Ciclonul Amphan - cel mai puternic din ultimele decenii, care urma să atingă uscatul miercuri seara la Golful Bengal şi să lovească India şi Bangladeshul, unde au fost evacuaţi aproape trei milioane de oameni şi unde ar urma să provoace pagube considerabile - s-a soldat cu un prim mort în Bangladesh, un voluntar de la Semiluna Roşie, a declarat organizaţia pentru AFP.
O ambaracţiune aparţinând ONG-ului, care ajuta la evacuarea unor săteni, s-a răsturnat din cauza rafalelor de vânt pe un râu, în oraşul din zona de coastă Kalapara.
Voluntarul ”transporta un megafon greu şi purta cizme şi o pelerină. El nu a putut să înoate. S-a scufundat din cauza greutăţii echipamentului”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Semilunei Roşii în Bangladesh, Nurul Islam Khan.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Amphan urma să atingă uscatul la ora locală 18.00 (15.30, ora României), la nivelul frontierei dintre India şi Bangladesh, la sud de oraşul Calcutta, însoţit de rafale de până la 185 de kilometri pe oră.
This is what a landfall look like with 170km ph speed.#Ampham #CycloneAmphanUpdate #Amphan #AmphanCyclone #WestBengal #digha pic.twitter.com/L71xoMW03u
— ajeet kumar singh (@ajeets703) May 20, 2020
Meteorologii se tem de o ”undă de furtună” (tsunami) de până la cinci metri înălţime.
Bangladeshul a evacuat în adăposturi 2,4 milioane de persoane care locuiesc în zona de coastă, în porţiuni joase.
În India, peste 400.000 de oameni au fost evacuaţi în statul Bengalul Occidental (est) şi în regiunea vecină Odisha.
Amphan, care s-a format luni pe mare s-a intensificat şi a atins categoria 4 - din totalul de 5- pe scala Saffir-Simpson, cu rafale de vânt de 200 până la 240 de kilometri pe oră şi este cel mai puternic ciclon la Golful Bengal din 1999.
Anul acesta, un ciclon a ucis 10.000 de oameni în Odisha.
În pofida faptului că pierde din putere pe măsură ce se apropia de coastă, autorităţile din cele două ţărise aşteaptă la pagube materiale imense.
Ţările din regiune au învăţat lecţia ciclonilor devastatori din deceniile precedente şi au construit în ultimii ani mii de adăposturi pentru populaţie şi au dezvoltat politici de evacuare rapidă.
Însă sarcina este complicată din cauza pandemiei covid-19, iar deplasarea populaţiilor riscă să favorizeze o răspândire a noului coronavirus.
Izolări la nivel naţional se află în prezent în vigoare atât în India, cât şi în Bangladesh, de la sfârşitul lui martie.
De frică să nu se îmbolnăvească de covid-19, o parte a locutorilor zonelor cu risc a optat să rămână acasă, în pofida pericolului ciclonului.
Intensitatea ciclonilor s-a accentuat în ultimii ani la Golful Bengal - un fenomen atributii în parte modificărilor climatice -, însă bilanţurile victimelor sunt mai mici decât în trecut, mulţumită unui sistem de supraveghere mai dezvoltat şi unor măsuri de prevenţie bine rodate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.