Cutii mici care provoacă pagube majore. Marţi, nouă persoane au murit şi câteva mii au fost rănite în urma exploziei simultane a unor sisteme de radiomesagerie utilizate de Hezbollah în Liban. Potrivit mişcării islamiste libaneze, atacul a fost efectuat prin utilizarea sau „piratarea” pagerelor lor, un mijloc de comunicare puţin utilizat de publicul larg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Hezbollah utilizează pagerele pentru a păstra legătura fără a fi nevoit să folosească telefoanele mobile, care ar putea fi piratate de forţele israeliene. Cu aceste instrumente, puternicul partid îşi poate chema membrii să se alăture unităţilor lor, în principiu în condiţii mai sigure, notează AFP.

Aceste cutii mici fac posibilă primirea de mesaje, alerte sonore sau numere de telefon folosind propria frecvenţă radio şi, prin urmare, fără a utiliza reţelele de telefonie mobilă, care pot fi supuse întreruperilor, problemelor de conectare sau interceptării comunicaţiilor.

Acesta este unul dintre argumentele de vânzare ale Spok, care produce în continuare pagere: „Obţineţi linişte sufletească cu pagere al căror semnal pătrunde în oţel ca metalul, în timp ce semnalul unui smartphone ar putea fi blocat”, se laudă compania americană pe site-ul său.

„Sistemele de pagere oferă un mijloc de comunicare mai fiabil, de exemplu, în cazul unei defecţiuni a reţelei wi-fi sau telefonice”, mai susţine Discover Systems.

În timp ce pagerele au cunoscut apogeul în Occident în anii 1980 şi 1990 (peste 2,3 milioane de persoane îi aveau în Franţa în 1998), utilizarea lor a persistat în prezent mai ales în spitale, în special în Statele Unite. Potrivit unui studiu publicat în 2017 de Journal of Hospital Medicine, aproape 80% dintre medicii de spital intervievaţi foloseau pagerul, iar jumătate dintre mesajele pe care le primeau erau legate de îngrijirea pacienţilor.

Potrivit Spok, primul pager a fost brevetat în Statele Unite în 1949 de către inventatorul Alfred Gross, un pionier al comunicaţiilor fără fir, înainte de a fi utilizat într-un spital din New York.

Cu toate acestea, termenul „pager” a fost înregistrat oficial în 1959 de Motorola, care a fost lider de piaţă timp de mai multe decenii. Potrivit Spok, 61 de milioane de pagere erau în circulaţie la nivel mondial în 1994, înainte ca telefoanele mobile să apară la scară largă.

Primul pager Motorola, Pageboy 1, creat în 1964, a fost folosit pentru a trimite o alertă sonoră prin telefon înainte ca tehnologia să fie perfecţionată şi, începând cu anii 1980, a făcut posibilă trimiterea de mesaje scrise, deşi nu întotdeauna în scopuri legale. Serialul bine documentat „The Wire” despre traficul de droguri din Baltimore, în estul Statelor Unite, arată cum „pagerul” este utilizat şi pentru vânzarea de droguri.

Hezbollah a promovat mult timp secretul ca piatră de temelie a strategiei sale militare, renunţând la dispozitivele de înaltă tehnologie pentru a evita infiltrarea programelor de spionaj israeliene şi americane, notează CNN.

Într-un discurs televizat în urmă cu peste şase luni, secretarul general Hassan Nasrallah le-a cerut membrilor Hezbollah şi familiilor acestora din sudul Libanului, unde luptele cu forţele israeliene de peste graniţă durează de aproape un an, să renunţe la telefoanele lor mobile.

„Închideţi-l, îngropaţi-l, puneţi-l într-un cufăr de fier şi încuiaţi-l”, a spus el într-un discurs susţinut în februarie. „Faceţi-o de dragul securităţii şi pentru a proteja sângele şi demnitatea oamenilor”.

„Colaboratorul (cu israelienii) este telefonul mobil din mâinile voastre şi ale soţiei şi copiilor voştri. Acest telefon mobil este colaboratorul şi ucigaşul”, a continuat el să spună în discursul său înflăcărat.

Spre deosebire de alţi actori non-statali din Orientul Mijlociu, se crede că unităţile Hezbollah comunică printr-o reţea internă de comunicaţii.

Aceasta este considerată unul dintre elementele-cheie ale puternicei grupări care a fost mult timp acuzată că operează ca un stat în interiorul unui stat.

Reţelele de pager ar fi avut rolul de a-i determina pe membrii Hezbollah să se contacteze între ei prin aceste linii telefonice.

Pe lângă faptul că a provocat un eveniment cu victime în masă în mai multe părţi ale Libanului, infiltrarea aparentă a acestor pagere, la un pas distanţă de reţelele lor reale, a zdruncinat grupul susţinut de Iran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.