Hillary Clinton şi Donald Trump s-au înfruntat miercuri seară în ultima dezbatere din cursa pentru Casa Albă, semănată cu atacuri reciproce şi declaraţii surprinzătoare, precum faptul că republicanul a sugerat că ar putea respinge rezultatul alegerilor, o posibilitate pe care democrata a descris-o drept “îngrozitoare”, relatează Reuters.
„Vă voi spune când va veni momentul, vă voi ţine în suspans”, a spus Trump, întrebat dacă va accepta rezultatul scrutinului.
Clinton s-a declarat “îngrozită” de poziţia lui Trump. “Să fie clar, ceea ce spune el înseamnă: Denigrează, vorbeşte de rău democraţia noastră şi eu, una, sunt îngrozită că cineva care este candidatul unuia dintre cele două partide majore ar putea adopta această poziţie”, a adăugat ea.
Clinton a amintit şi că Trump, fost star al unui show de televiziune, s-a plâns în trecut că i-a fost refuzat pe nedrept un premiu Emmy. “Ar fi trebuit să îl primesc”, a răspuns republicanul.
Într-o dezbatere dură, care s-a concentrat mai mult pe politică decât cele precedente, Trump a acuzat echipa de campanie a lui Clinton că a orchestrat o serie de acuzaţii de agresiune sexuală care îl vizează. Trump a dat asigurări că acuzaţiile sunt “complet false” şi a descris Campania lui Clinton drept “murdară”. “Nimeni nu respectă femeile mai mult ca mine, nimeni”, a adăugat el.
Pe de altă parte, omul de afaceri a mărturisit: “Nici măcar nu mi-am cerut scuze din partea soţiei mele, care stă chiar acolo, pentru că nu am făcut nimic”.
„Donald crede că a face femeile să se simtă mici îl face pe el mai mare. Le atacă demnitatea, încrederea în sine şi nu cred că există vreo femeie în lume care nu ştie cum este acest lucru”, a insistat Clinton, prima femeie care a obţinut învestitura unui partid important pentru alegerile prezidenţiale din SUA.
Ea a amintit şi restul minorităţilor pe care le-a insultat Trump. “Este un tipar. Un tipar al diviziunii, o viziune foarte întunecată şi, din multe puncte de vedere, periculoasă asupra ţării noastre, prin care incită la violenţă, îi felicită pe oamenii care împing şi trag şi dau pumni la mitingurile sale. Aceasta nu este America”, a insistat fostul secretar de stat.
Dezbaterea de 90 de minute a fost una dură, în cursul căreia candidaţii au reacţionat uneori furios.
Clinton a spus că va creşte taxele pentru cei bogaţi, pentru a finanţa programul guvernamental de securitate socială la pensie, dar a sugerat că Trump ar putea încerca să caute o cale pentru a evita să plătească taxe mai mari.
“O femeie atât de rea”, a replicat omul de afaceri din New York.
Una dintre teme a fost influenţa liderului rus Vladimir Putin. Clinton l-a numit Trump marioneta liderului de la Kremlin, în timp ce Trump a spus că Putin a păcălit-o de multe ori pe fosta şefă a diplomaţiei.
Republicanul Donald Trump nu este de acord cu concluziile la care au ajuns oficiali din serviciile de informaţii americane, potrivit cărora Rusia se află în spatele atacurilor informatice care au vizat Partidul Democrat şi al e-mailurilor publicate ulterior.
În replică, democrata Hillary Clinton a atras atenţia că o parte dintre politicile externe ale lui Trump sunt mai degrabă în interesul Rusiei şi că el le-a cerut personal hackerilor ruşi să îi găsească e-mailurile. Fostul secretar de stat a subliniat că Rusia a accesat conturile de e-mail ale echipei sale de campanie şi a publicat, prin intermediul WikiLeaks, mesaje confidenţiale, tocmai pentru a-l ajuta pe Trump.
Republicanul a dat asigurări că ar “condamna” o interferenţă rusă sau a oricărei alte ţări în alegerile din Statele Unite.
Mai mult, el a dat asigurări că ar avea o relaţie mai bună cu Putin decât Clinton. “A spus lucruri drăguţe despre mine”, a declarat republicanul. “Nu are nici un respect pentru ea (Clinton – n.r.), nu are nici un respect pentru preşedintele nostru şi să vă spun ceva, avem mai probleme”; a adăugat el.
