Consiliul Europei (CoE) critică un proiect de lege britanic privind abandonarea urmăririi judiciare a violenţelor care au zguduit timp de 30 de ani Irlanda de Nord (”tulburări”), între loialişti în principal protestanţi şi republicani mai ales catolici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CoE - însărcinat cu aplicarea Convenţiei europene a drepturilor omului - îşi exprimă într-o rezoluţie, adoptată joi, ”îngrijorarea profundă” faţă de eşecul Regatului Unit de a rezolva divergenţele cu privire la acest proiect de lege.

Consiliul Europei constantă ”lipsa unor progrese tangibile” care să răspundă unor îngrijorări privind compatibilitatea acestui proiect de lege cu Convenţia europeană a drepturilor omului, a cărei semnatară este Marea Britanie.

El cere Londrei să revizuiască o prevedere prin care vrea să acorde imunitate persoanelor implicate în evenimente, subliniind ”importanţa de a câştiga încrederea victimelor, familiilor şi eventualilor martori”.

În acest proiect de lege - prezentat în mai 2022 -, Londra propune o abandonare a urmăririlor judiciare referitoare la conflictul nord-irlandez a militarilor britanici şi a paramilitarilor care decid să coopereze cu autorităţile.

Peste 3.500 de persoane au fost ucise în cei 30 de ani ai conflictului nord-irlandez, care a izbucnit în anii '60.

Aproximativ 1.200 de morţi sunt anchetate în continuare de poliţie, potrivit Guvernului britanic.

Londra vrea ca prin această lege să închidă sute de cazuri nesoluţionate.

Guvernul britanic este ”hotărât să obţină cele mai bune rezultate pentru persoanele cele mai afectate de Tulburări”, a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului însărcinat cu Irlanda de Nord.

O Comisie propusă în acest sens ”va avea puterile necesare să desfăşoare anchete penale (...) şi să vegheze la respectarea obligaţiilor internaţionale ale Guvernului”, a adăugat el.

Acest proiect de lege a înfuriat atât familiile victimelor şi toată clasa politică nord-irlandeză, cât şi conducerea Irlandei.

Ministrul irlandez de Externe Micheal Martin şi-a exprimat regretul faţă de faptul că proiectul de lege ”îşi continuă cursul legislativ fără susţinerea partidelor politice din Irlanda de Nord”.

”Cred că prin prevederea amnistierii unor crime care constituie încălcări flagrante ale drepturilor omului, proiectul de lege, în cazul în care este adoptat, mai degrabă va compromite reconcilierea decât să o favorizeze”, a avertizat el.

Acest proiect de lege - care se află în dezbaterea Camerei Lorzilor - a fost bine primit de asociaţii britanice de veterani, care consideră că unii militari au fost urmăriţi pe nedrept.

În noiembrie 2022 - pentru prima oară de la sfârşitul conflictului, în 1998, un fost militar britanic, David Holden, a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de uciderea unui bărbat, în 1988, cu un glonţ în spate, într-un punct de control.

David Holden a fost condamnat la trei ani de închisoare - cu suspendare -, după ce a fost găsit vinovat de uciderea lui Aiden McAnespie, la vârsta de 23 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.