Foarte controversatul secretar general al Comisiei Europene (CE), germanul Martin Selmayr urmează să demisioneze din post săptămâna viitoare şi nu va fi înlocuit înaintea intrării în funcţie a unui nou preşedinte al Executivului de la Bruxelles, a declarat marţi o sursă europeană pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Martin Selmayr, în vârstă de 48 de ani, şi-a anunţat plecarea luni seara, la Politico Europe, la câteva ore după anunţul compatrioatei sale Ursula von der Leyden cu privire la intenţia de a demisiona din postul de ministru german al Apărării, indiferent de rezultatului votului de marţi asupra candidaturii sale la preşedinţia CE.

Ea a relevat astfel o regulă nescrisă, potrivit căreia nu pot exista două persoane de aceeaşi naţionalitate într-o poziţie de putere în cadrul Comisiei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Martin Selmayr şi-a anunţat decizia la o cină cu membri ai echipei sale, înainte să o facă publică, a confirmat AFP unul dintre participanţi.

Succesorul luxemburghezului Jean-Claude Juncker preia funcţia la 1 noiembrie, la conducerea CE.

Selmayr nu va fi înlocuit înaintea acestei date, deoarece ”secretarul general al instituţiei trebuie să fie desemnat de către preşedintele acesteia şi trebuie să aibă încrederea sa”, a declarat un membru al instituţiei.

Martin Selmayr l-a citat pe un francez, Olivier Guersent - actualul director general înnsprcinat cu serviciile financiare, ca posibil succesor al său.

Un funcţionar în cadrul CE din 2004, Martin Selmayr a organizat în 2014 campania în vederea alegerii lui Juncker la conducerea Comisiei, devenind astfel şeful său de cabinet.

Un ”workaholic”, acest jurist a fost supranumit afectuos ”Monstrul” de către şeful său.

Iubit de către colaboratorii săi, el era în schimb temut şi chiar detestat în cadrul instituţiei.

”El are un punct comun cu mine: avem amândoi inamici”, a recunoscut Jean-Claude Juncker în februarie 2018, când şi-a anunţat decizia de a-l numi secretar general, postul de cel mai înalt rang în cadrul administraţiei.

Această promovare a fost, însă, contestată.

Însărcinată să controleze acţiunile instituţiilor, mediatoarea UE, irlandeza Emily O'Reilly a prezentat un raport foarte critic cu privire la condiţiile numirii, iar Parlamentul European (PE) a adoptat prin vot o rezoluţie prin care cere să plece din post.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.