Coreea de Nord a lansat joi dimineaţă aproximativ zece rachete balistice cu rază scurtă de acţiune spre Marea Japoniei, a anunţat Seulul, la câteva ore după ce a trimis baloane pline cu gunoaie spre Sud, scrie AFP.
Statul Major al armatei sud-coreene a declarat că a detectat lansarea a "ceea ce se bănuieşte a fi în jur de zece rachete balistice cu rază scurtă de acţiune", lansate spre apele de la est de peninsula coreeană.
Proiectilele au parcurs aproximativ 350 de kilometri, iar caracteristicile lor sunt în prezent examinate de Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia, potrivit aceleiaşi surse.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aceste tiruri reprezintă o "provocare care ameninţă grav pacea şi stabilitatea în peninsula coreeană", potrivit Statului Major Întrunit.
Gărzile japoneze şi Biroul premierului japonez au confirmat lansarea, adăugând că strâng mai multe informaţii.
Miercuri, Phenianul a trimis baloane pline cu gunoaie spre Sud, o acţiune pe care armata sud-coreeană a calificat-o drept "ieftină".
"Am încercat să facem ceva ce ei au făcut întotdeauna, dar nu înţeleg de ce fac tam-tam ca şi cum ar fi fost loviţi de o ploaie de gloanţe", a declarat Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un şi unul dintre principalii purtători de cuvânt ai guvernului, într-o declaraţie publicată de agenţia de presă nord-coreeană KNCA.
De când Războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace, Nordul şi Sudul rămân tehnic în război şi sunt separate de o frontieră puternic fortificată care include Zona Demilitarizată (DMZ).
Activiştii sud-coreeni lansează uneori baloane cu pliante de propagandă împotriva regimului nord-coreean şi bani pentru persoanele care locuiesc la nord de graniţă, o practică care a atras de mult timp furia Phenianului, care a trimis, de asemenea, baloane către vecinul său.
Lansarea rachetei balistice a avut loc la câteva zile după ce Phenianul a eşuat în lansarea unui satelit de spionaj.
Racheta "a explodat în timpul primei etape de zbor şi a eşuat", a declarat luni Administraţia aerospaţială nord-coreeană, potrivit presei oficiale.
Televiziunea publică japoneză NHK a prezentat imagini cu ceea ce părea a fi un proiectil în flăcări pe cerul nopţii, care apoi a explodat.
Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească vineri pentru a discuta despre această tentativă de lansare de satelit, condamnată de Seul, Tokyo şi Washington.
Punerea pe orbită a unei nave de recunoaştere este de mult timp o prioritate pentru regimul lui Kim Jong Un, care a afirmat că a reuşit acest lucru în noiembrie, după două încercări nereuşite în 2023.
Experţii sunt de părere că sateliţii de spionaj ar putea îmbunătăţi capacităţile de colectare de informaţii ale Phenianului, în special faţă de rivalul său de moarte, Coreea de Sud, şi ar putea furniza date cruciale în cazul unui conflict militar.
Atacurile cu rachete de joi dimineaţă survin, de asemenea, după dizolvarea sistemului de monitorizare a sancţiunilor ONU împotriva Coreei de Nord şi a programului său nuclear, în urma unui veto rusesc în Consiliul de Securitate al ONU asupra unui proiect de rezoluţie care vizează prelungirea cu un an a mandatului comitetului de experţi responsabil cu monitorizarea acestor sancţiuni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.