Charles Manson, liderul unui cult care a orchestrat ucideri macabre ale unor personalităţi în anii 1960, precum actriţa Sharon Tate, soţia lui Roman Polanski pe atunci, a murit duminică la vârsta de 83 de ani din cauze naturale, potrivit oficialilor din penitenciarul american în care era închis, informează Reuters.
Manson a murit din cauze naturale duminică seară la spitalul Kern Country, a transmis printr-un comunicat Departamentul pentru Corecţie şi Reabilitare. Detalii despre circumstanţele în care a murit Charles Manson nu au fost dezvăluite.
El ispăşea o pedeapsă pe viaţă la închisoarea Corcoran din California pentru că a ordonat moartea a nouă persoane, inclusiv a actriţei Sharon Tate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mult după ce Manson nu a mai apărut pe prima pagină a ziarelor, a devenit un simbol al terorii în vara lui 1969.
"Numele Manson a devenit metafora diavolului", declara pentru Los Angeles Times în 1994 Vincent Bugliosi, cel care l-a investigat.
Recent, un fotograf a arătat faţa lui Manson pe care era tatuată o svastică în frunte.
Manson a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi criminali ai secolului al XX-lea când a orchestrat împreună cu cei mai tineri adepţi ai săi uciderea a şapte persoane în ceea ce au considerat procurorii a fi fost planul pentru începerea unui război de rasă.
Tate, în vârstă de 26 de ani şi însărcinată în opt luni, a fost înjunghiată de 16 ori în dimineaţa de 9 august 1969 de membrii cultului lui Manson în locuinţa închiriată din Los Angeles pe care o împărţea cu soţul ei, regizorul Roman Polanski.
Alţi patru prieteni ai cuplului au fost înjunghiaţi şi împuşcaţi în acea noapte din ordinul lui Manson. Criminalii au scris cuvântul "Porc" cu sânge pe faţada casei. Polanski era plecat în Europa în acel moment.
În noaptea următoare, membrii grupării lui Manson i-au înjunghiat mortal pe Leno LaBianca, proprietarul unei băcănii, şi pe soţia sa, Rosemary, şi au scris cu sângele lor ''moarte porcilor'' şi ''Healter Skelter'', o referinţă la o melodie a formaţiei Beatles, pe pereţi şi pe uşa frigiderului.
Deşi Manson nu a ucis niciuna dintre cele şapte victime, a fost găsit vinovat că a ordonat crimele. Mai târziu a fost condamnat de moartea profesoruluid e muzică Gary Hinman, înjunghiat în iulie 1969 şi a cascadorului Donald “Shorty” Shea, înjunghiat şi bătut în august.
Manson a fost condamnat la moarte pentru crimele Tate-LaBianca, dar sentinţa a fost comutată în închisoare pe viaţă după ce Curtea Supremă din California a abolit pedeapsa cu moartea în 1972.
Născut Charles Milles Maddox pe 12 noiembrie 1934, în Cincinnati, Manson şi-a petrecut mare parte din copilărie de la o rudă la alta şi în instituţii de detenţie juvenilă. La vârsta de 13 ani era deja condamnat pentru jaf armat.
Eliberat condiţionat în 1967, Charles Mason a început să recruteze membri pentru cultul său în cartierul Haight-Ashbury din San Francisco. Grupul s-a mutat apoi în zona Los Angeles. Orgiile sexuale şi consumul de droguri au devenit un stil de viaţă, iar Manson devenise un fel de mesia al fugarilor, proscrişilor şi criminalilor.
Crimele sale au şocat întreaga ţară. ''Frica ajunsese la un nivel maxim'', spunea Bugliosi, autorul unei cărţi despre crimele lui Manson, 'Helter Skelter', pentru The Times, în 1994.
Manson a fost condamnat în urma confesiunilor adepţilor săi. Susan Atkins, Leslie Van Houten şi Patricia Krenwinkel au fost condamnaţi în acelaşi timp cu Manson.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.