Papa Francisc - care a recomandat să se recurgă la psihiatrie în cazul copiilor homosexuali - a şocat comunitatea LGBT din Franţa, care denunţă un ”semnal foarte prost” transkis tinerilor şi un ”discurs dublu” al Suveranului Pontif, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aceste declaraţii sunt un semnal foarte prost transmis tinerilor”, şi-a exprimat îngrijorarea Joël Deumier, preşedintele SOS Homophobie. "Religia şi medicina, mai ales psihiatria, sunt cei doi mari inamici istorici” ai drepturilor persoanelor homosxuale, aminteşte el.

După ce s-a întors din Irlanda, în urma unei vizite dominate de scandalul abuzurilor pedofile ale clerului, Papa Francisc a provocat indignare spunând despre orientarea sexuală că, ”atunci când asta se manifestă încă din copilărie, psihiatria are multe lucruri de făcut, pentru a vedea cum sunt lucrurile”.

Această declaraţie a fost corectată luni de Vatican, care a retras din transcrierea oficială trimiterea la ”psihiatrie”, afirmând că Suvernaul Pontif nu vrea să asismileze homosexualitatea ”unei boli psihiatrice”.

Declaraţiile iniţiale ale Suveranului Pontif au provocat indignarea comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

”Homosexualitatea nu este o boală, homofibia este”, a subliniat Clémence Zamora-Cruz, o purtătoare de cuvânt a Inter-LGBT, care aminteşte foste practici medicale de ”vindecare” a homosexualităţii precum ”lobotomiile sau electroşurile”.

Aceste metode nu mai sunt în uz, însă ”terapii de conversie” sunt propuse în continuare, mai ales în Statele Unite, unde ele sunt adesea furnizate de către grupuri creştine conservatoare. Teorii ”pseudo-ştiinţifice şi periculoase”, denunţă ea.

Franţa a retras homosexualitatea de pe lista bolilor mentale în 1981, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut acest lucru abia în 1990.

”STRATEGIA DIVERSIUNII”

Declaraţiile Papei Francisc, care şi-a construit o imagine progresistă în presă, pot să ridice semene de întrbare, în contextul în care el a dat, în mai multe rânduri de la începutul pontificatului său, semne de deschidere faţă de homosexuali.

”Dacă o persoană este gay şi-l caută pe Domnul cu bunăvoinţă, cine sunt eu să o judec?”, declara el în 2013, o declaraţie considerată fără preceent în istotria catolicismului.

”Vedem dublul discurs insidios al unei instituţii care are ca scop să persecute homosxualii”, a denunţat la Europe1 Romain Burrel, directorul redacţiei revistei gay Têtu.

Papa Francisc ”se răzgândeşte”, este împărţit între ”strategia sa pastorală a primirii, dialogului şi bunăvoinţei” şi ”o strategie doctrinară în care rămâne ataşat principiului potrivit căruia homosexualitatean este un act dezordonat”, analizează socilogul Philippe Portier.

Este vorba despre o reflecţie ”foarte complexă”, care generează ”neînţelegere”, observă cercetătorul, în contextul în care catolicii parcticanţi sunt ”mult mai toleranţi faţă de homosexualitate decât instituţia”, dă asugurări Joël Deumier de la SOS Homophobie.

În opinia celor mai mulţi activişti LGBT intervevaţi de AFP, aceste declaraţii sunt un contra-incendiu aprins de Biserică cu scopul de a deturna atenţia de la noi scandaluri de pedofilie care o afectează.

”Mi-ar plăcea ca Papa Francisc să nu-i folosească pe homosexuali pentru ca să se înceteze să se vorbească despre preoţi pedofili”, a comentat Catherine Michaud, preşedinta GayLib, o mişcare LGBT de centru-dreapta.

Joël Deumier denunţă şi el ”o strategie de diversiune”, iar Association des familles homoparentale frizează ironia, apreciind că preoţii găsiţi vinovaţi de fapte de pedofilie ”ar trebui săfie primii care să beneficieze de îngrijiri psihiatrice”.

În opinia lui Clémence Zamora-Cruz, ”cuvintele şochează pentru  că ele ţintesc copiii”, iar ”riscul de sinucidere este mai ridicat decât media în rândul tinerilor LGBT”.

Potrivit unor studii, persoanele homosexuale prezintă un risc de de două până la şapte ori mai mare de a comite o tentativă de sinucidere decât heterosexualii.

Conferinţa Episcopilor din Franţa a salutat nuanţa de lunii a Vaticanului, care ”spune că nu trebuie să se confunde psihiatria şi psihologia”. Potrivit adjunctului secretarului său general, Vincent Neymon, mai mult decât declaraţii polemice, ceea ce este ”important” este că Papa repetă constant faptul că ”persoanele homosexuale au locul lor în comunităţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.