Phenianul a procedat joi - a doua oară în mai puţin de o săptămână - la ”unul sau mai multe” tiruri de proiectile, la câteva ore după sosirea la Seul a emisarului american însărcinat cu Coreea de Nord, relatează AFP.
Phenianul ”a tras proiectile neidentificate către est” de la Sino-ri, o bază militară în uz de câteva decenii, situată la 77 de kilometri nord-vest de capitală, a anunţat armata sud-coreeană într-un comunicat.
”Analize sunt în curs pentru a afla dacă este vorba despre unul sau mai multe proiectile”, a declarat pentru AFP Kim Joon-rak, un purtător de cuvânt al Comitetului Şefilor de Stat Major interarme.
Aceste tiruri au loc la câteva zile după un exerciţiu militar, sâmbătă, în Coreea de Nord, în cursul căruia mai multe proiectile, inclusiv o rachetă cu rază scurtă de acţiune potrivit unor experţi, au fost trase.
Ele au avut loc, de asemenea, la câteva ore după sosirea la Seul a lui Stephen Biegun, reprezentantul special american pentru Coreea de Nord.
Emisarul urmează să se întâlnească cu mai mulţi reprezentanţi sud-coreeni, pentru a discuta despre mijloace de relansare a negocierilor de ”denuclearizare” între Washington şi Phenian, aflate în suspans. Ei urmează totodată să abordeze un ajutor umanitar care să fie trimis de Seul vecinului său din Nord.
Prin aceste noi tiruri, Phenianul ”transmite un mesaj clar potrivit căruia nu se va mulţumi doar cu ajutorul umanitar”, relevă Hong Min, un cercetător la Institutul Coreea al Unificării Naţionale, cu sediul la Seul.
Regimul vrea să obţină ”garanţii de securitate înschimbul procesului denuclearizării”, adaugă el.
RACHETĂ
În privinţa tirurilor de sâmbătă, imagini publicate de presa nord-coreeană arată un dispozitiv similar rachetei ruse de tip Iskander, potrivit unor experţi.
Ea seamănă unei arme prezentate de Coreea de Nord la defilarea militară de anul trecut, în momentul în care începea destinderea în peninsulă.
Phenianul a refuzat, însă, să folosească denumirea ”rachetă” şi a anunţat că exerciţiul a implicat ”mai multe lansatoare de rachete cu rază lungă de acţiune şi arme tactice ghidate”.
Ar fi fost vorba despre un ”exerciţiu de rutină”, care s-a desfăşurat în apele apele sale teritoriale, iar proiectilele nu reprezintă vreo ameninţare la adresa Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei, a declarat un reprezentant nord-coreean.
Washingtonul şi Seulul nu au folosit nici ele denumirea ”rachetă”.
Preşedintele american Donald Trump prezintă absenţa timp de peste un a testelor nucleare sau tirurilor de rachete balistice intercontinentale (ICBM) drept un succes major de politică externă.
Prin tiruriole de sâmbătă, Nordul a vrut să-şi arate Statelor Unite sentimentul de frustrare de după eşecul summitului de la Hanoi, la sfârşitul lui februarie, potrivit unor analişti.
În întâlnirea istorică cu preşedintele american Donald Trump, în iunie 2018, la Singapore, dictatorul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat să ”acţioneze în vederea denuclearizării complete a peninsulei coreene”.
Însă scepticismul a crescut odată cu lipsa unor progrese concrete, iar cei doi lideri s-au despărţit, în februarie, în Vietnam, cu un mare dezacord. Kim reclama o ridicare a unor sancţiuni prea importantă în ochii lui Trump, în schimbul unui început al unei ”denuclearizări” considerat prea timid.
În paralel, Kim s-a întâlnit, la sfârşitul lui aprilie, cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Vladivostok, în cadrul primului lor summit, în care s-a plâns de ”reaua credinţă” a americanilor în criza nucleară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...