Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică intercontinentală, vineri, aceasta ajungând la doar 200 de kilometri în largul coastelor Japoniei şi având o rază de acţiune care i-ar fi permis să ajungă în zona continentală a Statelor Unite, au declarat oficiali japonezi, citaţi de Reuters.
Lansarea, raportată de oficiali sud-coreeni şi japonezi, vine la o zi după lansarea unei rachete mai mici de către Coreea de Nord şi avertizarea sa privind ”răspunsuri militare mai dure” la întărirea de către SUA a prezenţei sale regionale de securitate.
Acesta a devenit un an care doboară recordurile pentru programul de rachete al ţării care deţine armament nuclear, după ce a reluat testarea rachetelor balistice intercontinentale pentru prima dată din 2017 şi şi-a încălcat moratoriul auto-impus în ceea ce priveşte lansarea de rachete cu rază lungă de acţiune, în timp ce discuţiile privind de-nuclearizarea stagnează.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat jurnaliştilor că racheta cea mai recentă putea să zboare până la o distanţă de 15.000 de kilometri, în timp ce şecretarul şefului de Cabinet Hirokazu Matsuno a afirmat că aceasta a zburat la o altitudine de circa 6.000 de kilometri, cu o rază de 1.000 de kilometri, înainte de a ajunge în mare, la circa 200 de kilometri vest de insula Oshima-Oshima din Kokkaido.
Coreea de Nord desfăşoară deseori aceste teste cu traiectorie ”înălţată”, în care racheta zboară mult mai sus în spaţiu, dar pe o distanţă mai scurtă decât dacă ar fi trasă pe o traiectorie normală.
Premierul japonez Fumio Kishida a afirmat că nu s-au raportat pagube, dar că lansările repetate de rachete de către Coreea de Nord nu pot fi tolerate.
Baza aeriană Misawa, care găzduieşte atât trupe japoneze, cât şi americane, a emis pentru scurt timp un ordin de adăpostire, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a bazei.
Cel mai recent presupus test al unei rachete balistice intercontinentale al Coreei de Nord a avut loc în 3 noiembrie, când a lansat mai multe rachete în mare în ceea ce a numit un protest faţă de exerciţiile militare aliate desfăşurate de Coreea de Sud şi Statele Unite.
Lansarea de vineri ar fi a opta a unei rachete balistice intercontinentale a Coreei de Nord, conform unui bilanţ al Departamentului de Stat al SUA.
Rachetele balistice intercontinentale sunt arma cu cea mai lungă rază de acţiune a Coreei de Nord şi sunt făcute să ducă un focos nuclear în orice loc din zona continentală a Statelor Unite.
Joi, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, în timp ce ministrul său de externe, Choe Son Hui, a avertizat privind ”răspunsuri militare mai dure” la mişcările SUA de a-şi întări prezenţa militară, spunând că Washingtonul face un ”pariu pe care îl va regreta”.
Într-o declaraţie transmisă de presa de stat, Choe a condamnat un summit trilateral desfăşurat duminică între Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, în timpul căruia liderii acestor ţări au criticat testele de arme ale Phenianului şi au promis o cooperare mai bună privind securitatea.
Lansarea de vineri vine în timp ce vicepreşedintele SUA Kamala Harris se afla în Thailanda pentru summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) şi în mijlocul unor tensiuni geopolitice privind războiul din Ucraina şi alte zone fierbinţi precum Taiwanul şi peninsula coreeană.
”Phenianul încearcă să perturbe cooperarea internaţională împotriva sa escaladând tensiunile militare şi sugerând că are capacitatea de a ţine oraşele americane în riscul unui atac nuclear”, a spus Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.
RACHETELE CU RAZĂ LUNGĂ DE ACŢIUNE
În acest an, Coreea de Nord a desfăşurat un număr record de teste ale rachetelor balistice, care sunt interzice de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care a sancţionat ţara pentru programele sale de rachte şi arme nucleare.
Rachetele balistice intercontinentale au o rază de acţiune minimă de 5.500 de kilometri, făcute în special să ducă arme nucleare. Unele pot ajunge la o distanţă de 10.000 de kilometri sau mai mult.
Unele rachete transportă doar un focos, dar analiştii suspectează Coreea de Nord că vrea să dezvolte rachete balistice intercontinentale care să poată duce mai multe focoase, fiecare capabil să navigheze la o ţintă diferită, prin MIRV (încărcături multiple dirijabile independent).
Pe baza fotografiilor publicate de presa de stat, analiştii spun că lansarea din 3 noiembrie pare a fi a unei rachetele balistice necunoscute până acum, posibil o variantă a rachetei balistice intercontinentale Hwasong-15 ICBM, care a fost testată pentru prima dată în 2017 şi care ar fi putut fi lansată şi în martie.
Un oficial sud-coreean a afirmat că testul din 3 noiembrie ar fi eşuat al altitudine mare. Oficiali sud-coreeni şi ai SUA au arătat că mai multe teste ale rachetelor balistice intercontinentale făcute de Coreea de Nord par să fi eşuat în acest an.
Coreea de Nord susţine că a lansat cu succes masiva sa rachetă balistică intercontinentală Hwasong-17 pentru prima dată în 24 martier, dar oficiali sud-coreeni şi americani au stabilit că acea lansare pare să fi fost a rachetei Hwasong-15, care a mai fost lansată.
Totuşi, lansarea din 24 martie a fost cel mai mare test al unei rachete balistice intercontinentale organizat de Coreea de Nord, zburând 67,5 minute, la o altitudine maximă de 6.248,5 kilometri, a transmis presa de stat nord-coreeană.
Coreea de Nord a tras, de asemenea, sute de proiectile de artilerie în mare, recent, în timp ce Coreea de Sud şi Statele Unite organizau exerciţii, unele dintre acestea incluzând Japonia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.