Coreea de Nord a lansat luni o rachetă balistică intercontinentală, care are o rază de acţiune suficientă pentru a lovi oriunde în Statele Unite, au anunţat Coreea de Sud şi Japonia. Este a doua sa lansare de rachete în decurs de câteva ore a Phenianului, care condamnase demonstraţiile de forţă ale SUA în regiune ca fiind o acţiune de "război", relatează Reuters.
Racheta are un potenţial de deplasare de peste 15.000 km, ceea ce înseamnă că poate ajunge oriunde în Japonia şi în partea continentală a Statelor Unite, a declarat viceministrul parlamentar al apărării, Shingo Miyake.
Consiliul de Securitate Naţională al Coreei de Sud a declarat că este vorba despre o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid, catalogând lansarea drept un act destabilizator care a ignorat avertismentele internaţionale şi multiplele rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Preşedintele Yoon Suk Yeol a ordonat actualizarea funcţionării efective a "descurajării nucleare" a Coreei de Sud şi Statelor Unite, se arată într-un comunicat.
Racheta lansată luni a fost trasă dintr-o zonă din apropierea capitalei Phenian spre marea din largul coastei de est a Nordului şi a zburat aproximativ 1.000 km, a declarat Statul Major al Coreei de Sud.
Ministerul japonez al Apărării a raportat că zborul a durat 73 de minute, puţin mai puţin decât zborul de 74 de minute al unei rachete balistice intercontinentale lansate de Coreea de Nord în iulie. Acesta a atins o altitudine maximă de peste 6.000 km şi a căzut în mare la vest de Hokkaido, în afara zonei economice exclusive a Japoniei, a precizat Japonia.
Astfel de lansări subliniază eforturile Nordului de a-şi dota arsenalul cu arme cu rază de acţiune mai mare, care ar putea ajunge până în Statele Unite continentale.
Zona din apropierea aeroportului internaţional care deserveşte Phenianul este cea din care Nordul a lansat anterior rachete balistice intercontinentale şi se suspectează că este locul unde se află o instalaţie de asamblare a rachetelor. Cele mai recente rachete ICBM Hwasong-18 cu combustibil solid ale Nordului au fost lansate din apropierea Phenianului, de pe un teren cu iarbă care, potrivit analiştilor, este probabil întărit cu beton pentru vehiculul de lansare greu.
Lansarea rachetei de luni a avut loc după ce Coreea de Nord lansase duminică seara o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, care a zburat aproximativ 570 km şi a căzut în ocean. Coreea de Nord a marcat această lansare cu o declaraţie făcută cu patos, în care a condamnat Statele Unite pentru orchestrarea a ceea ce a numit "avanpremiera unui război nuclear", condamnând sosirea unui submarin cu propulsie nucleară în Coreea de Sud, duminică.
PHENIANUL ACUZĂ SUA CĂ PREGĂTEŞTE UN RĂZBOI NUCLEAR
Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a discutat cu omologii săi sud-coreean şi japonez şi a subliniat importanţa schimbului de date pentru avertizările de lansare de rachete, a precizat Casa Albă. Cei trei aliaţi au lucrat la crearea unui sistem de schimb de date în timp real privind rachetele, dar acesta mai are "câteva zile" până să devină operaţional, a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.
Vineri, în urma unei întâlniri la nivel înalt a oficialilor americani şi sud-coreeni pe tema utilizării armelor militare strategice americane pentru a descuraja ameninţarea militară a Coreei de Nord, Washingtonul a avertizat că orice atac nuclear ar duce la sfârşitul regimului.
Coreea de Nord afirmă că are dreptul suveran de a opera un program de rachete balistice pentru autoapărare şi respinge interdicţia Consiliului de Securitate al ONU, despre care spune că este un produs al politicii ostile a SUA. După lansarea de duminică, ministrul nord-coreean al apărării a criticat "gangsterii militari" Statele Unite şi Coreea de Sud pentru creşterea tensiunilor prin exerciţii, demonstraţii de forţă şi planificarea unui război nuclear. Declaraţia unui purtător de cuvânt anonim al ministerului a citat sosirea submarinului american cu propulsie nucleară Missouri în oraşul-port sud-coreean Busan, duminică.
Vizitele submarinelor nucleare americane au fost rare până acum, dar acestea s-au intensificat, în cadrul acordurilor dintre Seul şi Washington care au sporit desfăşurările de mijloace militare americane. USS Carl Vinson, un portavion american, a sosit, de asemenea, la Busan luna trecută, ca parte a unui efort de a spori descurajarea împotriva programelor nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord.
Ministerul nord-coreean al Apărării a condamnat, de asemenea, întâlnirea oficialilor sud-coreeni şi americani de la Washington ca fiind un alt semn al eforturilor de eficientizare a pregătirilor de război şi o demonstraţie de forţă provocatoare.
Statele Unite şi Coreea de Sud au crescut intensitatea exerciţiilor militare comune împotriva ameninţărilor tot mai mari din partea Nordului, care a testat o serie de rachete balistice şi a lansat în noiembrie primul său satelit militar de spionaj.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.