Ciclonul Amphan a lăsat în urma sa o ”devastare de necrezut” în India şi Bangladesh - sute de sate de coastă inundate, culturi pierdute, arbori smulşi din rădăcini şi infrastructuri de neutilizat, relatează AFP.
La aproape o zi după ce ciclonul - cel mai puternic la Golful Bengla în secolul al XXI-lea - a atins uscatul, bilanţurile provizorii păreau mai puţin importante decât cele provocate până de curând de cei mai violenţi cicloni în regiune, soldaţi uneori cu mii de morţi.
India a înregistrat în acest stadiu 72 de morţi în statul Bengalul Occidental, iar Bangladesul a anunţat 12 morţi pe teritroriul său, potrivit acestor bilanţuri provizorii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Obişnuite să gestioneze cicloni şi cu ajutorul unor sisteme de supraveghere meteorologică eficiente, cele două ţări din Asia de Sud au evacuat prevenitv peste trei milioane de persoane în adăposturi.
”A fost o furtună puternică. Însă ea a pierdut treptat din putere cu trei zile înainte să lovească statul indian bengalul Occidental”, a declarat pentru AFP un expert în catastrofe naturale din bangladesh, Nayeem Wahra.
Format în weekend în largul Indiei, Amphan a atins uscatul miercuri seara, la sud de marele oraş Calcutta, însoţit de rafale de vânt de aproximativ 165 de kilometripeoră şi de ploi diluviene.
Atunci când a ieşit, ”casa era distrusă. Majoritatea caselor vecinilor noştri erau doborâte”, a constatat acest agricultor în vârstă de 40 de ani. ”Am trecut la două degete de moarte”.
As Cyclone Amphan hit eastern India and Bangladesh, evacuation of millions were complicated by the coronavirus pandemic https://t.co/SE1czVDnJ7 pic.twitter.com/xwUmuiZYc3
— Reuters (@Reuters) May 20, 2020
Doborând panouri electrice, secţionând cabluri şi distrugând transformatoare, ciclonul a antrenat pene de curent care afectează 15 milioane de oameni în Bangladesh.
Joi, aproximativ zece milioane de persoane nu aveau în continuare electricitate.
În oraşul Buri Goalini, unul dintre cele mai afectate în Bangladesh, ”ciclonul nu a ucis oameni aici. Însă ne-a distrus mijloacele de supravieţuire”, a declarat pentru AFP Bhabotosh Kumar Mondal, un reprezentant al oraşului bengalez Buri Goalini, unde Amphan ”a lăsat o dâră de devastare de necrezut”.
Ciclonul a provocat un val de furtună - tsunami - înalt de până la trei metri, care a acoperit o parte a litoralului şi a format bălţi de apă sărată în sate.
”A cauzat o distrugere gigantică. Mii de arbori au fost dezrădăcinaţi. Digurile (care protejează satele joase şi fermele de crevete) au cedat în numeroase locuri, inundând multe sate”, a declarat Anwar Hossain Howlader, un oficial din provincia bengaleză Khulna.
NOAPTE DE TEROARE
De cealaltă parte a frontierei, în India, constatarea este identică, iar pagubele, de asemenea, de mare amploare.
”Ciclonul Amphan a devastat litoralul Bengalului Occidental. Mii de case au fost doborâte, arbori scoşi din rădăcini, drumuri acoperite şi culturi distruse”, a declarat pentru presă ministrul-şef al statului, Mamata Banerjee.
După o noapte de teroare, cele 15 milioane de locuitori ai Calcuttei s-au trezit în spectacolul unui oraş cu străzi inundate, maşini pline de apă, în unele cazuri până la geamuri, şi axe de circulaţie blocate de copaci şi stâlpi electrici căzuţi la pâmânt.
Joi dimineaţa, ciclonul Amphan a slăbit şi a trecut la stadiul de simplă depresiune tropicală, au anunţat serviciile meteorologice indiene.
Cyclone Amphan has battered parts of Bangladesh and eastern India, killing several people and destroying thousands of homes.
— Al Jazeera English (@AJEnglish) May 21, 2020
Read more: https://t.co/8d5LX6hSrg pic.twitter.com/zkYc0QXJKP
Amphan a atins luni categoria 4 - din cinci în total - pe scala Saffir-Simpson, cu rafale de 200-240 de kilometri pe oră. Este vorba despre cel mai puternic ciclon la Golful Bengal din 1999, când un ciclon a ucis 10.000 de oameni la Odisha.
Ţările din regiune au învăţat lecţia ciclonilor devastatori din deceniile precedente şi au construit în ultimii ani mii de adăposturi pentru populaţie şi au dezvoltat politici de evacuare rapidă.
Pandemia covid-19 le-a complicat însă sarcina anul acesta. În vederea evitării răspândirii noului coronavirus, autorităţile au îndemnat persoanele deplasate să respcte distanţarea socială fizică în refugii şi să poate mască.
În practică, aceste măsuri de precauţie au fost puţin respectate, au constat jurnalişti AFP.
”Sala este înţesată, iar respectarea distanţării fizice este imposbilă aici. Totul a intrat pe mâna lui Dumnezeu acum”, declara Rumki Khatun, o femeie în vârstă de 25 de ani care s-a refugiat împreună cu fiul său în vârstă de cinci luni într-o şcoală în oraşul bengalez Dacope.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...