Doi antreprenori de origine indiană, în vârstă de aproximativ 30 de ani, sunt suspectaţi, între altele de faptul că se află la originea unui sistem de rezervare ascuns, care le permitea unor prostituate moldovence, românce, franţuzoiace şi sud-africance să închirieze camere în hotelurile acestora, într-o o vastă reţea de proxenetism în oraşe mari franceze, destructurată într-o operaţiune soldată cu cinci inculpări şi confiscarea a aproape trei milioane de euro, relatează Le Figaro
”Nu vezi aşa ceva în fiecare zi. Asta e o premieră”, declară un comandant de divizie, Philippe Déjean, cu o vechime de 40 de ani.
Grupul Interministerial de Căutare (GIR) pe care-l conduce, în cadrul Direcţiei Teritoriale a Poliţiei Judiciare din Orléans se află la originea acestei destructurări, săptămâna trecută, a acestei reţele de proxenetism complexe în mai multe oraşe mari din Franţa.
Totul a început în februarie, după ce anchetatori au constatat o intensificare anormală a anunţurilor de prostituţie pe un site specializat.
O anchetă a fost deschisă rapid, iar investigaţii au fost realizate de GIR din Orléans, cu sprijinul instituţiilor de acelai tip din Rouen şi Poliţiei de frontieră din Havre.
În cadrul acestei anchete s-au realizat Interceptări telefonice şi un filaj ale celor doi tineri asociaţi de origine indiană, proprietari ai aproximativ zece hoteluri la Orléans, Rouen, Dieppe şi Mâcon.
Cei doi bărbaţi, absolvenţi ai unor şcoli de comerţ, sunt suspectaţi de faptul că sunt ”instigatorii” unui sistem de rezervare ascuns care le permitea prosttuatelor să închirieze camere în aceste hoteluri şi să-şi ofere serviciile.
Moldovence, românce,, dar şi franţuzoaice şi sud-africance, aceste femei, toate majore, închiriau aceste camere la preţuri mai mari decât ceilalţi clienţi.
”Era mai confortabil pentru ele şi, fără îndoială, un pic mai sigur”, declară Déjean. ”Erau, totuşi, foarte independente, vorbau franceza destu de bine şi circulau de la un hotel la altul cu maşina personală”, adaugă el.
Cei doi antreprenori i-au însărcinat pe recepţioneri - toţi fără acte în regulă - să ia banii şi să-i depună într-un seif, pe care-l goleau o dată pe lună.
Este vorba despre o afacere ”bine unsă” şi rentabilă, care le-ar fi adus câteva milioane de euro.
În cadrul unor percheziţii în cadrul anchetei GIR, s-au confiscate 373.000 de euro în numerar şi 2,4 milioane de euro din conturi bancare.
Au fost confiscate, de asemenea, 12 vehcule în leasing - mărcile Mercedes GLE, Audi Q7 şi Q8 - pe care cei doi le-au pus la dispoziţia apropiaţilor lor.
Cinci hoteluri, un restaurant şi o casă, a căror valoare este estimată la aproape şapte milioane de euro, urmează să fie confiscate în curând, potrivit cotidianului.
În afară de proxenetism agravant, cei doi bărbaţi sunt inculpaţi de ”escrochere în bandă organizată”.
Ei au înfiinţat false întreprinderi de lucrări publie (BTP) în vederea unor renovări la preţuri mici - adică folosinf muncitori fără documente - a unor hoteluri în stare proastă pe care le revindeau după aceea cu aproximativ un milion de euro.
Ei închideau imediat după aceea firmele-paravan.
O altă infracţiune în clădirile în care lucrau prostituatele constă în faptul că aceştia găzduiau minori neînsoţiţi (MNA).
”Erau plătiţi la cemeră pe minor de către Consiliul Departamental, în pofida faptului că înghesuiau cel puţin doi-trei” într-o cameră, acuză Déjean.
În total, 14 persoane au fost arestate săptămâna trecută, în cadrul unei operaţiuni vaste.
Opt persoane au fost prezentate în faţa unui judecător, iar cinci au fost inculpate cu privire la ”proxenetism agravant”, ”muncă ascunsă”, ”spălare de bani agravantă”, ”escrocherie în bandă organizată”, ”abuz de bunuri sociale” şi ”ajutarea intrării şi sejurului unor străni în Franţa”.
Alte trei persoane au fost plasate sub control judiciar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.