Ruth Lieberman, o colonistă evreică din Cisiordania ocupată de Israel, este hotărâtă să zădărnicească presiunea internaţională pentru un stat palestinian suveran, iar prieteniile ei cu republicani proeminenţi din dreaptă religioasă a partidului sunt de ajutor, spune ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La câteva săptămâni după atacul din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas, Lieberman l-a găzduit pe senatorul conservator pro-Israel Mike Lee, un mormon, pentru o masă de Shabat în casa familiei ei, arată înregistrările Senatului.

Conversaţia s-a îndreptat către statalitatea palestiniană, iar Lieberman i-a spus lui Lee că atacul a întărit opoziţia israeliană faţă de idee, a spus ea într-un interviu din casa ei de lângă Betleem, în Alon Shvut, într-unul dintre cele mai mari grupuri de aşezări din Cisiordania, cunoscut sub numele de Gush. Etzion, potrivit Reuters.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Lee nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Astfel de vizite ajută la alinierea opiniilor înalţilor oficiali ai Partidului Republican cu coloniştii şi guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu, în urma zilei de 7 octombrie, a declarat Lieberman, o consultantă politică care găzduieşte adesea delegaţii americane care vizitează aşezările.

”A avea prieteni şi voci ca acestea în locuri foarte înalte din SUA ne ajută”, a spus ea despre Lee şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, un creştin evanghelic care şi-a vizitat familia în februarie 2020, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, cu mult înainte de a deveni purtător de cuvânt.

Johnson nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Încă din 7 octombrie, Lieberman şi alţii şi-au intensificat eforturile, sperând să influenţeze poziţia Partidului Republican înaintea alegerilor din noiembrie din SUA, care l-ar putea aduce pe Trump din nou în funcţia de preşedinte.

Lieberman şi o delegaţie de oficiali colonişti au insistat asupra cazului la întâlnirile cu Johnson şi Lee, printre alţii, la Washington luna trecută, potrivit unui comunicat al delegaţiei.

Reuters a vizitat două aşezări Gush Etzion şi a vorbit cu două duzini de israelieni şi palestinieni din Cisiordania şi Israel, trei actuali şi foşti colaboratori ai lui Trump şi trei lideri evanghelici, între martie şi iulie.

Persoanele cu care a vorbit Reuters au descris grupuri de colonişti de bază, membri ai dreptei religioase a Israelului şi creştini conservatori care lucrează pentru a-l convinge pe Trump şi Partidul Republican să renunţe la sprijinul de lungă durată al SUA pentru un stat palestinian, argumentând că acesta a răsplătit violenţa din 7 octombrie.

Deşi Trump a sugerat că politica SUA s-ar putea schimba, nici el, nici partidul nu au fost expliciţi cu privire la poziţia lor faţă de un stat palestinian, dacă vor câştiga alegerile.

Purtătorul de cuvânt al campaniei, Karoline Leavitt, nu a răspuns la întrebările despre părerile lui Trump despre colonizări şi viitorul palestinienilor.

Ea a spus că Israelul nu a avut niciodată un prieten mai bun la Casa Albă decât Trump.

Statele Unite au susţinut Acordurile de la Oslo care au trasat o cale către statulitatea palestiniană în urmă cu 30 de ani şi susţin ceea ce este cunoscut sub numele de soluţia celor două state.

Palestinienii şi majoritatea ţărilor, inclusiv Statele Unite, spun că aşezările Israelului din Cisiordania încalcă legea internaţională cu privire la teritoriul ocupat şi marchează o încălcare continuă care blochează aspiraţiile de stat.

Vineri, instanţa supremă a ONU a decis că aşezările sunt ilegale.

Israelul a numit hotărârea ”fundamental greşită”.

Războiul din Gaza a reînviat presiunea, inclusiv în mod public din partea preşedintelui american Joe Biden, pentru o naţiune palestiniană învecinată cu Israelul, pe care palestinienii o văd ca incluzând Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est.

În interiorul Israelului însuşi, două state rămân cea mai populară cale către pace, a arătat un sondaj al Universităţii din Tel Aviv din luna mai, deşi sprijinul a scăzut la doar 33% dintre respondenţi, de la 43% înainte de 7 octombrie.

Cu toate acestea, anexarea Cisiordaniei de către Israel şi limitarea drepturilor palestinienilor care trăiesc acolo, o opţiune favorizată de unii colonişti, a avut sprijinul a 32% dintre israelieni, de la 27% înainte de 7 octombrie. Este văzut ca un rezultat din ce în ce mai probabil, a arătat sondajul.

Ohad Tal, un parlamentar din partidul sionismului religios, care locuieşte în Gush Etzion, a declarat că liderii coloniştilor care încearcă să anexeze definitiv pământurile Cisiordaniei se uita din ce în ce mai mult la Trump şi aliaţii săi evanghelici pentru sprijin.

”Este unul dintre obiectivele noastre principale în acest moment, să întărim legăturile cu aceste grupuri. Luptăm aceeaşi bătălie”, a spus Tal despre creştinii evanghelici.

”PĂSTRAŢI PĂMÂNTUL LUI DUMNEZEU”

Rabinul israelian Pesach Wolicki pledează de mult timp pentru cooperarea dintre dreapta religioasă a Israelului şi ceea ce el numeşte sioniştii creştini ai Americii, evanghelicii care văd profeţia împlinită odată cu întoarcerea evreilor în Iudeea şi Samaria biblică, din care mare parte se află în Cisiordania şi au fost capturate şi ocupate de Israel în războiul din 1967, din Orientul Mijlociu.

