Vârsta legală a pensionării în China urmează să fie crescută în mod treptat, anunţă vineri agenţia oficială chineză de presă China Nouă, în contextul în care îmbătrânirea populaţiei ameninţă să arunce ţara într-o gravă criză demografică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Populaţia chineză a scăzut în 2023 al doilea an la rând, prevestind probleme grave în economie, sistemul de sănătate şi protecţia socială din cauză că bătrânii sunt tot mai numeroşi, iar naşterile se află în cădere liberă.

Vârsta legală de pensionare a bărbaţilor urmează să fie crescută în mod treptat de la 60 de ani, în prezent, la 63 de ani, iar a femeilor de la 50 la 55 de ani sau de la 55 la 58 de ani, în funcţie de munca depusă, potrivit agenţiei, care citează o decizie a Guvernului.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Această creştere a vârstei de pensionare urmează să se desfăşoare pe o perioadă de 15 ani - începând din 2025 -, prcizează China Nouă.

Noile reglementări vor permite salariaţilor să-şi ”amâne pensionarea la o dată şi mai îndepărtată, în cazul în care ajung la un acord cu angajatorii”, potrivit agenţiei.

Începând din 2030, minimum de ani munciţi care dau dreptul la pensionare urmează să crerască de la 15 la 20 de ani, într-un ritm de şase luni suplimentare pe an.

”O ALEGERE INEVITABILĂ”

Înaintea acestui anunţ, presa de stat a pregătit ”terenul” publicând articole care ridică în slăvi meritele faptuluid e a munci mai mult.

”Această reformă se va adapta la situaţia obiectivă, care este o creştere generalizată a speranţei de viaţă şi a numărului de ani de eduaţie în ţara noastră”, scria săptămâna aceasta Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic).

Creşterea vârstei pensionării ”este o alegere inevitabiă”, a declarat Cotidianului Poporului directorul Academiei chineze a Muncii şi Securităţii Sociale, Mo Rong.

Această schimbare ”va conduce la stabilizarea ratei participării pe piaţa muncii (şi) la menţinerea impulsului şi vitalităţii dezvoltării economice şi sociale”, apreciază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.