Metropola belgiană Bruxelles a fost zguduită, marţi dimineaţă, de atentatele teroriste comise de jihadiştii Statului Islamic la aeroportul Zaventem şi la staţia de metrou Maelbeek, în care şi-au pierdut viaţa 32 de persoane, iar alte 198 au fost rănite. Autorităţile belgiene au ridicat nivelul de alertă, iar străzile oraşului au fost invadate de soldaţi înarmaţi până în dinţi, în vreme ce locuitorii au rămas în spatele ferestrelor.
Potrivit BBC, la ora locală 8.00, două explozii simultane s-au produs în terminalul de plecări al aeroportului Zaventem din Bruxelles. Conform cifrelor oficiale, 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 81 au fost rănite, în vreme ce presa belgiană vorbeşte de cel puţin 14 decese.
O oră mai târziu, altă deflagraţie a lovit staţia de metrou Maelbeek, din apropierea instituţiilor europene, iar 20 de persoane au fost ucise.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Autorităţile belgiene au ridicat între timp alerta de terorism la cel mai înalt nivel.
Atentatele au avut loc la doar patru zile după capturarea lui Salah Abdeslam, implicat în planificarea atacurilor teroriste din Paris, de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi.
Premierul Charles Michel a catalogat atentatele din Bruxelles drept acte violente, comise din laşitate şi în mod nediscriminatoriu.
”Aceasta este o zi de tragedie, o zi neagră. Aş vrea să cer tuturor să rămână calmi şi să dovedească solidaritate”, a precizat liderul executivului belgian.
În acelaşi timp, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că: ”Aceste atacuri reprezintă o altă lovitură josnică a teroriştilor, care sunt în serviciul urii şi a violenţei”.
Tragedia din Bruxelles a fost condamnată şi pe partea cealaltă a Atlanticului, unde preşedintele Barack Obama a spus că atentatele sunt un act atroce împotriva inocenţilor.
Aeroportul şi sitemul public de transport a fost închis, iar autorităţile le-au recomandat belgienilor să rămână în case.
Cele două explozii care au distrus terminalul de plecări al aeroportului Zaventem au lăsat în urmă câteva zeci de pasageri răniţi, cu hainele acoperite de sânge.
Procuratura belgiană a menţionat că, cel mai probabil, este vorba despre un atentat sinucigaş, în vreme ce agenţia de presă Belga a relatat că au fost auzite inclusiv focuri de armă şi ţipete în limba arabă înainte de producerea exploziei.
Televiziunea de stat VRT a precizat că anchetatorii au descoperit o armă semi-automată lângă cadavrul unui terorist, în vreme ce televiziunea VTM susţine că o centură plină cu explozibili nedetonaţi a fost găsită în incita aeroportului.
”A fost atroce. Tavanul s-a prăbuşit. era sânge peste tot, oameni răniţi şi bagaje împrăştiate. Mergeam pe resturi. era o scenă de război”, a susţinut unul dintre pasagerii de la aeroportul Zaventem, care tocmai aterizase din Geneva.
Toate zborurile au fost redirecţionate spre alte aeroporturi, în vreme ce cursele Eurostar spre sau din Bruxelles au fost anulate. De asemenea, compania feroviară Thalys, care leagă Franţa de regiunea Benelux, şi-a suspendat temporar activitatea.
”Oamenii fugeau peste cei care au fost doborâţi. Nu puteam să respir. Nu pot să cred că sunt încă în viaţă”, a precizat o tânără pasageră, care era excortată împreună cu câteva mii de pasageri spre o sală de sport, transformată îm centru de primire.
Pasagerii evacuaţi încep să plângă atunci când trei autovehicule de la morgă se îndreaptă spre ruinele aeroportului.
Măsurile de securitate au fost ridicate la aeroporturile londoneze Gatwich şi Hearthrow, iar ministrul britanic de Externe le-a recomandat cetăţenilor afalţi în Belgia să evite zonele aglomerate. Premierul David Cameron a convocat o întâlnire de urgenţă a comisiei Cobra, pentru astabili un răspuns faţă de atentatele din metropola belgiană.
Franţa şi-a ridicat, de asemenea, măsurile de securitate, iar executivul a organizat o întâlnire de urgenţă.
”Teroriştii au lovit Belgia, dar întreaga Europă este vizată. Întreaga lume ar trebui să fie îngrijorată”, a spus preşedintele francez Francois Hollande.
Măsuri suplimentare de securitate au fost implementate şi la aeroporturile olandeze, spre care au fost redirecţionate cele mai multe zboruri ce urmau să aterizeze la Bruxelles.
Deflagraţia de la staţia de metrou Maelbeek a avut loc la puţin timp după ora locală 9.00, atunci când cei mai mulţi belgieni se îndreptau spre locurile de muncă.
Bomba a fost detonată în vagonul din mijloc al unui tren cu trei vagoane, care pleca în acel moment din staţia de metrou.
”Metroul părăsea staţia Maelbeek atunci câns s-a auzit o explozie foarte puternică. Era panică peste tot, iar foarte mulţi oameni se aflau în metrou”, a declarat un martor.
Staţia de metrou Maelbeek se află în apropierea instituţiilor europene, iar Comisia Europeană le-a recomandat angajaţilor să rămână în casă , în timp ce taote şedinţele au fost suspendate.
”Întregul oraş este sub asediu. Oamenii sunt calmi acum, însă atmosfera este plină de tensiune”, a precizat un bucătar de la Universitatea din Bruxelles.
Ministrul de Interne Jan Jambon a anunţat cu o zi în urmă că ţara se află sub cel mai rdiicat nivel de alertă teroristă şi sunt aşteptate atentate de răzbunare după capturarea lui Salah Abdeslam.
”Ştim că oprirea unei celule teroriste paote să le determine pe celălalte să acţioneze. Suntem conştienţi de asta”, a precizat demnitarul.
Aeroportul Zaventem se află la 11 kilometri nord-est de Bruxelles şi înregistrează un trafic de peste 23 de milioane de pasageri pe an.
În acelaşi timp, serviciile de securitate europene considerau că un nou atac este iminent, însă atentatele din Bruxelles au venit cau un şoc pentru experţii de securitate.
Atentatele care au lovit Bruxelles-ul sunt văzute ca acte de răzbunare pentru capturarea lui Salah Abdeslam. Dacă această ipoteză se confirmă, atunci Europa trebuie să se teamă de viteza de raecţie a unei celule teroriste.
În orice caz, atacurile de marţi arată eforturile investite de terorişti în planificare, în termeni de logistică, explozibili, arme şi resurse umane dornice să execute crime împotriva unor ţinte civile.
Este posibil ca o celulă teroristă, care are legături cu Salah Abdeslam, să fi lovit acum Bruxelles-ul, pentru că arestarea lui Salah Abdeslam ar fi putut să îi dea de gol.
Citându-l pe Francois Hollande, răspunsul Europei în faţa terorismului trebuie să fie unul calm, lucid şi determinat, care să provoacă o schimbare pe termen lung.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.