Începând din noaptea de 7 octombrie, a spus Wolicki, el a început să adune lideri cu idei similare într-o campanie pe care au numit-o ”Păstrează Ţara lui Dumnezeu”, care urmăreşte să-l influenţeze pe Trump şi Partidul Republican să respingă o soluţie cu două state, folosindu-se de presa americană religioasă şi de conferinţe pentru a face lobby împotriva argumentului lui Biden pentru un stat palestinian.

”Păstraţi Ţara lui Dumnezeu” spune că a devenit o coaliţie de peste 1.000 de lideri de credinţă evrei şi creştini.

Dimensiune conservatorilor şi comunităţii evanghelice din SUA, care numără zeci de milioane, îi face un aliat atrăgător pentru dreapta israeliană”, a spus Rachel Moore, care a primit şi delegaţii ale membrilor Congresului SUA şi locuieşte în aşezarea Gush Etzion din Neve Daniel.

”Există percepţia că numai comunitatea creştină o înţelege”, a spus Moore, referindu-se la distanţa politică pe care o simt unii israelieni de dreapta faţă de poziţia liberală a multor evrei din SUA, în special faţă de reglementarea în curs de desfăşurare a Cisiordaniei.

Temerile de creştini care încearcă să-i convertească pe evrei fac ca un astfel de angajament să fie controversat în Israel.

Pastorul baptist sudic Tony Perkins, preşedintele grupului de advocacy evanghelic Family Research Council, a fost o altă figură importantă în alinierea conservatorilor creştini şi israelieni şi a participat la evenimentele Keep God's Land.

În calitate de delegat al Comitetului Naţional Republican, Perkins face eforturi pentru ca Israelul să fie o prioritate în campanie. El a spus că sprijinul pentru colonişti în rândul evanghelicilor a crescut după atacul Hamas, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi a luat în jur de 150 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Războiul ulterior al Israelului din Gaza a ucis peste 38.000 de palestinieni, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Un sondaj Pew din februarie a constatat că 33% dintre protestanţii evanghelici albi din SUA au susţinut ideea unui singur stat sub control israelian, în creştere cu patru puncte procentuale faţă de 2022.

Perkins, care a vizitat Gush Etzion în martie şi l-a întâlnit, de asemenea, pe Netanyahu, a fost unul dintre cei mai timpurii susţinători pentru aducerea membrilor Congresului american în aşezările din Cisiordania, a declarat Heather Johnston, specialist în Israel în profeţia biblică şi CEO al Asociaţiei pentru Educaţie din SUA pentru Israel.

În ultimii ani, grupuri, inclusiv fundaţia lui Lieberman şi USIEA, au organizat excursii cu finanţare privată a zeci de membri, în mare parte republicani, ai Congresului în aşezările care anterior erau rar vizitate de oficialii americani.

”IUDEA ŞI SAMARIA”

Membrii ”Păstraţi Ţara lui Dumnezeu” s-au adunat pe 15 aprilie la sediul Fundaţiei Heritage, principalul grup de gândire conservator de pe Capitol Hill din Washington. Printre vorbitori s-au numărat senatorul şi fostul guvernator al Floridei Rick Scott, parlamentarul israelian Tal şi congresmanul Claudia Tenney, care în martie a prezentat un proiect de lege în Camera Reprezentanţilor prin care să se folosească numele biblic Iudeea şi Samaria în documentele oficiale ale SUA, în loc de Cisiordania.

Proiectul de lege a fost transmis Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei.

Iudeea şi Samaria este termenul preferat al israelianului de dreapta.

Biroul lui Scott nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Un purtător de cuvânt al lui Tenney a refuzat să comenteze.

Începând cu 7 octombrie, guvernul lui Netanyahu a accelerat până la cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani planurile de a construi pe terenuri din Cisiordania, inclusiv în Gush Etzion, potrivit ONG-ului israelian Peace Now, un ONG israelian care urmăreşte şi se opune coloniilor din Cisiordania.

Această expansiune ”are un singur scop, care este îndepărtarea palestinienilor de pe pământurile lor”, a spus Juliette Banoura, o locuitoare a Betleemului care cercetează aşezările.

Numărul israelienilor din Cisiordania a crescut cu o treime, la 700.000, în ultimul deceniu, spune ONU, aproximativ 10% din populaţia evreiască a Israelului.

Violenţa coloniştilor a explodat în ultimul an, determinând sancţiuni ale SUA şi ale UE asupra persoanelor şi entităţilor pe care le învinuiesc pentru escaladare. Toţi cei cu care a vorbit Reuters au denunţat astfel de violenţe.

David Friedman, care în calitate de ambasador în Israel în 2020 a dezvoltat planul lui Trump pentru un stat palestinian limitat, pledează acum pentru un Israel unic, extins, fără cetăţenie deplină pentru palestinieni, un aranjament pe care l-a asemănat într-un interviu cu Puerto Rico.

El a spus că nu a discutat despre plan cu Trump.

Locuitorii din Puerto Rico, un teritoriu sărac al SUA, sunt consideraţi cetăţeni americani, dar nu pot vota la alegerile prezidenţiale.

Negarea statutului palestinienilor duce la mai multe conflicte, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

”Pentru a trăi în pace în zonă, ei trebuie să ajungă la un acord cu palestinienii”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.