înregistrat în martie, au declarat duminică oficialii militari britanici în evaluarea lor periodică a situaţiei de pe front.

Potrivit serviciilor secrete britanice, cele mai intense lupte s-au concentrat în sud-estul provinciei Zaporojie, în jurul oraşului Bahmut, şi mai la vest, în provincia Doneţk, din estul ţării. Ucraina a fost în ofensivă în aceste zone şi a "făcut mici progrese", iar forţele ruseşti au desfăşurat "operaţiuni defensive relativ eficiente" în sudul Ucrainei, potrivit britanicilor.

Armata ucraineană a declarat duminică dimineaţă, în actualizarea sa periodică despre situaţia de pe front, că în ultimele 24 de ore Rusia a efectuat 43 de lovituri aeriene, patru lovituri cu rachete şi 51 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete. Potrivit declaraţiei Statului Major General, Rusia continuă să îşi concentreze eforturile asupra operaţiunilor ofensive din estul industrial al Ucrainei, concentrându-şi atacurile în jurul localităţilor Bahmut, Avdiivka, Marinka şi Lîman, în provincia Doneţk, unde au avut loc 26 de confruntări directe.

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că doi civili au fost ucişi, iar alţi trei au fost răniţi în ultimele 24 de ore.

SAT CUCERIT DE UCRAINENI ÎN REGIUNEA ZAPOROJIE ŞI DEPOZIT RUS DE MUNIŢIE DISTRUS

Oficialii ucraineni au declarat că forţele ruseşti au lansat, de asemenea, lovituri aeriene asupra altor regiuni din estul şi sudul ţării. Un civil a fost ucis şi alţi patru au fost răniţi în provincia Herson în urma atacurilor ruseşti, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, în timp ce guvernatorul regional din Zaporojie, Iuri Malaşko, a declarat că o persoană a fost rănită în urma atacurilor ruseşti care au lovit 20 de aşezări din provincie, relatează Associated Press.

Vladimir Rogov, un oficial al administraţiei numite de Moscova în regiunea Zaporojie parţial ocupată, a declarat că forţele ucrainene au preluat controlul asupra satului Piatihatki, de pe frontul de luptă din Zaporojie.

CITEȘTE ȘI Forţele ucrainene au preluat controlul asupra unui sat din regiunea Zaporojie, anunţă un oficial instalat de Rusia

Serhi Bratciuk, purtătorul de cuvânt al guvernului regional din provincia sud-vestică Odesa, a declarat că forţele ucrainene au distrus un depozit de muniţie "foarte important" în apropierea oraşului portuar Henicesk, ocupat de Rusia, în provincia vecină Herson.

CITEȘTE ȘI Ucraina anunţă că a distrus un depozit de muniţie din Hersonul ocupat de ruşi - VIDEO

RUSIA ANUNŢĂ LUPTE CRÂNCENE ÎN TREI PUNCTE ALE FRONTULUI

Rusia a raportat duminică lupte crâncene pe trei secţiuni ale frontului din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio menţiune despre Piatihatki în actualizarea sa zilnică, dar a declarat că forţele sale au respins atacurile ucrainene în trei secţiuni ale liniei de front de 1.000 km.

O declaraţie separată a grupului de forţe Vostok al Rusiei a declarat că Ucraina nu a reuşit să cucerească aşezarea, relatează Reuters.

Deocamdată nu a existat niciun comentariu din partea Ucrainei, care săptămâna trecută a declarat că a recucerit o altă aşezare din apropiere, Lobkove, şi un şir de sate situate mai la est, în regiunea Doneţk. Oficialii ucraineni au impus un embargo informaţional pentru a contribui la securitatea operaţională, dar spun că Rusia a suferit pierderi mult mai mari decât Ucraina în timpul noului său asalt.

CITEȘTE ȘI Ministerul rus al Apărării neagă că Ucraina a recucerit un sat din apropierea frontului de sud, în regiunea Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin, care rareori comentează cursul războiului, a avut două intervenţii neobişnuit de detaliate săptămâna trecută, în care a ironizat ofensiva ucraineană şi a declarat că forţele Kievului nu au "nicio şansă", în ciuda faptului că au fost recent echipate cu tancuri occidentale.

Comentariile sale păreau menite să îi liniştească pe ruşi într-un moment crucial, după aproape 16 luni de conflict, în timp ce Ucraina încearcă să rupă luni de zile de impas şi să recupereze cele 18 procente din teritoriul său care rămâne sub control rusesc.

MISIUNE DE PACE EŞUATĂ

Analiştii occidentali şi oficialii militari au avertizat că această contraofensivă a Ucrainei, ce vizează eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi şi care foloseşte arme avansate furnizate de Occident în atacuri de-a lungul unei linii de front de 1.000 de kilometri, ar putea dura mult timp.

Un grup de lideri africani a venit în ultimele zile într-o autointitulată "misiune de pace" atât în Ucraina, cât şi în Rusia, pentru a încerca să ajute la încheierea războiului care durează de aproape 16 luni, însă vizita s-a încheiat sâmbătă la Moscova fără semne imediate de progres.

CITEȘTE ȘI Reuters: Putin le-a ţinut o lecţie liderilor africani care încearcă să medieze o pace în Ucraina

În acest timp, bilanţul victimelor inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka a crescut la 16 morţi în teritoriile controlate de Ucraina, a anunţat sâmbătă seara târziu Ministerul ucrainean de Interne, în timp ce oficialii ruşi au declarat că 29 de persoane au murit în teritoriile controlate de Moscova. Inundaţiile masive provocate de distrugerea barajului, la 6 iunie, au devastat localităţi de pe cursul inferior al fluviului Nipru din regiunea Herson, care este o linie de front în război. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au provocat breşa.

CITEȘTE ȘI Autorităţile au închis plajele din Odesa după ce distrugerea barajului Kahovka a înrăutăţit calitatea apei, fiind depistaţi agenţi patogeni

CE FAC OAMENII LUI PRIGOJIN

Şi în timp ce se apropie termenul limită pentru ca toate formaţiunile de voluntari ruşi să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, un ordin considerat pe scară largă ca vizând grupul de mercenari Wagner, liderul mercenarilor ruşi, Evgheni Prigojin, a anunţat că 32.000 de foşti condamnaţi recrutaţi de gruparea sa s-au întors acasă după încheierea contractelor pe frontul din Ucraina.

Potrivit lui Prigojin, 83 de infracţiuni au fost comise de cei care s-au întors acasă, ceea ce, potrivit acestuia, este de "80 de ori mai puţin" decât numărul celor care au fost eliberaţi din închisoare în aceeaşi perioadă fără să fi servit în Wagner.

Prigojin a făcut un tur al închisorilor ruseşti pentru a recruta luptători, promiţând graţieri dacă aceştia supravieţuiau unei perioade de jumătate de an de serviciu pe front cu Wagner. Într-un interviu acordat luna trecută, Prigojin a declarat că a recrutat 50.000 de deţinuţi, dintre care aproximativ 10.000 au fost ucişi în Bahmut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.