Preşedintele Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit miercuri să ia măsuri pentru a reduce producţia de fentanil şi să restabilească comunicarea militară la nivel înalt, a declarat, la încheierea întâlnirii lor din apropiere de San Francisco, un oficial american de rang înalt citat de CNN.
De asemenea, Biden a cerut Chinei să facă presiuni asupra Iranului pentru a evita agravarea situaţiei tensionate din Orientul Mijlociu.
Liderii au subliniat, de asemenea, că doresc să stabilizeze relaţia dintre ţările lor după luni de tensiuni la cote ridicate.
Rezultatele summitului, care erau de aşteptat, reprezintă un progres în îmbunătăţirea relaţiei încă tensionate dintre SUA şi China, dar nu au fost consemnate într-o declaraţie comună sau într-o declaraţie de cooperare, notează CNN.
Un oficial american cu rang înalt a declarat pentru CNN că Beijingul a fost de acord să urmărească companiile care produc precursori chimici ai fentanilului, narcoticul puternic ce a alimentat o criză gravă în Statele Unite.
SUA vor urmări îndeaproape dacă China îşi va respecta angajamentele luate în cadrul summitului.
RELUAREA DIALOGULUI MILITAR
Xi a fost de acord cu mecanisme care să abordeze posibilele erori de calcul militar şi a convenit asupra unor forumuri de discuţii în care cele două părţi să îşi prezinte preocupările. Oficiali de rang înalt ai administraţiei au declarat, înaintea summitului de miercuri, că omologii lor chinezi au fost "reticenţi" în ultimele luni să accepte restabilirea comunicării între militari. Dar a fost o problemă pe care Biden însuşi - şi consilierii săi de top, precum secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi secretarul apărării Lloyd Austin - au ridicat-o în "aproape fiecare discuţie purtată cu chinezii", în timp ce SUA au încercat să sublinieze că este "absolut esenţial" ca acest canal să fie redeschis. Oficialii americani au declarat că incidentul cu balonul spion chinezesc, în special, a subliniat importanţa comunicaţiilor între militari.
Şi presa de stat chineză a anunţat că liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden au convenit să reia comunicarea militară la nivel înalt şi să coopereze în ceea ce priveşte represiunea combaterea drogurilor, în urma summitului lor de câteva ore din California.
Liderii au convenit să "reia comunicarea la nivel înalt între cele două armate pe baza egalităţii şi a respectului", potrivit unui text publicat de agenţia de stat chineză Xinhua. De asemenea, cele două părţi vor relua întâlnirile dintre ministerele lor de apărare şi consultările privind securitatea militară maritimă şi vor începe discuţiile între liderii comandamentelor de teatru.
Cele două părţi au convenit, de asemenea, să înfiinţeze un grup de lucru antidrog pentru a realiza cooperarea în domeniul combaterii drogurilor şi să aibă un dialog interguvernamental privind inteligenţa artificială, potrivit Xinhua.
De asemenea, cei doi lideri s-au angajat să crească în continuare numărul de zboruri, la începutul anului viitor, şi să extindă schimburile în domeniul educaţiei, culturii, sportului şi afacerilor, potrivit Xinhua.
BIDEN ŞI XI AU DISCUTAT DESPRE ORIENTUL MIJLOCIU
Preşedintele Joe Biden a fost cel care a vorbit cel mai mult, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping a ascultat în mare parte în conversaţia lor despre Orientul Mijlociu, a declarat un oficial american de rang înalt.
Biden l-a încurajat pe Xi să folosească influenţa Chinei în relaţia cu Iranul pentru a avertiza în privinţa unei escaladări mai ample. În cadrul convorbirilor, ministrul de externe Wang Yi a declarat că au avut deja discuţii cu iranienii pe această temă. A rămas însă neclar pentru consilierii lui Biden cât de în serios ia Iranul mesajele Chinei.
În timpul discuţiilor, Biden i-a spus clar lui Xi că vede Hamas ca fiind o entitate separată de palestinieni.
CEA MAI MARE ŞI MAI PERICULOASĂ PROBLEMĂ ÎN RELAŢIILE SUA-CHINA
În schimb, Biden şi Xi au avut un schimb de replici "substanţiale" pe tema Taiwanului, iar liderul chinez a precizat că preocupările legate de insulă reprezintă cea mai mare şi cea mai periculoasă problemă în relaţiile dintre SUA şi China.
Xi a spus că preferinţa Chinei este reunificarea paşnică şi a prezentat condiţiile în care se va recurge la utilizarea forţei.
Biden a răspuns reiterând că poziţia SUA este de a menţine pacea şi stabilitatea în regiune.
"Preşedintele Xi a răspuns: 'Uite, pacea este foarte bună, dar la un moment dat trebuie să ne îndreptăm spre o decizie mai generală'", a declarat oficialul american citat de CNN.
În cadrul întâlnirii, SUA au cerut Chinei să respecte procesul electoral din Taiwan în perspectiva votului prezidenţial din ianuarie.
În ciuda preocupărilor continue ale SUA cu privire la consolidarea militară masivă a Chinei în jurul Taiwanului, oficialii au ieşit de la întâlnire cu convingerea că Xi nu se pregăteşte pentru o invazie masivă. Pe parcursul întâlnirii, Xi "a arătat destul de clar o cunoaştere profundă a unora dintre dezbaterile despre China din Statele Unite şi cred că, în anumite privinţe, este destul de sensibil la rezultatul acestor discuţii", a spus oficialul.
DISCUŢII "FOARTE DIRECTE" DESPRE TEHNOLOGIE, ECONOMIE ŞI DOMENIUL NUCLEAR
Discuţiile de la summitul din California dintre preşedintele american Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping au fost "foarte directe" şi au inclus mai multe schimburi de replici decât la întâlnirea lor de acum un an, a declarat un oficial american de rang înalt.
Biden a fost "foarte direct" cu Xi pe o serie de subiecte, a declarat oficialul, în timp ce Xi şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la retorica din interiorul Statelor Unite despre China.
La un moment dat, Xi i-a spus lui Biden că el crede că există o publicitate negativă nedreaptă despre Partidul Comunist Chinez în Statele Unite.
Într-un schimb de replici despre restricţiile pe care SUA le-a aplicat asupra exporturilor de tehnologie către China, Xi a comparat paşii cu o "restricţie tehnologică". Biden a răspuns spunând că nu are de gând să furnizeze Chinei tehnologie care ar putea fi folosită militar împotriva SUA.
De asemenea, Biden i-a spus direct lui Xi că este îngrijorat de hărţuirea firmelor americane din China, a mai declarat oficialul.
Pe de altă parte, cei doi lideri au discutat despre inteligenţa artificială şi au convenit să colaboreze pentru a merge mai departe în ceea ce priveşte noua tehnologie.
Biden i-a mai spus lui Xi că este important ca China să fie mai transparentă în ceea ce priveşte chestiunile nucleare, în condiţiile în care îşi extinde rapid arsenalul.
ATMOSFERĂ DE „UNA CALDĂ, ALTA RECE”
Biden nu a "tras niciun pumn", a dezvăluit oficialul. Biden a fost "respectuos", dar "clar".
Cu toate acestea, momentele de tensiune au fost intercalate cu o oarecare lejeritate în discuţii.
Când Biden i-a urat soţiei lui Xi la mulţi ani (se întâmplă să cadă în aceeaşi zi cu ziua de naştere a lui Biden, săptămâna viitoare), Xi a spus că a muncit atât de mult, încât a uitat de aniversarea soţiei şi i-a mulţumit lui Biden că i-a amintit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...