Cetăţeni ai unui număr de 50 de ţări - inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia - prezintă, începând de miercuri, la intrarea în Regatul Unit, o Autorizaţie Electronică de Voiaj (ETA) - obligatorie - în valoare de 12 euro, o măsură care urmează să fie extinsă la europeni în aprilie, relatează AFP.
Obţinerea ETA ”a fost foarte simplă”, dă asigurări Jackie Day, o călătoare care a aterizat miercuri pe Aeroportul Heathrow, la vest de Londra, care venea de la Vancouver (Canada). ”Şi nu este foarte scump”, declară AFP această pensionară în vârstă de 77 de ani.
Ea este unul dintre primii pasageri care vin din America de Nord cu o ETA - o măsură care a intrat în vigoare miercuri.
Naila Hadi, o americancă care a luat avionul la New York, a fost informată despre nouă măsură de către fiica sa, care a văzut-o pe Instagram. ”Fiecare ţară are propria sa procedură acum (...). Cred că e normal”, declară ea.
Asemănătoare cu ESTA cu care se întră în Statele Unite, ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră. Ea face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionarea frontierelor.
Călătorii declară că nu au fost nevoiţi să-şi scaneze paşapoartele, să se fotografieze sau să răspundă unor întrebări despre identitatea lor.
”Acest lucru ne ve permite să cunoaştem mai bine persoanele care vor să intre în Regatul Unit şi să împiedicăm sosirea celor care reprezintă o ameninţare”, subliniază Ministerul de Interne.
Autorităţile britanice anunţă că iau o decizie în mai puţin de trei zile.
UE, ÎN APRILIE
Documentul - care costă zece lire sterline (12 euro) - este valabil doi ani, însă cererea este necesar să fie înnoit după schimbarea paşaportului.
ETA britanică permite un sejur de maximum şase luni în Regatul Unit.
Ea autorizează un număr nelimitat de sejururi timp de doi ani şi este cerută inclusiv doar dacă călătorii nu fac decât să tranziteze regatul.
Acest sistem, care priveşte călătoriile în cazul cărora nu este necesară o viză de intrare în Regatul Unit, se afla deja în vigoare cu privire la cetăţenii din Qatar, Bahrain, Kuwait, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU).
Călătorii din 48 de ţări şi teritorii sunt de-acum vizaţi şi ei, inclusiv cei din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Coreea de Sud, Statele Unite, Hong Kong, Israel, Japonia, Mexic sau Noua Zeelendă. Cererile de autorizaţii de călătorie le-au fost deschise în noiembrie.
Numai Statele Unite, Canada şi Australia reprezintă anual şase milioane de călători în Regatul Unit, porivit ministerului britanic de Interne.
Începând de la 2 aprilie, cetăţenii unui număr de 30 de ţări europene - inclusiv ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE), cu excepţia Irlandei - urmează să fie obligaţi să obţină acest permis de călătorie. Ei vor putea începe să facă demersuri pentru a-l obţine începând de la 5 martie.
ETA britanică - care nu priveşte persoanele rezidente în Regatul Unit - le este cerută atât copiilor, cât şi bebeluşilor.
”BIROCRAŢIE”
Însă Aeroportul londonez Heathrow a denunţat deja acest sistem drept ”devastator în privinţa competitivităţii”.
Autorizarea electronică a călătoriei a antrenat o scădere a numărului de pasageri care vin în Regatul Unit din ţările de Golful Persic, potrivit aeroportului.
Guvernul local din Irlanda de Nord este îngrijorat, de asemenea, de impactul ETA şi cere ca această provincie britanică să fie exceptată.
Aproximativ 70% dintre turiştii care fac sejururi în Irlanda de Nord vin din Irlanda, potrivit reprezentanţilor industriei turismului.
În prezent, ei treceau din acest stat membru UE - care nu are nevoie de ETA - în provincia britanică.
”Oamenii nu vor veni la nord de frontieră din cauza acestui nivel suplimentar de birocraţie”, deplânge ministrul local al Economiei Conor Murphy.
În total, în 2023, Regatul Unit a primit 38 de milioane de vizitatori, potrivit organizaţiei Visit Britain.
Uniunea Europeană prevede să implementeze acelaşi sistem la mijlocul lui 2025 prin ETIAS - European Travel Information and Authorisation System -, o autorizaţie valabilă trei ani, în valoare de şapte euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.