Printre victimele neştiute ale bombei atomice de la Hiroshima se numără mii de copii rămaşi orfani, dintre care mulţi au murit de foame sau au fost nevoiţi să lucreze pentru mafia japoneză, Yakuza, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Nimeni nu ştie de miile de orfani ca mine”, a declarat Shoso Kawamoto, un supravieţuitor al atacului, care încearcă, de peste un deceniu, să facă ştiută “povestea nespusă” a vieţilor distruse de bomba atomică.

Kawamato şi-a pierdut părinţii şi patru dintre cei şase fraţi în atacul atomic când avea numai 11 ani.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În haosul care a urmat, unii orfani au murit de foame, iar multe fete au fost vândute mafiei japoneze, Yakuza, pentru a lucra ca prostituate, spune Kawamoto.

“Eram disperaţi să supravieţuim, disperaţi după mâncare”, îşi aminteşte bărbatul de 82 de ani, care lucrează în prezent ca voluntar la Muzeul Păcii. “Unii orfani atacau pe oricine avea mâncare şi i-o smulgeau din mână”, a adăugat el.

Orfanii nu au primit nici un sprijin în perioada imediată de după război, aşa că nu au avut altă alegere decât să lucreze pentru Yakuza, care a mers la Hiroshima şi a avut grijă de ei, a explicat Kawamoto.

El a fost unul dintre cei puţini norocoşi – a fost luat de o familie care avea o fabrică de sos de soia într-un oraş din apropiere.

“Mi-au spus: ‘Dacă lucrezi din greu, îţi vom construi o casă’”, îşi aminteşte bărbatul.

El a muncit din greu şi, la vârsta de 23 de ani, a primit casa. Apoi s-a îndrăgostit de o fată, cu care a avut o relaţie de trei ani. Însă atunci când i-a cerut mâna de la părinţi, aceştia au refuzat.

“Mi-au spus că sunt hibakusha (victimă a bomei atomice – n.r.), contaminat cu radiaţii. Aşa că, vom avea un copil cu handicap, dacă ne căsătorim”, a declarat japonezul.

„Am fost distrus. Am fugit din oraş şi am început să lucrez pentru Yakuza la Hiroshima”, a adăugat el.

În cele din urmă s-a mutat în oraşul Okayama, la 150 de kilometri est de Hiroshima, unde nu a mai spus nimănui de unde este originar, pentru a nu fi discriminat.

După ce a lucrat la un magazin de tăiţei şi la o cantină timp de ani de zile, Kawamoto a fondat o companie alimentară mică.

S-a întors la Hiroshima la 70 de ani şi a început să lucreze ca “voluntar al păcii” la muzeu de atunci.

Kawamoto nu a fost impresionat de vizita istorică a preşedintelui american Barack Obama la Hiroshima, în luna mai.

“Cum poţi să înţelegi bomba atomică numai uitându-te în jur timp de 10 minute?”, a întrebat el, referindu-se la perioada de timp petrecută de Obama în muzeu.

Actualul lider la Casa Albă a devenit primul preşedinte american care a vizitat locul atacului.

“Obama ar fi trebuit să meargă la Hiroshima la scurt timp după ce a primit Premiul Nobel pentru Pace, dar a făcut-o, în cele din urmă, abia înainte să îşi încheie mandatul. A vrut numai o scenă să pună capăt carierei sale”, a subliniat Kawamoto.

Preşedintele SUA a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 2009, parţial datorită viziunii sale pentru o lume fără arme nucleare.

Între timp, vizita lui Obama a ajutat Hiroshima să atragă mai mulţi vizitatori. Numărul de vizitatori ai muzeului a crescut cu 40% faţă de 2015.

Masanobu Murakami, un oficial din Divizia de promovare a păcii de la Hiroshima, a declarat că vrea să atragă mai mulţi vizitatori străini.

„Este important ca mai mulţi oameni să înţeleagă durerea provocată de bomba atomică şi necesitatea abolirii armei nucleare”, a spus Murakami.

„Aş vrea ca mai mulţi lideri mondiali să vină la Hiroshima, să încerce să înţeleagă tragedia”, a afirmat Kawamoto.

Experienţa “îi va ajuta să cheltuiască mai mulţi bani pe educaţia copiilor, în loc de arme cu care să ucidă alţi oameni”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.