Fostul preşedinte democrat Barack Obama şi Nancy Pelosi, fosta şefă a Camerei Reprezentanţilor, ambii consideraţi doi aliaţi ai preşedintelui Joe Biden, au vorbit în privat despre acesta şi despre viitorul campaniei sale din 2024 şi şi-au exprimat îngrijorarea că devine tot mai greu pentru actualul şef al Casei Albe să îl învingă pe Donald Trump în alegerile din noiembrie. Niciunul dintre cei doi nu prea ştie însă ce ar fi de făcut, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Democraţii, divizaţi în privinţa lui Joe Biden, sunt disperaţi să pună capăt acestei lupte interne descurajante pentru a se putea întoarce la încercarea de a-l învinge pe fostul preşedinte. Ei îl imploră pe Obama sau pe Pelosi să îi ajute să ajungă acolo, conştienţi de faptul că liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, nu are încrederea lui Biden, în timp ce liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, nu are relaţiile profunde necesare pentru a transmite mesajul.

CNN a vorbit cu peste 12 membri ai Congresului, membri ai personalului şi mai multe persoane aflate în contact atât cu Obama, cât şi cu Pelosi. Mulţi dintre ei spun că sfârşitul candidaturii lui Biden pare clar, iar în acest moment este doar o chestiune care ţine de modul în care se va întâmpla acesta, chiar şi după conferinţa de presă de joi seara a preşedintelui. La întâlnirea de aproape o oră cu presa, Joe Biden s-a descurcat mult mai bine decât la dezbaterea cu Donald Trump fără a reuşi însă să spulbere îndoielile în legătură cu abilitatea sa fizică şi mintală de a mai fi preşedinte pentru încă patru ani.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

TOATE PRIVIRILE DEMOCRAŢILOR SE ÎNDREAPTĂ CĂTRE PELOSI ŞI OBAMA

Dacă Obama şi Pelosi sunt şi ei de părere că şansele realegerii lui Biden se diminuează, mai mulţi democraţi importanţi spun că ei trebuie să o spună clar cât mai curând posibil, înainte ca daunele să fie şi mai mari, în condiţiile în care mai sunt mai puţin de patru luni până la alegeri.

Când se va scrie istoria acestei perioade extraordinare de două săptămâni din politica americană, amprentele lui Obama şi Pelosi vor fi mult mai evidente decât se ştie în prezent, au declarat pentru CNN persoane familiarizate cu subiectul. Cei doi distinşi democraţi servesc drept ghid pentru un partid aflat în panică.

"Ei privesc şi aşteaptă ca preşedintele Biden să ajungă singur la o decizie", a declarat pentru CNN un democrat vechi, apropiat de toţi aceştia, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Un purtător de cuvânt al lui Pelosi nu a negat explicit că ea şi Obama au vorbit despre Biden.

Campania lui Biden a refuzat să comenteze informaţiile CNN.

Mulţi dintre colegii lui Pelosi speră că aceasta poate pune capăt frământărilor care i-au cuprins pe democraţi în ultimele două săptămâni. Şi pentru o bună parte dintre ei, acest sfârşit poate veni dacă şi când ea îi va spune lui Biden că trebuie să renunţe. Pelosi a vorbit cu Biden după dezbatere, dar de atunci, democrata din California a lăsat să se înţeleagă că nu consideră că decizia lui Biden de a rămâne în cursă este definitivă. Ea a refuzat, prin intermediul unui consilier, să facă alte comentarii, precizează CNN.

Pelosi îl cunoaşte pe Biden de zeci de ani. Ea este mai în vârstă decât el cu trei ani. A fost unul dintre cei mai fermi apărători ai lui, inclusiv în timpul alegerilor primare din 2020. Şi-a încheiat funcţia de speaker al Camerei Reprezentanţilor şi nu are nimic de pierdut.

"Cred că în acest moment, dacă Biden ajunge să renunţe la candidatură, ea se va dovedi a fi cel mai important lider democrat", a declarat un democrat din Cameră. "Ea este cea care, într-o astfel de situaţie, mai ales din punct de vedere generaţional, are credibilitatea de a se pronunţa asupra unui subiect atât de sensibil şi important", a punctat el.

