China a salutat luni ”marea amploare” a întâlnirii, cu o zi înainte, a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un cu preşedintele american Donald Trump şi a îndemnat ”să se profite de circumstanţe favorabile” în vederea progresării către ”denuclearizare”, relatează AFP.
După ce s-a întâlnit cu Kim în Zona Demilitarizată (DMZ) care desparte cele două Corei, Trump a făcut duminică câţiva paşi în teritoriul nord-coreean - o premieră pentru un preşedinte american în funcţie.
The moment President Trump meets Chairman Kim at the DMZ and becomes the first sitting President to enter North Korea: pic.twitter.com/VwqGAEmmxz
— The White House (@WhiteHouse) June 30, 2019
În urma unei întâlniri în Sud, el l-a condus apoi pe tânărul dictator în Nord şi a anunţat că negociatorii celor două ţări urmează să reia ”în două-trei săptămâni” discuţiile cu privire la programul nuclear al Phenianului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Acest lucru merită să fie salutat”, a declarat într-o conferinţă de presă obişnuită Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Coreea de Nord ”şi Statele Unite au convenit să-şi reia într-un viitor apropiat consultările la nivel de grupuri de lucru. Acest lucru este o mare amploare”, a subliniat Geng Shuang.
El a îndemnat părţile ”să profite de circumstanţe favorabile, să facă un pas unii către alţii şi să caute activ soluţii eficiente la îngrijorările celuilalt”, pentru a progresa către ”denuclearizare”.
Întâlnirea istorică din acest weekend între Kim Jong un şi Donald Trump a aviut loc după puţin mai mult de o săptămână de la vizita în Coreea de Nord a lui Xi Jinping - prima vizită a unui preşedinte chinez în ultimii 14 ani, o vizită triumfală care a avut drept scop să consolideze legăturile între cele două părţi, aliaţi tradiţionali, după o perioadă de ”răcire” din cauza susţinerii de către Beijing a sancţiunilor ONU impuse Phenianului.
Analişti au sugerat că Xi Jinping şi-ar fi folosit vizita în Coreea de Nord cu scopul de a-şi impune greutatea în faţa lui Donald Trump în discuţi bilaterale la summitul G20 în Japonia, în weekend.
Liderii chinez şi american au convenit sâmbătă un armistiţiu în războaiele lor comercial şi tehnologic, iar Washingtonul s-a angajat să nu impună noi suprataxe vamale importurilor de produse chineze.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.