China a catalogat luni drept o ”greşeală” expulzarea unor diplomaţi chinezi de către Washington care, potrivit unor dezvăluiri, au încercat să pătrundă în septembrie într-o bază militară americană, primul incident între cele două puteri economice mondiale la doar câteva zile după anunţarea unui armistiţiu în războiul comercial dintre acestea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

The New York Times (NYT) a dezvăluit duminică faptul că Statele Unite au expulzat ”în secret” doi diplomaţi chinezi care au încercat, în septembrie, să pătrundă într-o bază militară americană în statul Virginia.

Cel puţin unul dintre ei este suspectat de autorităţile americane că este un agent al serviciilor chineze de informaţii, dezvăluie cotidianul, care citează doi oficiali americani sub protecţia anonimatului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ar fi vorba despre primele expulzări de diplomaţi chinezi din Statele Unite cu privire la ”spionaj” din ultimii 30 de ani.

Întrebat despre aceste dezvăluiri, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a deunţat luni acuzaţii ”total contrare faptelor” şi a îndemnat autorităţile americane să-şi ”repare greşeala”.

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că Beijingul a ”protestat în mod oficial” pe lângă Washington.

Incidentul a avur loc într-o ”instalaţie sensibilă”, în apropiere de Norfolk, în Virginia, unde se află Forţe speciale, potrivit NYT.

Cei doi reprezentanţi de la Ambasada Chinei la Washington, împreună cu soţiile lor, s-au prezentat la bordul unei maşini la postul de control al acestei baze, dar, în lipsa autorizaţiei, li s-a refuzat accesul, scrie ziarul.

În loc să plece înapoi, vehiculul şi-ar fi continuat drumul în bază, sustrăgându-se controlului militarilor, dar a fost blocat până la urmă cu camioane.

Motivul acestei tentative de intruziune nu a fost clarificat, potrivit cotidianului.

Diplomaţii chinezi ar fi invocat o eroare, dând asigurări că nu stăpânesc engleza şi nu au înţeles consemnul, lucru care nu i-a convins pe interlocutorii lor americani.

Contactat de AFP, Departamentul de Stat nu a răspuns imediat.

Statele Unite şi China tocmai au anunţat vineri un acord comercial preliminar după luni de încleştare şi de lovituri de taxe vamale.

Însă cele două ţări îşi etalează disensiunile pe multe fronturi - de la spionajul industrial şi forţele armate şi până la campania ”antiteroristă” a Beijingului în Xinjiang şi situaţia din Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.