Combatanţii kurzi au părăsit oraşul Ras al-Ain, preluat de forţele turce, o retragere care ar urma să le accelereze plecarea din zona de la frontiera cu Turcia, o condiţie a unui acord cu privire la un armistiţiu negociat de Washington şi Ankara, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţat joi, acest acord prevede suspendarea timp de 120 de ore a ofensivei lansate de Turcia, pentru a permite o retragere a combatanţilor kurzi din zone de frontieră în nordul Siriei.

În afară de această retragere, acordul prevede implementarea unei ”zone de securitate” de 32 de kilometri lăţime, cu scopul de a despărţi Turcia de teritorii aflate sub controlul miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).

Kurzii au acceptat să se retragă din sectoare cucerite de forţele turce între oraşele Tal Abyad şi Ras al Ain, situate la 120 de kilometri distanţă unul de celălalt. Însăpreşedintele turc a evocat cu regularitate o lungime a ”zonei de securitate” de 450 de kilometri.

Duminică, un convoi care transporta răniţi şi trupuri ale unor combatanţi din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominiate de YPG, a părăsit Ras al-Ain, potrivit unui corespondent AFP la faţa locului.

Peste 50 de vehicule, inclusiv ambulanţe, au prărăsit oraşul, a constatat el, iar apoi a văzut flăcări ridicându-se din spitalul din oraş.

FDS şi Turcia au confirmat retragerea totală a combatanţilor kurzi din oraş.

Aceasta este prima oară când combatanţi FDS ies din Ras al-Aib. Sâmbătă, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat evacuarea a 30 de răniţi şi patru trupuri.

CHIOTE

Convoiul a sosit la Tal Tamr, mai la sud, unde locuitori l-a primit cu chiote şi sloganuri de susţinere a FDS, potrivit unui corespondent FDS.

Samira, în vârstă de 45 de ani, aştepta convoiul. ”Nu-mi vine să cred că Sari Kani a căzut”, a declarat ea, folosind numele kurd al Ras al-Ain. ”Noi ne salutăm combatanţii care ne-au apărat, chiar dacă marile puteri ne-au trădat poporul”.

Erdogan a reiterat că ofensiva va fi reluată dacă forţele kurde nu se retrag total din sectoarele frontaliere şi a dat asigurări că Turcia ”va asigura protecţia zonei de securitate” pe care vrea să o creeze. El a îndemnat Statele Unite ”să-şi respecte promisiunille”.

”Statele Unite au obligaţia să faciliteze retragerea YPG”, a declarat Fahrettin Altun, un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că ”armistiţiul ţine foarte bine”, într-un tweet în care îşi citează secretarul Apărării, Mark Esper. ”Au avut loc acroşaje minore (...). Kurzii se reinstalează în zone noi”, potrivit lui Esper.

Autorităţile kurde siriene şi-au exprimat ”uimirea” faţă de declaraţia lui Trump cu privire la armistiţiu. ”Turcia şi mercenarii săi nu au respectat deloc şi au încălcat în mai multe rânduri” armistiţiul, au denunţat ele într-un comunicat.

Faptul că ”Trump spune că kurzii s-au reinstalat în zone noi a deschis calea epurării etnice”, au subliniat ele, îndemnând la o protecţie internaţională a persoanelor deplasate.

Armistiţiul a fost încălcat prin confruntări armate şi bombardamente sporadice în vestul şi nord-estul Ras al-Ain, potrivit SOHR. De joi, forţele kurde şi Ankara se acuză reciproc de faptul că-l încalcă.

În zona Tal Abyad, la vest, un militar turc a fost ucis, iar altul rănit, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Duminică, SOHR a raportat că luptători proturci au exacutat trei civili care se ascundeau în zone industriale la Ras al-Ain.

RETRAGERE AMERICANĂ

Ofensiva turcă a fost lansată după retragerea, la 7 octombrie, a militarilor americani din sectoare frontaliere.

La 13 octombrie, Statele Unite au anunţat retragerea a aproximativ 1.000 de militari americani desfăşuraţi în nordul şi estul Siriei.

Duminică, peste 70 de vehicule blindate care arborau steaguri americane şi transportau material militar au traversat Tal Tamr, escorate de elicoptere, a constatat un jurnalist AFP.

Potrivit SOHR, convoiul s-a retras din baza de la Sarrin, în apropiere de oraşul Kobane, şi s-a îndreptat către provincia Hasakah, mai la est.

”Este vorba despre cea mai mare bază maericană din nord şi despre a patra plecare a forţelor americane de la o bază din Siria”, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman.

În ultimele zile, americanii s-au retras din trei baze, inclusiv din cea de la Minbej şi de lângă Kobane.

De-acum toate bazele din provinciile Rakka şi Alep ”sunt goale de orice prezenţă americană”, a precizat Abdel Rahman. Statele Unite deţin în continuare poziţii în provinciile Deir Ezzor şi Hasakah, potrivit directorului SOHR.

”Vom aduce militarii acasă”, a declarat Trump într-un tweet.

În ofensiva turcă au fost ucişi 114 civili, iar 300.000 au fost deplasai, potrivit SOHR. În confruntări armate şi bombardamente au fost ucişi 256 de membri FDS şi 196 de combatanţi care susţin Ankara.

Ofensiva turcă a deschis un nou front în Războiul din Siria, soldat din 2011 cu peste 370.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.