Beijingul a îndemnat luni la o reducere a avorturilor care nu sunt ”necesare dn punct de vedere medical”, în contextul în care China, cea mai populată ţară din lume, încearcă să-şi relanseze rata natalităţii şi să încurajeze cuplurile să aibă mai mulţi copii, relatează AFP.
Guvernul a publicat noi directve cu prvire la sănătatea sexuală a femeilor, care prevăd ca personalul medical ”să promoveze examene premaritale, bilanţuri de sănătate înainte de sarcină” şi o ”reducere a avorturilor care nu sunt necesare din punct de vedere medical”.
Niciun detaliu nu a fost furnizat cu privire la implementarea acestor directive.
Spre deosebire de o bună parte a restului Asiei, avortul este legal şi foarte accesibil în China.
Însă, după decenii de politică a ”copilului unic”, pe fondul prefernţei tradiţionale faţă de bebeluşi băieţi, controale stricte vizează să împiedice controlul selectiv în funcţie de sex, care a condus la un dezechilibru al genurilor şi la o abandonare a fetelor.
China şi-a relaxat treptat această politică, începând din 2016, şi i-a autorizat pe chinezi, din cauza unor îngrijorări cu privire la demografie, să aibă un al doilea copil, însă nu a reuşit să relanseze natalitatea.
La sfârşitul lui mai, ea a crescut limita la trei copii pe culplu.
ÎMBĂTRÂNIRE RAPIDĂ A POLULAŢIEI
Cu trei săptămâni înaintea publicării ultmului recensământ decenal chinez, s-a dezvăluit o puternică încetinire a creşterii populaţiei chineze, care atingea 1,411 miliarde la sfârşitul lui 2020, şi o îmbătrânire mai rapidă decât se prevedea.
Populaţia a crescut cu 5,38% de la recensământul anterior, în 2010, adică cu o medie anuală de 0,53%, potrivit acestui recensământ.
Este vorba, însă, despre cea mai slabă creştere înregistrată în China din anii '60.
În 2020, numărul naşterilor a scăzut la 12 milioane, de la 14,65 în 2019, anul în care natalitatea se afla deja la cel mai mic nivel de la înfiinţarea Chinei comunste, în 1940, şi anume de 10,48 la 1.000 de locuutori.
Însă majoritatea chinezilor tineri nu vor trei copii, din cauza programului lung de muncă sau transportului, costului scump al locuinţelor şi creşterii copiilor, dar şi pentru că ei înşişi, adesea copii unici, este necesar să se ocupe singuri de părinţii lor, care îmbătrânesc.
În contextul în care rata fecundităţii a scăzut la 1,3 copii pe femeia aflată la vârsta procreării - cu mult sub pragul înnoirii generaţiilor -, regimul comunist a promis măsuri în domeniile educaţiei şi sănătăţii cu scopul de a stimula famiile să se lărgească.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...