Automobilişti britanici care vor să se întoarcă la reşedinţele lor europene prin Franţa nu au acces în tunelul de sub Canalul Mânecii, de partea britanică, din cauza unor noi restricţii franceze anticovid, care provoacă o confuzie şi fricţiuni diplomatice, relatează AFP.
Blocajul îi vizează pe britanicii care sunt în mod oficial rezidenţi ai altor state membre UE decât Franţa, pe care o traversează de obicei cu maşina în această perioadă de sărbători.
Britanicii care sunt rezidenţi în Franţa nu sunt vizaţi de această măsură şi nici pasagerii trenurilor Eurostar.
Ministerul britanic de Externe a anunţat pe site că cere ”de urgenţă clarificări din partea Guvernului francez” şi îi sfătuieşte pe cetăţenii britanici să se informeze înainte de a pleca în călătorie.
Operatori şi Eurotunnelul, asaltaţi de întrebări, au confirmat interdicţia miercuri.
”Dacă nu deţin o reşedinţă în Franţa, cetăţenii britanici sunt consideraţi drept cetăţeni ai unei ţări terţe şi nu mai pot tranzita Franţa pe drum pentru a ajunge în ţara lor de reşedinţă în UE”, a anunţat miercuri seara, pe Twitter, Eurotunnel, o filială a grupului Getlink, care gestionează tunelul, evocând o decizie a Guvernului francez de la 28 decembrie.
Lucrurile stau la fel şi în cazul feriboturilor.
”Numai cei care deţin o reşedinţă în Franţa vor fi autorizaţi să intre în Franţa”, a anunţat într-un mesaj pe Twitter compania P&O Ferries.
Ministerul francez de Interne a răspuns AFP că este vorba despre aplicarea unor consemne la frontieră, stabilite la 18 decembrie şi care impun ”un motiv imperios” în vederea intrării pe teritoriul francez.
Ministerul precizează că britanicii sunt ”cetăţeni din ţări terţe” - o categorie de călători al căror tranzit către state membre UE nu este permis.
Aplicarea acestor reguli i-a luat prin surprindere pe pasagerii britanici - care nu au fst informaţi niciodată cu privie la aceste restricţii.
Mulţi dintre ei, care voiau să traverseze Franţa pentru a ajunge în Belgia, şi-au exprimat pe Twitter neînţelegerea faţă de faptul că li s-a interzis accesul în tunel înaintea îmbărcării.
Controalele franceze se efectuează de partea engleză a frontierei înainte de traversarea Canalului Mânecii.
”Sunt complet pierdută. Asta n-are sens”, a declarat AFP Fiona Navin-Jones, o britanică care locuieşte în Belgia de 14 ani şi care se afla, joi dimineaţa, împreună cu familia sa, unde s-a dus cu maşina.
Câteva ore mai târziu, familia s-a prezentat la terminalul Eurotunnel, după ce a citit că rudele cu o naţionalitate europeană sunt autorizate să tranziteze Franţa.
”Am reuşit, până la urmă, să trecem pe drum, cu ajutorul cărţii de reşedinţă şi componenţei gospodăriei (un document belgian), pentru că soţul meu este irlandez”, a declarat Fiona Navin-Jones.
”Mi s-a spus că trecerea depinde de agentul de frontieră din cabină, aşa că presupun că am avut noroc”.
”Regulile franceze provoacă însă frică”, şi-a exprimat ea nemulţumirea, apreciind că este vorba despre o ”problemă de Brexit deghizat cu covid”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...