Asasinarea unui georgian la Berlin aruncă Germania şi Rusia într-o criză diplomarică, după ce doi membri ai Ambasadei Rusiei, căreia Guvernul Angelei Merkel îi reproşează că nu ”cooperează” în anchetă, au fost expulzaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Autorităţile ruse, în pofida unor solicitări repetate şi insistente la nivel înalt, nu au cooperat suficient în ancheta cu privire la uciderea lui Tornike K." în august, în centrul capitalei germane, anunţa miercuri Ministerul german de Externe.

Parchetul federal german, însăcrinat cu dosare de spionaj, a preluat anterior, miercuri, ancheta cu privire la această crimă în care principalul suspect este un rus în vârstă de 54 de ani, arestat sub o identitate falsă imediat după fapte.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Această autoritate judiciară consideră că crima a fost comisă ”fie în contul unor entităţi de stat ale Federaţiei ruse, fie în cel al Republicii autonome cecene”.

Catalogând această decizie drept ”inamicală şi fără fundament”, Moscova a avertizat că această expulzare nu va rămâne fără replică - o linie de apărare similară celei din scandalul Skripal, care poartă numele acestui fost dublu agent rus otrăvit în 2018 la Salisbury, care a declanşat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

În marja summitului NATO din Marea Britanie, Angela Merkel a anunţat miercuri că urmează să abordeze acest subiect cu preşedintele rus Vladimir Putin, săptămâna viitoare, într-o întâlnire deja programată.

Acest scandal ”nu va avea incidenţă” asupra negocierilor consacrate procesului de pace din Ucraina luni, la 9 decembrie, la care iau parte preşedinţii francez Emmanuel Macron şi ucrainean Volodimit Zelenski, a dat ea asogurări.

PAŞAPOARTE

La 23 august, în plină zi, într-un parc din centrul capitalei germane, un georgian provenind din minoritatea cecenă din această ţară, în vârstă de 40 de ani, identificat ca fiind Tornike K., a fost ucis cu trei gloanţe, cu o armă cu amorizor. martori au evoat o ”execuţie”.

Suspectul arestat după aceea în apropierea locului crimei este încarcerat de atunci la Berlin, unde păstrează tăcerea.

Acest bărbat deţine documente de identitate pe numele de Vadim Sokolov, în vârstă de 49 de ani, care nu figurează în baze de date ruse. El a intrat în Germnia trecând prin Franţa, cu trei zile înainte de crimă.

Ar fi vorba, în realitate, de Vadim Krasikov, în vârstă de 54 de ani, pe numele căruia a fost emis un mandat internaţional de către Moscova, cu privire la presupusa ucidere a unui om de afaceri rus, în 2013, potrivit unor publicaţii. Înregistrări video l-au surprins în timp ce se apropia de victima sa, pe bicicletă - ca la Berlin -, înainte să tragă în spate şi în cap.

Tornike K. a participat în tabăra cecenă la al Doilea Război din Cecenia împotriva Rusiei, după care a trecut într-o unitate antiteroristă din cadrul Ministerului georgian de Interne, păstrându-şi legăturile cu mediul islamist de care era apropiat. Moscova îl consideră un ”terorist”, aminteşte parchetul german.

Vizat de mai multe tentative de asasinat, cel care s-a prezentat în trecut sub numele de Zelimham Hangoşvili a emigrat în Germania de curând.

UN NOU SCANDAL SKRIPAL?

Autorităţile germane au îndemnat Rusia, din august, să coopereze în anchetă. Însă zadarnic, afirmă ele.

Ele ameninţă, de altfel, ”să ia alte măsuri în acest dosar”, în cazul în care solicitările de cooperare rămân fără răspuns.

Rusia a fost suspectată de la bun început de faptul că este implicată, ceea ce Kremlinul a dezminţit în mod oficial.

Presa a evocat de asemenea pista preşedintelui cecen Ramzan Kadîrov - un apropiat al lui Vladimir Putin -, şi chiar a unor ”islamişti ceceni” care ”poate au acţionat din răzbunare, în rivalităţi legate de crima organizată”.

Der Spiegel, Bellingcat şi The Insider - trei publicaţii care acoperă scandalul - au dezvăluit la sfârşitul lui august că numărul paşaportului suspectului conducea la o unitate din cadrul Ministerului rus de Interne care a emis deja,în trecut, documente pentru GRU - serviciul militar rus de informaţii.

GRU este citat în ancheta otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost agent dublu rus, în sud-estul Angliei, în martie 2018. Londra impută acest atac Rusiei, care dezminte aprig.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.