Chelsea Manning, care a intrat la închisoare ca bărbat, pe când se numea Bradley, a ieşit miercuri de la închisoare ca femeie, după ce a ispăşit şapte ani, în urma condamnări pentru că a divulgat WikiLeaks sute de mii de documente clasificate, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al Forţelor terestre americane a confirmat pentru BBC că Chelsea Manning a părăsit Închisoarea militară Fort Leavenworth, în Kansas.

Pedeapsa la 35 de ani de închisoare i-a fost comutată de fostul preşedinte american Barack Obama în ianuarie, înainte să plece de la Casa Albă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Avocata ei a declarat că Chelsea Manning este entuziasmată şi probabil ”îngrijorată”.

”Este pregătită să trăiască, în sfârşit, ca femeia care este”, a declarat Nancy Hollander pentru BBC.

Chelsea Manning, în vârstă de 29 de ani, s-a născut Bradley Manning.

La o zi după ce a fost condamnată la 35 de ani de închisoare, în 2013, Manning a declarat că se simte femeie încă din copilărie şi că vrea să trască sub numele Chelsea ca femeie.

”Pentru prima dată pot să văd un viitor ca Chelsea”, a declarat ea, citată într-un comunicat, săptămâna trecută, înainte să fie eliberată. ”Îmi pot imagina că voi supravieţui şi voi ieşi din închisoare ca cine sunt şi că voi fi, în sfârşit, în lumea din afară”.

Manning a fost condamnată pentru 20 de capete de acuzare privind divulgare de informaţii, inclusiv pentru spionaj. Ea a fost achitată de cea mai gravă acuzaţie - ajutarea inamicului.

Ea şi-a apărat divulgarea argumentând că a vrut să declanşeze o dezbatere publică în Statele Unite pe tema rolului armatei şi politicii externe americane, însă ulterior şi-a cerut scuze pentru că a ”afectat Statele Unite”, insistând că a crezut în mod greşit că putea ”schimba lumea în mai bine”.

În ianuarie a scris pe Twitter că vrea să se mute în Maryland după ce este eliberată, un stat în care a trăit înainte.

”Încă două zile până la viaţa civilă ^_^. Acum vânez o #asigurare de sănătate ca milioane de americani =P”, a scris luni într-un mesaj postat pe Twitter.

Însă comutarea pedepsei nu îi şterge condamnarea.

Apelul ei în justiţie poate dura foarte mult timp, iar aşteptându-l fostul analist de informaţii rămâne un militar al US Army (Forţele terestre) după ieşirea din închisoare.

Ea va beneficia de prestaţii medicale, dar nu va fi remunerată, a anunţat armata.

În cazul în care apelul îi va fi respins, poate fi dată afară din armată, potrivit presei americane.

Manning a fost mobilizată în Irak, ca analist, atunci când a divulgar WikiLaels 700.000 de documente confidenţiale despre războaiele din Irak şi Afganistan, inclusiv 250.000 de telegrame diplomatice care au stânjenit Statele Unite

Între aceste documente s-a aflat o înregistrare video care surprinde uciderea dintr-un elicopter Apache a 12 civili la Bagdad, în 2007, şi numeroase mesaje sensibile între diplomaţi americani.

Decizia lui Obama de a-i comuta pedeapsa a fost criticată dur de republicani, inclusiv de senatorul republican John McCain, care a catalogat-o drept o ”eroate gravă”.

Manning a încercatt să se sinucidă de două ori, anul trecut, la Fort Leavenworth, o închisoare pentru bărbaţi.

Ea a făcut, de asemenea, greva foamei anul trecut, din care a ieşit după ce armata i-a promis că-i va oferi tratament în vederea tranziţiei între sexe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.