Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) se declară vineri competentă să judece litigiul între Africa de Sud şi Israel, cere Israelului să prevină incitarea directă şi publică la comiterea unui genocid în Războiul din Fâşia gaza şi-i ordonă să ia măsuri imediate prin care să autorizeze un acces umanitar în enclavă, relatează AFP.
Israelul trebuie să facă totul pentru a ”împiedica comiterea oricărui act care intră în sfera de aplicare” a Convenţiei genocidului, stabileşte Curtea, cu sediul la Haga, în Olanda.
Ea ordonă Israelului să ia ”toate măsurile care-i stau în putere pentru a preveni şi pedepsi orice incitare directă şi publică de a comite genocid”.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Curtea ordonă totodată Israelului să autorizeze un acces umanitar în Fâşia Gaza.
Israelul trebuie să ia ”măsuri imediate şi eficiente pentru a permite frunizarea de servicii de bază şi ajutor umanitar de care palestinienii au nevoie urgentă pentru a face faţă condiţiilor de viaţă defavorabile cu care se confruntă”, stabileşte CIJ.
AFRICA DE SUD SALUTĂ O VICTORIE DECIZIVĂ A DREPTULUI
Africa de Sud a salutat o victorie decisivă a statului de drept internaţional şi o etapă importantă în căutarea dreptăţii poporului palestinian”.
Ministerul sud-african de Externe apreciază că CIJ ”a stabilit că acţiunile Israelului în (Fâşia) Gaza sunt în mod plauzibil genocidare şi a anunţat măsuri provizorii pe această bază”.
El a mulţumit Curţii ”pentru decizia sa rapidă”.
Conducerea Partidului Congesul Naţional African (ANC, la putere), un partid istoric, reunit în Congres în apropiere de Johannesburg, a salutat rezultatul audierii, iar delegaţi s-au îmbrăţişat, potrivit unei transmisiuni în direct.
Preşedintele Cyril Ramaphosa, cu o mină gravă şi purtând un keffieh la gât, a luat notiţe ascultând audierea.
La final, el s-a ridicat zâmbind şi a îmbrăţişat mai multe voci sonore din Guvern.
Liderii ANC au început apoi să danseze şi să cânte un imn al luptei împotriva aprtheidului.
Curtea nu se pronunţă prin această decizie cu privire la faptul dacă Israelul comite sau nu un în mod efectiv un genocid.
Ea se pronunţă, în acest stadiu, prin ordonanţe de urgenţă, înainte de a examina acuzaţiile pe fond, un proces care poate dura ani de zile.
Africa de Sud a dat în judecată Israelul la Curtea Internaţională de Justiţie, pe care-l acuză de un genocid al palestinienilor.
Ea acuză Israelul de încălcarea Convenţiei ONU privind genocidul din 1948, încheiată după al Doilea Război Mondial şi Holocaust.
Pentru moment, ”Africa de Sud nu are nevoie să dovedească că Israelul comite un genocid”, declară AFP o experă în drept internaţional de la Universitatea Australia de Sud, Juliette McIntyre.
”Ei trebuie să stabilească că există un risc plauzibil de genocid”, precizează ea.
”NIMENI NU NE VA OPRI”
”Genocidele nu sunt declarate niciodată în avans”, a subliniat o avocată a Africii de Sud, Adila Hassim, în cadrul unor audieri în această lună.
”Însă această Curte beneficiază de ultimele 13 săptămâni de probe care arată în mod incontestabil un model de comportament şi de intenţie care justifică o acuzaţie plauzibilă de acte genocidare”, adăuga ea.
Înaintea şedinţei de vineri, ministrul sud-african de Externe Naledi Pandor a declarat că Africa de Sud are ”speranţe” şi că ceea ce este important este să se pună în lumină ”soarta nevinovaţilor din Palestina”.
”Sper că Curtea Internaţională de Justiţie va fi alături de noi şi că ne va da dreptate în lume”, a declarat un deplasat, Mohammed Rabia, în vârstă de 36 de ani, în tabăra de refugiaţi Al-Shati, la Rafah, un oraş situat în sudul Fâşiei Gaza.
Ordonanţele Curţii - care tranşează diferende între ţări - au caracter juridic constrângător şi sunt fără drept de apel.
Curtea nu are însă niciun mijloc prin care să le pună în aplicare.
Curtea a ordonat, de exemplu, Rusiei să oprească invazia Ucrainei.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sugerat deja că nu se simte obligat să dea curs vreunei decizii a Curţii.
”Nimeni nu ne va opri. Nici Haga, nici Axa Răului şi nici nimeni altcineva”, a tunat el.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, împotriva căreia Israelul luptă în Războiul din Fâşia Gaza, s-a angajat să respecte un armistiţiu, în cazul în care este cerut de către Curte, dar cu condiţia ca şi Israeul să se conformeze.
Procesul provoacă emoţii puternice în Israel.
”Lumea este pe dos”, a apreciat Netanyahu.
”Dacă au existat acte care pot fi calificate drept genocidare, atunci ele au fost comise împotriva Israelului”, a declarat la CIJ avocatul israelian Tal Becker.
Pretoria a recunoscut ”greutatea responsabilităţii” de a acuza israelul de ”genocid”, însă a subliniat că este obligată să-şi respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat prin Connvenţia privind genocidul.
Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, soldat cu moartea a 1.140 de persoane, manjoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...