Statele Unite fac în prezent o evaluare a operaţiunilor cu drone în zona Mării Negre, cântărind costurile şi beneficiile zborurilor după ce Rusia a forţat doborârea unuia dintre avioane la începutul acestei săptămâni, au declarat mai mulţi oficiali pentru CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Washingtonul nu a oprit complet zborurile pe timpul cât fac această analiză. Armata a trimis acelaşi model de dronă, un MQ-9 Reaper, într-o misiune în aproximativ aceeaşi zonă deasupra Mării Negre la scurt timp după ce a avut loc coliziunea, au declarat oficialii americani. Acea aeronavă trebuia să cerceteze locul prăbuşirii şi să monitorizeze ruşii în căutarea resturilor.

De altfel, SUA iau în considerare un alt zbor cu o dronă deasupra Mării Negre în zilele următoare, au spus oficialii. Zborul ar urma programul său obişnuit de operare.

Însă armata americană "analizează atent" traseele dronelor şi evaluează cum să reducă mai bine riscul de conflict cu armata rusă, care zboară în mod regulat cu avioane de luptă în şi din Crimeea, au declarat oficialii.

Pentagonul intenţionează să analizeze costurile şi beneficiile globale ale zborurilor în aceste misiuni, comparând valoarea potenţială a informaţiilor aduse de anumite rute cu riscul de escaladare cu Rusia.

Există îngrijorare în rândul unora dintre militarii americani că limitarea rutelor dronelor va avea un impact asupra colectării de informaţii legate de războiul din Ucraina, a declarat un oficial militar de rang înalt. Însă SUA au alternative potenţiale pentru colectarea informaţiilor, cum ar fi sateliţii de spionaj.

Coliziunea dintre avioanele de vânătoare ruseşti Su-27 şi drona americană a avut loc la aproximativ 40-50 de mile nautice sud-vest de Crimeea, deasupra Mării Negre, în spaţiul aerian internaţional. Rusia a acuzat SUA că a încălcat spaţiul aerian pe care susţine că l-a creat pentru "operaţiunea militară specială" din Ucraina, o denumire pe care SUA nu o acceptă. Oficialii americani au spus, de altfel, că Rusia nu a comunicat o astfel de restricţie a spaţiului aerian.

Noile imagini publicate joi de Pentagon arată cum avioanele de vânătoare ruseşti se apropie rapid de dronă, eliminând vapori de combustibil asupra ei şi părând să avarieze elicea dronei. SUA au fost nevoite să doboare drona deasupra Mării Negre după ce impactul a făcut-o efectiv inoperabilă, au declarat oficialii americani.

SUA CRED CĂ RUSIA A RECUPERAT MICI FRAGMENTE DE RESTURI DIN DRONA DOBORÂTĂ

Statele Unite cred, pe de altă parte, că Rusia a recuperat din Marea Neagră unele resturi de la drona doborâtă, a declarat pentru CNN un oficial american familiarizat cu această chestiune. Oficialul a spus că este vorba probabil de bucăţi de fibră de sticlă sau bucăţi mici ale dronei MQ-9 Reaper.

CNN a relatat miercuri că Rusia a ajuns la locul unde a căzut drona de supraveghere americană în Marea Neagră, la aproximativ 70-80 de mile sud-vest de Crimeea, dar administraţia Biden a minimalizat importanţa epavei dronei sau potenţialul de a culege informaţii sensibile din rămăşiţele aeronavei.

"Am făcut imposibil ca ei să poată culege ceva cu valoare de informaţii din rămăşiţele acelei drone, indiferent ce rămăşiţe ar putea fi la suprafaţa apei", a declarat miercuri pentru CNN John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate.

După coliziunea dintre drona americană şi avioanele de vânătoare ruseşti, care a avut loc marţi dimineaţă, operatorii dronei au luat măsuri pentru a şterge software-ul sensibil al dronei înainte ca aceasta să cadă în Marea Neagră, potrivit oficialilor americani. "Tot ce a rămas, care pluteşte, vor fi probabil suprafeţele de control al zborului, genul acesta de lucruri. Probabil că nu este nimic de o valoare intrinsecă reală pentru ei în ceea ce priveşte termenii de retehnologizare", a declarat Kirby.

Drona a aterizat în apă într-un loc unde adâncimea ar fi de aproape un kilometru şi jumătate, a declarat miercuri şeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley. "Aceasta este proprietatea SUA, dar o vom lăsa aşa în acest moment, probabil că s-a rupt şi probabil că nu sunt prea multe de recuperat, sincer", a spus el.

Foto: CNN
Foto: CNN

RISC DE CONFRUNTARE

Înregistrarea video arată în mod clar cum războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control. În mod clar, confruntarea, care a dus la o retorică furioasă între Washington şi Moscova, dar nimic mai mult, ar fi fost mult mai gravă dacă drona americană Reaper ar fi fost un avion cu echipaj uman. Faptul că a fost implicată o dronă a permis ambelor părţi să îşi calibreze limbajul pentru a evita o escaladare, dar reverberaţiile incidentului sunt încă susceptibile de a avea consecinţe prelungite, comentează CNN.

SUA şi aliaţii lor au trimis în Ucraina miliarde de dolari în muniţii şi arme sofisticate pentru a fi folosite împotriva forţelor ruseşti, ceea ce a provocat îngrijorarea că o eroare de calcul sau un incident ar putea provoca ciocniri directe între mijloacele ruseşti şi cele ale NATO.

Unul dintre cele mai alarmante aspecte ale doborârii dronei este faptul că a avut loc în spaţiul aerian internaţional - nu deasupra teritoriului rusesc sau a câmpului de luptă - şi subliniază astfel modul în care forţele americane şi ruseşti ar putea intra în contact chiar şi în afara zonei de război.

Înalţi oficiali ruşi din domeniul apărării au aprobat hărţuirea dronei, a relatat miercuri CNN, citând doi oficiali americani familiarizaţi cu informaţiile despre incident.

Aşadar, este plauzibil ca această escaladare să fi fost o decizie deliberată pentru a trimite un fel de mesaj către SUA sau pentru a încerca să descurajeze colectarea de informaţii americane în apropierea Ucrainei.

Rusia s-a plâns că drona americană a încălcat regulile sale aeriene autodeclarate deasupra Mării Negre. Dar aceasta este o poziţie riscantă, având în vedere propria sa încălcare uriaşă a dreptului internaţional cu o invazie neprovocată a unui stat suveran.

Indiferent de aceste aspecte, imaginile cu ciocnirea aeriană la mare viteză arată că atâta timp cât războiul din Ucraina continuă, iar Occidentul este implicat, chiar şi indirect, posibilitatea unei escaladări care să extindă conflictul în mod dezastruos va exista în mod constant.

Va fi nevoie de o gestionare atentă atât la Washington, cât şi la Moscova pentru a reduce acest risc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.