China ar putea organiza o conferinţă de pace la care să participe Rusia şi Ucraina, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă RIA, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lavrov a declarat că o astfel de acţiune ar fi o continuare a eforturilor Beijingului de a rezolva criza ucraineană.

"Împărtăşim poziţia (Chinei) potrivit căreia trebuie abordate în primul rând cauzele profunde ale conflictului şi trebuie protejate interesele legale ale tuturor părţilor, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securităţii egale şi indivizibile", a declarat Lavrov într-un interviu acordat agenţiei ruse de stat.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Permiteţi-mi să subliniez din nou, acest lucru presupune respectarea realităţilor de pe teren, care reflectă voinţa oamenilor care trăiesc acolo", a punctat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Rusia a declarat în repetate rânduri că este deschisă la organizarea de negocieri, cu condiţia ca Kievul şi Occidentul să recunoască câştigurile sale teritoriale din Ucraina. Kievul a respins aceste propuneri.

CITEȘTE ȘI Reuters: Putin vrea încetarea focului în Ucraina pe actualele linii de front. În caz contrar, este decis să continue ofensiva mizând pe faptul că Occidentul nu va livra suficiente arme Kievului. Nu are planuri pentru teritoriul NATO

Declaraţia lui Lavrov intervine cu două săptămâni înainte de conferinţa de pace organizată de Ucraina în Elveţia, la care China a fost invitată, dar Rusia nu. Beijingul nu a dat încă un răspuns dacă va da curs invitaţiei şi va participa la conferinţa din Elveţia.

Pe de altă parte, Lavrov a criticat Statele Unite pentru ajutorul acordat Ucrainei, afirmând că Washingtonul a devenit "complice la crimele regimului de la Kiev". El a spus, în special, că Rusia consideră livrările planificate de avioane de luptă F-16 cu capacitate nucleară către Ucraina drept o "acţiune semnal" din partea NATO. "Ei încearcă să ne spună că Statele Unite şi NATO nu se vor opri în faţa a nimic în Ucraina", a declarat Lavrov.

"Cu toate acestea, sperăm că exerciţiile ruso-belaruse pentru utilizarea armelor nucleare non-strategice (tactice), care sunt în curs de desfăşurare acum, le vor da de gândit adversarilor noştri, amintindu-le despre consecinţele catastrofale ale unei noi escaladări nucleare", a ameninţat Lavrov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.