Locuitorii Phenianului s-au adunat miercuri - mai puţin ordonat decât de obicei - la statuia monumentală a lui Kim il Sung, cu ocazia marcării a 108 ani de la naşterea fondatorului regimului stalinist nord-coreean, în timp ce această ţară izolată luptă pentru a se protejade noul coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Data de 15 aprilie - data naşterii bunicului actualului dictator Kim jong Un - este principala dată din calendarul politic nord-coreean, numită şi ”Ziua Soarelui”.

Însă Phenianul a impus restricţii importante pentru a se proteja de pandemia care s-a răspândit în câteva luni în întreaga lume, din China vecină.

Regimul şi-a închis frontierele şi a plasat în carantină mii de nord-coreeni, dar şi străini. El susţine că nu a înregistratniciun caz de covid-19.

Ca în fiecare an, locuitorii s-au succedat pe dealul Mansu, în apropierea capitalei, pe care tronează cele două statui ale lui Kim Il Sung şi fiului şi succesorului său Kim Jong Il, pentru a depune jerbe de flori.

Însă locuitorii care au venit să se reculeagă erau de această dată mult mai puţin numeroşi decât în anii precedenţi, când veneau grupuri de sute de muncitori şi militari.

”Marele preşedinte Kim Il Sung va fi cu noi pentru întotdeauna”, se putea citi pe o panglică înfăşurată în jurul unei jerbe..

În vremuri normale, sute de panere cu flori se strângeau până în mijlocul dimineţii în faţa statuilor. Însă nu şi miercuri.

Această zi a fost în 2012 şi 2017 ocazia unor festivităţi de mare amploare şi  unor defilări militare.

Seulul a anunţat marţi că Phenianul a tras mai multe rachete de croazieră către mare, iar experţi consideră că este un mod prin care regimul îşi etalează arsenalul.

Însă miercuri presa de stat nu a publicat nicio fotografie de la acest test - un lucru neobişnuit.

Anul acesta, Nordul a anulat numeroase evenimente şi celebrări de 15 aprilie, între care maratonul de la Phenian, care este întâlnirea cea mai profitabilă de pe agenda sa turistică anuală.

Presa oficială nu a făcut nicio menţiune a Festivalului Kimilsungia - o expoziţie de oridee care poartă numele dictatorului care a murit în 1994, dar care este în continuare, în mod oficial, ”preşedintele etern” al Coreei de Nord.

Rămăşiţele îmbălsămate ale lui Kim Il Sung sunt expuse la Palatul Soarelui Kumsusan de la Phenian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.