Pelosi intenţionează să se întoarcă vineri acasă, la San Francisco.

OBAMA CEL DISCRET

În ceea ce-l priveşte pe Barak Obama, decizia lui de a nu face niciun comentariu public timp de două săptămâni a făcut ca o serie de democraţi importanţi să aibă sentimentul că acesta i-a abandonat, păstrându-şi aceeaşi poziţie care i-a definit în mare măsură atitudinea după ce a părăsit Casa Albă.

După dezbatere, el a postat pe X: "Se întâmplă să ai şi nopţi proaste la dezbateri. Credeţi-mă, ştiu", reiterând acest sentiment la o strângere de fonduri în New York pentru democraţii din Camera Reprezentanţilor în noaptea de după prestaţia lui Biden.

Fostul preşedinte nici măcar nu plănuise să facă vreo declaraţie publică, dar Biden şi consilierii lui Obama s-au coordonat pentru a publica această postare într-un mod care să reflecte punctul de vedere al campaniei lui Biden, conform căruia şi prima dezbatere din campania de realegere a lui Obama din 2012 a mers prost, ceea ce nu a însemnat că a trebuit să pună capăt campaniei.

Dar scepticismul tot mai profund al lui Obama cu privire la capacitatea prietenului său de a câştiga un nou mandat la Casa Albă este unul dintre cele mai prost păstrate secrete de la Washington, scrie CNN.

Oamenii care au vorbit cu Obama spun că acesta primeşte numeroase mesaje, însă atunci când discută cu donatori şi oficiali democraţi nerăbdători, ascultă mai mult decât vorbeşte, evitând cu grijă să ia poziţii care, presupune el, s-ar scurge rapid către presă. Aceasta a fost abordarea lui Obama şi cu privire la convorbirea pe care a avut-o cu Biden după dezbatere, deşi actualul preşedinte a sugerat că fostul preşedinte l-a sprijinit să depăşească problemele. Cu toate acestea, potrivit altor persoane familiarizate cu convorbirea, Obama a rămas la poziţia sa de "cutie de rezonanţă şi consilier privat" şi nu a luat o poziţie clară.

În discuţiile cu unii democraţi din ultimele două săptămâni, Obama a respins ideea că ar putea face presiuni asupra lui Biden într-o direcţie sau alta, chiar dacă ar dori acest lucru, ceea ce subliniază relaţia lor complicată, dar loială, de lungă durată. Relaţia s-a complicat şi mai mult în perioada în care au fost despărţiţi: de când au lăsat în urmă funcţiile lor de la Casa Albă - şi prânzurile lor săptămânale timp de opt ani - cei doi au vorbit mult mai puţin decât au sugerat adesea unii dintre consilierii lor.

Pe de altă parte, Obama este, de asemenea, reticent în a-i oferi lui Trump, care este mereu stârnit de el, orice material nou de atac prin implicarea lui activă.

Abordarea discretă a lui Obama - cel puţin în public - a fost văzută de unii apropiaţi ai săi ca o modalitate de a-şi păstra muniţia în cazul în care va trebui să aibă o conversaţie directă şi dificilă cu Biden. "Se va implica total în campania electorală democrată. Indiferent cine este candidatul nostru, îşi va da toată silinţa pentru a se asigura că acea persoană va câştiga în noiembrie", a declarat o persoană care vorbeşte cu Obama în mod regulat.

Obama a fost alături de Biden în timpul a două evenimente de strângere de fonduri din acest an, inclusiv la evenimentul din Los Angeles de luna trecută, la care George Clooney a recunoscut ulterior că a fost alarmat de modul în care s-a comportat Biden. Unele persoane loiale lui Biden au sugerat chiar că Obama s-ar afla în spatele editorialului scris de Clooney în New York Times prin care îi cerea preşedintelui să-şi retragă candidatura. Fostul preşedinte, care este prieten cu actorul, ştia că urma să apară articolul lui Clooney, dar nu a încercat să îl oprească. Pentru unii apărători ai lui Obama, a fost un mod de a-şi păstra neutralitatea, dar pentru unii loialişti ai lui Biden, a fost un semn de trădare profundă, arată CNN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.