Un car alegoric cu un templu hindus, care urmează să participe la parada de Ziua Indiei din New York City, a stârnit controverse, o serie de grupuri numindu-l anti-musulman şi spunând că ar trebui eliminat de la eveniment, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Platforma alegorică înfăţişează un templu al zeului hindus Ram, care a fost consacrat la începutul acestui an pe un loc din Ayodhya, India, despre care se crede că este locul său de naştere.

Dar locul unde a fost construit templului a fost mult timp contestat între hinduşi şi musulmani, iar la începutul anilor 1990 o moschee istorică de acolo a fost dărâmată de o mulţime de fundamentalişti hinduşi.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Unele organizaţii din SUA au scris o scrisoare primarului oraşului New York, Eric Adams, şi guvernatorului New Yorkului, Kathy Hochul, numind platforma cu tempul hindus ca fiind anti-musulmană şi spunând că glorifică distrugerea moscheii.

Printre grupurile care au semnat scrisoarea s-au numărat Consiliul pentru relaţiile islamice americane, Consiliul musulman indian american şi hinduşi pentru drepturile omului.

Prezenţa acestei platforme reprezintă dorinţa acestor grupuri de a combina ideologia naţionalistă hindusă cu identitatea indiană, dar India este o ţară laică”, se spune în scrisoare.

Vishwa Hindu Parishad of America, care organizează platforma, spune că templul reprezintă un loc de cult hindus şi îşi propune să glorifice o zeitate văzută ca o parte importantă a identităţii indiene şi hinduse.

Fundaţia Hindu Americană a spus că este un exerciţiu de libertate de exprimare. Federaţia Asociaţiilor Indiene, care organizează evenimentul de duminică, a declarat că parada reprezintă diversitatea culturală a Indiei şi va prezenta platforme care reprezintă o serie de comunităţi.

”Nu este loc pentru ură. Dacă există o platformă sau o persoană în paradă care promovează ura, nu ar trebui”, a spus Adams la o conferinţă de presă la începutul acestei săptămâni.

Biroul lui Adams a declarat ulterior pentru Associated Press că primul amendament al Constituţiei SUA referitor la libertatea de exprimare împiedică oraşul să refuze un permis sau să solicite schimbarea mesajului unui car alegoric sau al unei parade pur şi simplu pentru că nu este de acord cu conţinutul.

Hinduşii spun că locul din Ayodhya era sfânt pentru ei cu mult înainte ca musulmanii moguli să distrugă un templu acolo pentru a construi moscheea Babri din 1528, distrusă în 1992.

Distrugerea moscheii a fost urmată de revolte la nivel naţional, care au ucis aproximativ 2.000 de oameni, în principal musulmani.

În 2019, Curtea Supremă a Indiei a predat terenul hinduşilor.

Experţii în drepturile omului spun că India a cunoscut în ultimii ani o creştere a atacurilor, inclusiv violenţă şi discriminare, asupra minorităţilor sub premierul naţionalist hindus Narendra Modi, acuzaţii pe care Modi le neagă.

Parada anuală a oraşului New York are loc la trei zile după Ziua Independenţei Indiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.