Coreea de Nord a tras joi două proiectile neidentificate, a anunţat armata sud-coreeană, în contextul în care negocierile în dosarul nuclar între Pheninan şi Washington sunt în impas, relatează AFP.
Aceste tiruri au fost efectuate din provincia Pyongan de Sud, către est, către mare, a anunţat într-un comunicat Statul Major sud-coreean, fără să precizeze tipul de armament folosit.
”Suntem pregătiţi să supraveghem eventuale lansări suplimentare”, a adăugat Statul Major.
Aceasta este prima serie de lansări pe care Coreea de Nord o efectuează de la 2 octombrie, când a anunţat că a tras o rachetă de pe un submarin. Pentagonul aprecia atunci că această rachetă a fost trasă mai degrabă de pe o platformă marină.
La puţin după aceea, Coreea de Nord părăsea consultări în Suedia, cu Statele Unite, care constituiau o primă încercare de reluare a dialogului în urma impasului diplomatic şi escaladării militare prin teste de rachete ale Phenianului.
Phenianul este vizat de multiple sancţiuni impuse de comunitatea internaţională, din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise.
Coreea de Nord justifică aceste programe prin ameninţarea pe Statele Unite ar face-o să planeze asupra supravieţuirii regimului.
Ea cere o relaxare a acestor sancţiuni şi a solicitat în mai multe rânduri Washingtonului să prezinte o nouă propunere până la sfârşitul anului.
Discuţiile sunt în impas după eşecul răsunător al celui de-al doilea summit între dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, în februarie, la Hanoi.
Tirurile de rachete ilustrează frustrarea tot mai mare a Phenianului cu privire la absenţa oricăror progrese în dosarul sancţiunilor, potrivit unor experţi.
”Lansarea este un avertisment adresat Seulului şi Washingtonului de către Coreea de Nord care arată că ea îşi va continua activităţile militare dacă Statele Unite nu adoptă o «nouă metodă»” în negocieri, declară Lim Eul-chul, un profesor de studii nord-coreene la Universitatea Kyungnam.
Acest tir intervine la o zi după ce Kim i-a transmis un mesaj de condoleanţe preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, în urma decesului mamei sale, care s-a născut în Nord.
”Din punctul nostru de vedere, nu este raţional din partea Nordului să facă acest lucru perioada de doliu”, apreciază Eul-chul.
”Însă acest tir arată că natura veritabilă a Coreei de Nord nu poate fi explicată prin sistemul nostru de valori”, consideră el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...