Seulul, Tokyo şi Beijingul şi-au reafirmat luni angajamentul faţă de "denuclearizarea peninsulei coreene" şi faţă de pace, care este în "interesul lor comun", în cadrul unui summit tripartit în care liderii celor trei state învecinate au promis să-şi consolideze cooperarea şi să încurajeze încheierea unui acord trilateral de liber-schimb, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reuniunea de la Seul a marcat primul summit tripartit din ultimii cinci ani între preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, premierul chinez Li Qiang şi premierul japonez Fumio Kishida.

Phenianul nu a fost oficial pe agenda discuţiilor, dar lansarea, anunţată ca iminentă, a unui satelit al Coreei de Nord, care dispune de arme nucleare, a adus obligatoriu problema nord-coreeană în cadrul summitului. Înaintea întâlnirii, Phenianul informase paza de coastă japoneză că duminică seară a deschis o fereastră de opt zile pentru lansarea unui satelit spion, o lansare ce ar încălca sancţiunile ONU împotriva Coreei de Nord.

Potrivit Seulului, Nordul primeşte ajutor spaţial de la Moscova în schimbul livrărilor de arme pentru trupele ruseşti din Ucraina. În noiembrie, Phenianul a plasat cu succes pe orbită, pentru prima dată, un satelit spion.

Yoon şi Kishida au îndemnat Phenianul să anuleze lansarea, despre care Yoon a spus că ar afecta "pacea şi stabilitatea regională şi globală" şi ar necesita un răspuns "decisiv" din partea comunităţii internaţionale dacă ar fi efectuată. "Ne reiterăm poziţiile privind pacea şi stabilitatea în regiune şi denuclearizarea peninsulei coreene", au scris liderii într-o declaraţie comună, afirmând că doresc să "continue eforturile pozitive pentru o soluţionare politică" a problemei.

"Denuclearizarea Coreei de Nord şi stabilitatea în peninsula coreeană sunt în interesul comun al celor trei ţări", a declarat Fumio Kishida, în timp ce premierul chinez Li a cerut "părţilor implicate să dea dovadă de reţinere şi să evite să complice şi mai mult situaţia", potrivit agenţiei de stat Xinhua.

China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord şi un aliat diplomatic cheie. În trecut, a refuzat să condamne testele de armament ale Phenianului şi a criticat manevrele comune ale Washingtonului şi Seulului.

La acest prim summit tripartit din ultimii cinci ani, Seulul, Tokyo şi Beijing au convenit să îşi consolideze cooperarea trilaterală prin organizarea periodică a unor astfel de reuniuni.

Pe plan economic, cele trei capitale vor încuraja încheierea unui acord tripartit de liber-schimb şi se vor strădui "să accelereze negocierile", au precizat într-un comunicat de presă comun. Yoon a mai spus că cele trei state au "decis să creeze un mediu transparent şi previzibil pentru comerţ şi investiţii şi să stabilească un lanţ de aprovizionare sigur".

În cadrul summitului, premierul chinez Li a făcut apel la Tokyo şi Seul "să nu transforme problemele economice şi comerciale în jocuri politice sau probleme de securitate şi să respingă protecţionismul şi decuplarea sau întreruperea lanţurilor de aprovizionare", a relatat agenţia de stat Xinhua.

După discuţiile lor, cei trei politicieni s-au alăturat liderilor de afaceri pentru a participa la un summit economic menit să stimuleze comerţul între cele trei ţări.

"Această întâlnire este importantă deoarece este singurul canal de comunicare regulat prin care liderii Coreei de Sud şi Japoniei, ambii aliaţi ai Statelor Unite, se pot întâlni cu liderul chinez", nota un editorial publicat luni, înaintea summitului, de ziarul sud-coreean Hankyoreh, care aprecia, totuşi, că este "puţin probabil ca (summitul) să ducă la rezultate semnificative" pe plan diplomatic.

Yoon Suk Yeol, preşedinte al Coreei de Sud din 2022, încearcă să îmbunătăţească relaţiile ţării sale cu Japonia, fosta putere colonială, în faţa ameninţărilor tot mai mari din partea Phenianului. Tokyo şi Seulul sunt aliaţi-cheie ai Statelor Unite în Asia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.