Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o foaie de parcurs a UE pentru a intensifica lupta împotriva traficului de droguri şi a reţelelor infracţionale, pornind de la iniţiativele legislative şi operaţionale deja existente. De asemenea, Comisia Europeană se angajează să lanseze o cerere de propuneri privind combaterea criminalităţii organizate în cadrul Fondului pentru securitate internă în valoare totală de 20 milioane euro până la sfârşitul anului 2023. Comerţul cu droguri este una dintre cele mai importante ameninţări la adresa securităţii cu care se confruntă UE în prezent. Capturile de cocaină din UE au atins niveluri record, cu un volum de 303 tone doar în 2021, mai arată comunicatul de presă al Reprezentanţei CE în România.
Activităţile reţelelor infracţionale au evoluat în ceea ce priveşte amploarea, complexitatea şi consecinţele violente.
Combaterea criminalităţii organizate şi a traficului de droguri este o prioritate pentru Uniunea Europeană, pentru statele sale membre şi pentru partenerii internaţionali. Trebuie să abordăm împreună ameninţările cu care ne confruntăm, de aceea Comisia propune Parlamentului European şi Consiliului să aprobe în integralitate acţiunile prioritare şi măsurile pe termen mediu şi lung prevăzute în foaia de parcurs.
Intensificarea răspunsului specific al UE
Realizările recente în lupta UE împotriva reţelelor infracţionale arată că UE este pe calea cea bună în ceea ce priveşte răspunsul la aceste ameninţări emergente. Cu toate acestea, având în vedere caracterul în continuă evoluţie al activităţilor infracţionale din întreaga lume, există o nevoie constantă de adaptare şi completare a răspunsului colectiv al UE. Foaia de parcurs stabileşte acţiuni concrete şi specifice pentru a elimina lacunele emergente, cu 17 acţiuni în 4 domenii prioritare:
1. O nouă Alianţă portuară europeană, pentru a spori rezilienţa porturilor la infiltrarea infracţională prin consolidarea activităţii autorităţilor vamale, a autorităţilor de aplicare a legii şi a actorilor publici şi privaţi din porturile din întreaga UE. De exemplu, cu ajutorul unor aparate de scanare şi al unor echipamente de ultimă generaţie.
2. Dezmembrarea reţelelor infracţionale cu grad ridicat de risc, prin facilitarea anchetelor financiare şi digitale, cartografierea celor mai mari reţele infracţionale, consolidarea cooperării dintre procurorii şi judecătorii specializaţi şi utilizarea semnalizărilor din Sistemul de informaţii Schengen (SIS).
3. Măsuri de prevenire a criminalităţii organizate, prin schimbul de bune practici şi orientări între statele membre pentru a preveni infiltrarea acestor grupuri în societate şi în economia legală, a împiedica grupurile infracţionale să recruteze tineri şi a îmbunătăţi siguranţa şi sănătatea publică, precum şi pentru a limita mai eficient accesul la precursorii de droguri.
4. Colaborarea cu partenerii internaţionali, pentru a face faţă ameninţării globale, inclusiv prin consolidarea schimbului de informaţii, prin operaţiuni comune pe principalele rute ale traficului de droguri şi prin consolidarea cooperării în materie de asigurare a respectării legii şi a cooperării judiciare cu ţările din afara UE.
Toţi actorii relevanţi ar trebui să se implice la maximum în activitatea de punere în aplicare în integralitate a strategiilor UE privind combaterea criminalităţii organizate şi a drogurilor, iar Comisia Europeană se angajează să pună în aplicare aceste acţiuni suplimentare în 2023 şi 2024, în strânsă cooperare cu statele membre, cu agenţiile şi organismele UE, mai indică sursa citată.
Comisia Europeană va colabora îndeaproape cu statele membre şi cu partenerii săi pentru a atinge obiectivele stabilite în foaia de parcurs.
Comisia Europeană invită Parlamentul European şi Consiliul să adopte Directiva privind confiscarea şi recuperarea activelor, revizuirea Regulamentului Prüm, normele privind interconectarea registrelor de conturi bancare, propunerea de pachet legislativ privind combaterea spălării banilor şi Directiva privind combaterea corupţiei prin măsuri de drept penal, care sunt esenţiale pentru intensificarea eforturilor UE de combatere eficace a activităţilor grupurilor infracţionale organizate în întreaga UE, mai arată sursa menţionată.
Comisia Europeană îşi reiterează angajamentul de a colabora îndeaproape cu colegiuitorii pentru a atinge acest obiectiv.
De asemenea, Comisia Europeană se angajează să lanseze o cerere de propuneri privind combaterea criminalităţii organizate în cadrul Fondului pentru securitate internă în valoare totală de 20 milioane euro până la sfârşitul anului 2023.
Agenţia UE pentru Droguri urmează să devină operaţională în vara anului 2024.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.