“Preferă să îl creadă pe Vladimir Putin în loc de oficialii din serviciile de informaţii militare şi civile care au jurat să ne apere”, a insistat Clinton.
Omul de afaceri new-yorkez a acuzat-o pe Clinton că a permis Rusiei să îşi dezvolte arsenalul nuclear.
Pe de altă parte, fosta şefă a diplomaţiei a amintit că Trump este un adevărat “cavaler” în ceea ce priveşte armele atomice şi că a sugerat recent că mai multe ţări ar trebui să aibă putere nucleară.
În ceea ce priveşte judecătorii pe care următorul preşedinte îi va numi la Curtea Supremă, Clinton a dat asigurări că va desemna magistraţi care să respecte dreptul femeilor la avort.
“Aceasta este una dintre cele mai grele decizii posibile pe care trebuie să le ia orice femeie şi familia ei şi nu cred că ar trebui luată de Guvern” a spus Clinton.
Ea a povestit că a mers în ţări unde avortul era interzis, precum România. "Am fost în ţări unde Guvernul obliga femeile facă avort, cum s-a întâmplat în China, sau unde obliga femeile sa nască, cum s-a întâmplat în Romania”, a declarat ea.
Democrata l-a acuzat pe rivalul ei republican că a cerut ca femeile să fie pedepsite dacă avorturile vor deveni ilegale şi ele totuşi recurg la această măsură.
În baza legilor actuale, “poţi lua un copil şi poţi smulge copilul din burta mamei chiar înainte de naştere”, a atras atenţia Trump, spunând că, din punctul său de vedere, acest lucru nu este în regulă.
Clinton i-a răspuns că “retorica bazată pe frică este foarte nefericită”.
Trump a mai precizat că va numi judecători la Curtea Supremă care să menţină dreptul americanilor de a avea arme, acuzând-o pe Clinton că vrea să elimine acest drept.
În ceea ce priveşte economia, Trump a propus să crească veniturile SUA obligând aliaţii bogaţi să plătească pentru susţinerea militară şi renegociind acordurile comerciale.
“Arabia Saudită, numai bani. Apărăm Arabia Saudită, ei de ce nu plătesc?”, a întrebat Trump, oferind un exemplu de aliat căruia i-ar cere bani pentru asistenţă militară.
În legătură cu acordurile comerciale pe care Statele Unite le au în prezent, omul de afaceri a insistat că le va renegocia sau va retrage SUA din ele.
O altă temă de discuţie a fost imigraţia. Trump a insistat că strategia sa dură este o cale de a-i scoate pe “hombres răi” din Statele Unite. El a reafirmat că va construi un zid la graniţa cu Mexicul, va expulza “nişte oameni răi, răi din această ţară”, apoi va stabili cine poate fi primit înapoi.
Pe de altă parte, Clinton i-a reproşat că nu a reuşit să discute cu liderul mexican despre planul său de a construi un zid la graniţa Mexicul şi de a obliga ţara latino-americană să plătească pentru proiect, deşi pentru asta fusese invitat la Ciudad de Mexico.
Ea a dat asigurări că va pune la punct o reformă a imigraţiei în primele 100 de zile de mandat.
De asemenea, candidata democrată l-a acuzat pe mogulul new-yorkez că angajează imigranţi ilegali la companiile sale, acuzaţie pe care Trump nu a negat-o.
Clinton şi Trump au mers direct la pupitrele lor atunci când au urcat pe scenă la Universitatea Nevada, din Las Vegas, fără a da mâna, aşa cum cere protocolul. Spre deosebire de precedenta întâlnire, nici familiile celor doi nu au dat mâna.
Dezbaterea i-a oferit lui Trump, care candidează pentru prima dată pentru o funcţie politică, ultima şansă de a convinge alegătorii încă nehotărâţi.
Clinton, fost secretar de stat, senator şi Primă Doamnă, conduce în sondaje în majoritatea statelor cheie, unde se va decide probabil soarta scrutinului. Dezbaterea i-a oferit ocazia să explice de ce este cea mai potrivită să îi urmeze lui Obama la Casa Albă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...