Chilienii au respins duminică, pentru a doua oară în puţin peste un an, un proiect de nouă Constituţie, ceea ce înseamnă că legea fundamentală care datează din timpul dictaturii lui Augusto Pinochet va rămâne în vigoare, relatează AFP.
Au votat "împotrivă" 55,75%, în timp ce "pentru" s-a votat în proporţie de 44,25%, potrivit rezultatelor oficiale publicate de Serviciul Electoral (Servel) după numărarea a 99% din buletinele de vot.
Peste cincisprezece milioane de alegători au fost chemaţi să voteze pentru sau împotriva acestei noi legi fundamentale, care are o tentă foarte conservatoare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Textul supus la vot a fost redactat de cei care apără moştenirea generalului Pinochet, după respingerea în septembrie 2022 a unei propuneri iniţiale progresiste susţinute de tânărul preşedinte de stânga Gabriel Boric.
Boric, cel mai tânăr lider din istoria statului Chile, la 37 de ani, a închis uşa oricăror alte tentative de reformare a Constituţiei.
"Sub acest mandat, procesul constituţional este închis. Există alte chestiuni urgente", a declarat preşedintele de stânga într-un discurs susţinut la palatul prezidenţial La Moneda.
"Ţara noastră va continua cu actuala Constituţie, pentru că, după două propuneri constituţionale supuse referendumului, niciuna nu a reuşit să reprezinte sau să unească Chile în frumoasa sa diversitate", a adăugat preşedintele, care a susţinut prima propunere înaintată de stânga şi a optat pentru neutralitate în privinţa celei de-a doua.
Revizuirea Constituţiei din epoca Pinochet (1973-1990), văzută ca o frână pentru orice reformă socială fundamentală, fusese pusă în aplicare pentru a satisface mişcarea socială din 2019 împotriva inegalităţilor, care s-a soldat cu aproximativ treizeci de morţi. Un an mai târziu, 80% dintre chilieni au aprobat redactarea unei noi Constituţii.
După respingerea primei propuneri, Boric a suferit un nou eşec în luna mai, când dreapta ultraconservatoare a ieşit învingătoare la votul pentru alegerea membrilor Consiliului Constituţional responsabili de elaborarea noii legi fundamentale.
Partidul Republican a câştigat electoratul cu retorica sa intransigentă împotriva insecurităţii, pe care o asociază în principal cu imigraţia venezueleană.
Opoziţia prezintă votul de duminică drept o consultare a preşedintelui Boric, care a profitat de un val de nemulţumire pentru a fi ales la sfârşitul anului 2021, la vârsta de 35 de ani, dar a cărui popularitate este acum în scădere.
Noua Constituţie propusă consolidează caracterul conservator al textului actual, care datează din 1980, în special în chestiuni precum avortul şi siguranţa publică.
Practica a fost total interzisă în Chile până în 2017, când o lege a autorizat-o, dar numai în cazuri de risc pentru viaţa mamei, viol sau în cazul unui făt declarat neviabil.
Constituţia actuală "protejează viaţa celor nenăscuţi", dar noul text merge mai departe, făcând din embrion o persoană, făcând astfel mai dificilă justificarea unui avort.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.