Ministerul de Externe al Coreei de Sud l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Seul în semn de protest faţă de trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia pentru a fi desfăşurate în Ucraina şi a promis un răspuns internaţional comun, relatează Reuters.
Prim- viceministrul de externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, l-a convocat pe Gheorghi Zinoviev, ambasadorul rus la Seul, şi a cerut retragerea imediată a soldaţilor nord-coreeni din Rusia, a declarat ministerul într-un comunicat.
Kim Hong-kyun i-a spus trimisului rus că participarea trupelor nord-coreene la războiul din Ucraina încalcă rezoluţiile ONU şi Carta ONU şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii Coreei de Sud şi nu numai.
„Condamnăm cooperarea militară ilegală a Coreei de Nord, inclusiv trimiterea de trupe în Rusia, în termenii cei mai fermi”, a declarat Kim, citat de minister.
„Vom răspunde împreună cu comunitatea internaţională prin mobilizarea tuturor mijloacelor disponibile împotriva actelor care ne ameninţă interesele fundamentale de securitate”, promite MAE de la Seul.
Ambasadorul Zinoviev i-a spus interlocutorului sud-coreean că va transmite mesajul la Moscova.
Agenţia de spionaj a Coreei de Sud a declarat săptămâna trecută că Phenianul a trimis 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale în Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru antrenament şi acomodare la bazele militare locale, aceştia urmând probabil să fie desfăşuraţi pentru luptă în războiul din Ucraina.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Phenianul că se pregăteşte să trimită 10.000 de soldaţi în Rusia şi, duminică, a cerut o reacţie puternică din partea ţărilor care au recunoscut implicarea crescândă a Coreei de Nord în războiul din Ucraina.
Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe nu a putut confirma informaţiile conform cărora trupele nord-coreene ar lupta pentru Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt, dar a adăugat că, dacă este adevărat, „acest lucru ar marca o evoluţie periculoasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi şeful NATO, Mark Rutte, au declarat, de asemenea, săptămâna trecută, că nu există dovezi ale prezenţei Phenianului, în acest stadiu.
Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat luni că Seulul a consultat Washingtonul înainte de anunţul agenţiei de spionaj şi a condamnat ceea ce a numit implicarea ilegală a Nordului în Ucraina, cerând să înceteze imediat.
Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au negat transferurile de arme, dar s-au angajat să consolideze legăturile militare, semnând un tratat de apărare reciprocă în cadrul unui summit în iunie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.