Coreea de Nord a anunţat joi că ”nu este interesată” de o reluare a dialogului în dosarul nuclear cu Statele Unite, atât timp cât Washingtonul nu va fi pus capăt ”escaladării activităţilor sale militare ostile”, în timp ce emisarul special american efectuează o vizită la Seul în vederea reluării dialogului, relatează AFP.
Negocierile bilaterale se află în impas după eşecul celui de-al doilea summit, la Hanoi, în februarie, între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
Cei doi lideri s-au întâlnit din nou în iunie, la frontieră, în Zona Demilitariată (DMZ) - "no man's land"-ul care desparte Nordul şi Sudul de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953).
Această întâlnire a permis reamorsarea discuţiilor cu privire la programul nuclear al Phenianului, la mai bine de un an de la primul lor summit, în Singapore, şi eşecul celui din Vietnam.
Coreea de Nord a procedat în ultimele săptămâni la tirul mai multor rachete cu rază scurtă de acţiune, manifestându-şi astfel dezaporobarea faţă de exerciţiile militare anuale comune între forţele americane şi sud-coreene în Coreea de Sud, pe care le consideră o repetiţie generală a unei invazii.
Emisarul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord Stephen Biegun a sosit marţi la Seul într-o vizită de trei zile.
”Suntem pregătiţi să începem discuţii imediat ce primim veşti de la omologii noştri nord-coreeni”, a declarat el, la finalul unei întâlniri cu omologul său sud-coreean Lee Do-hoon.
Însă un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe a aplicat un duş rece speranţelor unei reluări a dialogului joi, denunţând recentul test american de rachetă de croazieră cu rază intermediară de acţiune.
El şi-a expirmat nemulţumirea şi faţă de ”periculosul” plan al Washingtonului de a desfăşura avioane de luptă de tip F-35 în regiune, susceptibil ”să declanşeze un nou Război Rece”.
”Acest lucru ne obligă să analizăm o modalitate realistă de a ne concentra mai mult asupra consolidării disuasiunii fizice”, a avertizat el, într-o declaraţie preluată de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.
”Noi ne menţinem poziţia care constă în rezolvarea tuturor problemelor în mod paşnic, prin dialog şi negociere”, a adăugat el.
”Însă, dialogul dubat de ameninţări militare nu ne interesează”, a subliniat el.
Aproape 30.000 de militari americani sunt desfăşuraţi în Coreea de Sud.
Donald Trump, care a dezvăluit la 10 august conţinutul uneiscrisori de la Kim Jong Un, a dat asigurări pe Twitter că liderul nord-coreean voia să reia negocierile imediat după încheierea exercişiilor militare americano-sud-coreene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...