Principalul negociator al Republicii Moldova pentru rezolvarea conflictului transnistrean - vechi de trei decenii - a exclus duminică orice rol al Rusiei în găsirea unei soluţii, atât timp cât Moscova este angajată în războiul său din Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a declarat că formatul de negociere 5+2 pentru Transnistria, în vigoare de 20 de ani - care a inclus Rusia, Ucraina şi OSCE ca negociatori, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană în calitate de observatori -, nu ar putea servi la nimic atât timp cât Rusia îşi continuă invazia în Ucraina.

"Revenirea la acel format pentru o soluţionare paşnică depinde de îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev", a declarat el. "Nu a fost desfiinţat oficial, dar este îngheţat", a confirmat vicepremierul de la Chişinău.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Serebrian a făcut aceste comentarii la postul naţional de radio, în timp ce guvernul pro-european al Republicii Moldova îşi continuă eforturile pentru a obţine aderarea la Uniunea Europeană, notează Reuters. Sâmbătă, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că noul ministru desemnat pentru afaceri europene va conduce echipa Moldovei la negocierile de aderare, care au primit undă verde de la liderii Uniunii Europene luna trecută.

Puţine progrese ar putea fi aşteptate deocamdată în ceea ce priveşte "al treilea coş" al discuţiilor - care se ocupă de viitorul statut al enclavei proruse.

REPUBLICA MOLDOVA AR PUTEA ADERA LA UE INIŢIAL FĂRĂ TRANSNISTRIA

Serebrian a explicat că prioritatea Republicii Moldova pentru 2024 este de a proceda la integrarea treptată în UE. Preşedinta Maia Sandu, care denunţă invazia Rusiei în Ucraina, a cerut un rol mai mare pentru UE în rezolvarea impasului cu Transnistria. Maia Sandu spune că Moldova ar putea adera la UE iniţial fără Transnistria, citând cazul insulei divizate Cipru.

Transnistria s-a desprins de Republica Moldova înainte de prăbuşirea regimului sovietic în 1991 şi a dus un scurt război împotriva noului stat independent, dar a rămas ca entitate în cadrul Republicii Moldova timp de peste 30 de ani, în acest timp înregistrându-se tulburări limitate. Tiraspolul nu are recunoaştere internaţională şi este puternic dependent de Moscova.

Cele două părţi poartă periodic discuţii individuale, dar ultima rundă din această lună a fost afectată de noile taxe vamale impuse de Republica Moldova, parte a procesului de aderare la UE, dar care au fost denunţate de separatişti ca fiind dăunătoare pentru întreprinderile transnistrene.

În aprilie 2022, Maia Sandu nu excludea posibilitatea ca formatul de negocieri „5+2” privind soluţionarea conflictului transnistrean să fie modificat din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina. În februarie 2023, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) Bujar Osmani declara că formatul „5+2” este suspendat. „Sunt alte platforme, formate care au rămas în vigoare: formatul „1+1”, întâlnirile la nivelul reprezentanţilor politici. Noi încurajăm să se întâlnească cât se poate de des, este foarte important în aceste vremuri volatile să păstrăm canalele de comunicare deschise. OSCE este aici pentru a facilita această comunicare”, menţiona Osmani.

În ianuarie 2024, Misiunea OSCE în Moldova a anunţat o întâlnire în formatul „1+1” a reprezentanţilor politici în procesul de reglementare transnistreană - adică între Oleg Serebrian (Chişinău) şi Vitalii Ignatiev (Tiraspol). Întrevederea a avut loc la Tiraspol, la sediul Misiunii OSCE, pe 16 ianuarie.

„Aşa format, ca 1+1, de fapt, nu există. Formatul 1+1 reiese cumva din formatul 5+2. Acolo toţi sunt prezenţi în calitate de observatori. OSCE – în calitate de moderator… Da, 5+2 nu funcţionează şi nu poate funcţiona în aceste circumstanţe. Ce va fi după finalizarea războiului din Ucraina este greu acum de spus. Poate va fi reformarea totală a acestui format, poate fi cu totul altă nouă formulă despre care ne gândim. Sunt diferite propuneri care deocamdată sunt în lucru. Vom vedea cum va fi. Acum este devreme să spunem cu va arăta procesul de negocieri după finalizarea războiului din Ucraina”, a declarat recent Oleg Serebrian la TV, scrie NewsMaker.

NEGOCIATORII TRANSNISTRENI SE TEM DE ARESTARE

Pe de altă parte, negociatorii transnistreni au declarat că nu vor mai participa la discuţii în zonele controlate de guvernul moldovean, deoarece se tem de arestarea lor în conformitate cu noile legi mai dure împotriva separatismului.

Potrivit NewsMaker, deputaţii parlamentului Republicii Moldova au votat, la 2 februarie 2023, modificări la Codul penal, care conţin şi articolul „Separatism”. Conform noilor prevederi, „acţiunile separatiste, comise în scopul separării unei părţi a teritoriului Republicii Moldova” vor fi pedepsite cu închisoare de la doi până la cinci ani. Instituţia de la Tiraspol responsabilă cu „relaţiile externe” a calificat drept „un act de agresiune” adoptarea proiectului legislativ. „MAE” transnistrean a declarat că responsabilitatea pentru escaladarea tensiunii dintre Tiraspol şi Chişinău revine părţii moldoveneşti. Ulterior, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (aflat la guvernare) Oazu Nantoi a declarat pentru portalul rus Kommersant, într-o discuţie despre legea care prevede sancţiuni pentru separatism, că reprezentantul Tiraspolului responsabil de „afacerile externe” ale regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, „poate fi arestat, când va veni la Chişinău”.

Ignatiev deţine cetăţenia ucraineană şi rusă, iar Kievul i-a ordonat să se prezinte în această lună la un tribunal ucrainean pentru a răspunde acuzaţiilor de a fi salutat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi pentru declaraţii ostile mai recente despre Ucraina.

Recent, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a fost întrebat dacă întâlnirile cu privire la reglementarea transnistreană vor avea loc doar la Tiraspol sau şi la Chişinău. „Noi am invitat colegii procesului de discuţie la Chişinău, dar desigur ei spun că atât timp cât este legea separatismului, aşa ei o numesc, dar de fapt acestea sunt amendamentele la Codul penal… Ei cer garanţii de securitate, eu nu pot oferi aceste garanţii pentru că eu nu sunt nici procuror, nici… dar noi în orice caz suntem gata să plecăm şi la Bender, şi la Tiraspol. Cu aceasta noi nu avem probleme”, a menţionat Serebrian la postul TV8.

Vicepremierul pentru reintegrare a adăugat că Chişinăul nu va insista ca întâlnirile să aibă loc şi în capitala Republicii Moldova. „Desigur ar fi fost bine să aibă loc aceste evenimente şi la Chişinău, şi chiar online”, a transmis Serebrian.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.