China anunţă joi că se află ”în permanenţă la un nivel de alertă ridicat”, la o zi după ce două nave militare - una americană şi una canadiană - au traversat Strâmtoarea Taiwan a doua oară în două luni, înfuriind Beijingul, relatează AFP.
Un distrugător de clasa Arleigh Burke, USS Rafael Peralta, şi fregata canadiană HMCS Ottawa au efectuat miercuri o traversare ”de rutină” a strâmtorii, potrivit Marinei americane (US Navy).
”Trupele prezente rămân constant în stare de aletă şi vor apăra cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, dar şi pacea şi stabilitatea regionale”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al teatrului de est al Chinei, colonelul Shi Yi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El denunţă ultima traversară drept un ”show de presă” şi anunţă că Forţele Navale şi Aeriene chineze le-au ”urmărit toată traiectoria”.
Cele două nave traversează strâmtoarea după ce două nave de război aparţinând Statelor Unite şi Canadei au traversat la 9 septembrie această cale maritimă care desparte insula de China continentală.
Statele Unite şi aliaţii lor din Occident şi-au multiplicat traversarea strâmtorii, în cadrul ”libertăţii de navigaţie” a navelor de război, pentru a sublinia că este vorba despre căi de navigaţie internaţionale, un lucru care înfurie Beijingul.
Flota a VII-a americană a anunţat într-un comunicat că traversarea a respectat dreptul internaţional, ”prinr-un coridor al strâmtorii situat în afara mării teritoriale a oricărui stat de coastă”.
Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Rafael Peralta (DDG 115) and Royal Canadian Navy Halifax-class frigate HMCS Ottawa (FFH 341) conducted a routine Taiwan Strait transit Nov. 1.https://t.co/LHLSZFiDLV pic.twitter.com/WZgJayYH8s
— 7th Fleet (@US7thFleet) November 2, 2023
”O astfel de cooperare este piesa centrală a abordării noastre a unei regiuni sigure şi prospere, în care aeronavele şi navele tuturor naţiounilor pot zbura, naviga şi opera peste tot unde permite dreptul internaţional”, subliniază a VII-a Flotă.
#HMCSOttawa, along with the @USNavy’s #USSRafaelPeralta, recently conducted a routine transit through the Taiwan Strait. Our activities promote peace, resilience and security in the #IndoPacific.@US7thFleet #CanadaUS #OpenSeas pic.twitter.com/43mHuZxCmq
— Canadian Armed Forces Operations (@CFOperations) November 2, 2023
Ministerul taiwanez al Apărării anunţă joi că a supravegheat această traversare, în noaptea de miercuri spre joi, şi subliniază că ”situaţia era normală”.
Beijingul consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reuşit să o reunifice cu teritoriul chinez de la sfârşitul Războiului Civil Chinez din 1949.
Astfel, China nu recunoaşte Strâmtoarea Taiwan ca făcând parte din apele internţaionale.
În septembrie, China a trimis 103 avioane în jurul Taiwanului, în 24 de ore, o acţiune catalogată de Taipei drept ”record recent”.
Beijingul şi-a intensificat ameninţările şi presiunile politice şi economice asupra taiwanului după isntalarea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.