Secret Service, agenţia din SUA care se ocupă de protecţia demnitarilor, investighează cum a reuşit un bărbat să intre în locuinţa consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, în toiul nopţii, fără a fi detectat de agenţii care îi păzeau casa, au declarat pentru The Washington Post trei oficiali guvernamentali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Incidentul s-a petrecut în urmă cu două săptămâni. Bărbatul necunoscut a intrat în locuinţa lui Jake Sullivan în jurul orei 3:00, într-o noapte de la sfârşitul lunii aprilie, iar Sullivan l-a înfruntat pe individ, cerându-i să plece, au declarat două dintre persoanele informate cu privire la acest incident. Nu au existat semne de intrare prin efracţie în locuinţă, potrivit uneia dintre aceste persoane.

Sullivan are alocată o echipă a Serviciului Secret care îl păzeşte 24 de ore din 24. Dar agenţii staţionaţi în faţa casei nu şi-au dat seama că un intrus a pătruns în locuinţa situată în cartierul West End din Washington, până când bărbatul nu a plecat deja, iar Sullivan a ieşit afară pentru a-i alerta pe agenţi, au relatat cele două surse.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Intrusul părea să fie în stare de ebrietate şi confuz în legătură cu locul în care se află, potrivit persoanelor informate despre incident. Nu există nicio dovadă că persoana îl cunoştea pe Sullivan sau că ar fi căutat să-i facă rău, au spus acestea.

Într-o declaraţie, Secret Service a confirmat că a lansat o anchetă privind incidentul şi modul în care intrusul a reuşit să intre în casa lui Sullivan fără să fie detectat. Agenţia a precizat că tratează breşa de securitate ca pe o problemă de îngrijorare semnificativă.

INTRUSUL S-A EVAPORAT

"Deşi persoana protejată nu a fost rănită, luăm această problemă în serios şi am deschis o investigaţie cuprinzătoare de asigurare a misiunii pentru a analiza toate aspectele legate de ceea ce s-a întâmplat", a declarat purtătorul de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi, într-un comunicat transmis ca răspuns la o solicitare a The Washington Post. "Orice abatere de la protocoalele noastre de protecţie este inacceptabilă şi, dacă va fi descoperită, personalul va fi tras la răspundere", a precizat oficialul.

Guglielmi a mai precizat că Secret Service a luat măsuri suplimentare de securitate pentru Sullivan şi în jurul casei sale, până la finalizarea anchetei.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

În mod normal, orice persoană care pătrunde pe proprietatea unei persoane protejate de Secret Service ar fi reţinută pentru interogatoriu, apoi, cel mai probabil, arestată şi acuzată de încălcarea proprietăţii. Însă persoane familiarizate cu incidentul au declarat că persoana care a intrat în casa lui Sullivan a plecat de la faţa locului înainte ca agenţii Secret Service să fie alertaţi în legătură cu prezenţa sa.

UN COMPLOT IRANIAN L-A VIZAT PE FOSTUL CONSILIER PENTRU SECURITATE NAŢIONALĂ

Deşi Sullivan nu a fost rănit, incidentul a stârnit îngrijorare în rândul grupului foarte restrâns de oficiali de la Casa Albă şi din domeniul securităţii naţionale care au fost informaţi despre acest episod, mai ales că Secret Service a adăugat în 2021 un nivel sporit de securitate pentru consilierul pentru securitate naţională, care este un consilier de rang înalt al preşedintelui şi coordonează afacerile diplomatice şi militare.

Anterior, consilierii de securitate naţională beneficiau de protecţie din partea Secret Service doar atunci când călătoreau în afara zonei Washingtonului, potrivit unui oficial de rang înalt din domeniul securităţii naţionale şi unui fost director al Secret Service. Acest lucru s-a schimbat după ce FBI a descoperit un complot iranian, în 2021, pentru a-l asasina pe John Bolton, fostul consilier de securitate naţională care a servit sub preşedinţia lui Donald Trump.

În urma acestei descoperiri, Secret Service a decis să extindă protocolul de protecţie cu normă întreagă pentru Sullivan, Bolton şi Robert C. O'Brien, succesorul lui Bolton. Asta înseamnă că agenţii sunt acum staţionaţi în faţa casei lui Sullivan din Washington cu normă întreagă atunci când acesta se află în oraş.

În august 2022, Departamentul de Justiţie l-a pus sub acuzare pe un oficial militar iranian pentru complotul care l-a vizat pe Bolton. Înainte de a demisiona din funcţie, în 2019, Bolton a fost principalul arhitect al unei campanii de înăsprire a sancţiunilor şi de ameninţări cu represalii invocând sprijinul acordat de Iran activităţilor teroriste.

JACK SULLIVAN, CONSILIER DE ÎNCREDERE AL LUI JOE BIDEN

Incidentul de la locuinţa lui Sullivan survine după atacul din octombrie asupra soţului preşedintei de atunci a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, la locuinţa cuplului din San Francisco. Un intrus a pătruns atunci în casă, la primele ore ale dimineţii, strigând "Unde este Nancy?" şi l-a atacat pe Paul Pelosi cu un ciocan. Preşedinta de atunci, care este protejată de Poliţia Capitoliului SUA şi nu de Secret Service, nu se afla acasă în acel moment. Camerele de luat vederi ale Poliţiei Capitoliului de la locuinţa lui Pelosi au surprins în timp real spargerea, dar incidentul nu a fost văzut imediat la centrul de comandă din Washington, a relatat anul trecut The Washington Post.

Sullivan locuieşte împreună cu soţia sa, Margaret Goodlander, fost consilier al procurorului general Merrick Garland, care în prezent lucrează în cadrul diviziei antitrust a Departamentului de Justiţie.

Jack Sullivan este consilier pe probleme de securitate naţională al lui Biden de la începutul preşedinţiei sale, venind la Casa Albă după ce a deţinut un rol de conducere în campania lui Biden. În administraţia Obama, Sullivan l-a consiliat pe Biden, care era pe atunci vicepreşedinte, tot pe probleme de securitate naţională, şi a lucrat, de asemenea, ca principal consilier al secretarului de stat de atunci, Hillary Clinton, alăturându-se în cele din urmă campaniei sale prezidenţiale din 2016.

În calitate de principal consilier de securitate naţională al lui Biden, Sullivan a jucat un rol esenţial în toate deciziile şi activităţile de politică externă ale preşedintelui, de la retragerea trupelor americane din Afganistan până la crearea unei coaliţii globale în sprijinul Ucrainei. El a călătorit în aproape toate deplasările în străinătate cu preşedintele şi este de aşteptat să plece miercuri împreună cu Biden în Japonia.

PROVOCĂRILE SECRET SERVICE

Secret Service s-a confruntat în ultimul deceniu cu dificultăţi în a ţine pasul cu lista tot mai mare a persoanelor pe care trebuie să le protejeze, în parte pentru că bugetul său anual nu a ţinut pasul cu această responsabilitate suplimentară.

Înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, serviciul asigura protecţia a 18 persoane, inclusiv a preşedintelui şi a vicepreşedintelui. Acest număr a început să crească pe măsură ce America s-a concentrat mai mult asupra ameninţărilor teroriste, iar la începutul administraţiei Biden, serviciul asigura protecţie pentru 27 de persoane, inclusiv pentru nepoţii preşedintelui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.