Rusia şi Ucraina s-au acuzat marţi reciproc că plănuiesc sabotaje şi atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, care are şase reactoare şi care a fost ocupată de Rusia la scurt timp după lansarea invaziei din februarie 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După ce a căzut în mâinile armatei ruse la 4 martie 2022, cea mai mare centrală nuclear-electrică din Europa a fost ţinta unor tiruri şi atacuri şi a fost deconectată de la reţeaua electrică în mai multe rânduri. Toate reactoarele ei au fost oprite, dar trebuie asigurată răcirea combustibilului. Acum tensiunea din jurul centralei este din nou în creştere, în plină contraofensivă a Kievului.

Contraofensiva ucraineană a readus, de altfel, centrala nucleară în centrul preocupărilor. Marţi, Kievul a acuzat Moscova că pregăteşte o "provocare" la uzina nucleară din sudul ţării. În iunie, preşedintele Volodimir Zelenski menţionase deja riscul unei scurgeri de radiaţii. La rândul său, Moscova a afirmat că autorităţile ucrainene pregătesc un "atac" asupra instalaţiei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

ACUZE RECIPROCE

În timp ce forţele Kievului avansează la sud de Orihiv spre Tolmak, în regiunea Zaporojie, Zelenski a spus marţi că l-a avertizat pe preşedintele francez Emmanuel Macron în privinţa unor "provocări periculoase" pe care, susţine el, Rusia le pregăteşte la cea mai mare centrală nucleară din Europa. "L-am avertizat pe Emmanuel Macron că trupele de ocupaţie pregătesc provocări periculoase la centrala Zaporojie", a declarat şeful statului ucrainean într-un comunicat după o convorbire telefonică avută cu preşedintele francez. "Am convenit să monitorizăm situaţia cât mai îndeaproape posibil, împreună cu AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică)", a adăugat el.

Anterior, armata ucraineană afirmase că "obiecte similare unor dispozitive explozive au fost plasate pe acoperişul exterior al reactoarelor 3 şi 4".

Aceste acuzaţii au fost negate de Rusia, care, la rândul său, a acuzat Kievul că pregăteşte un atac asupra centralei. Un consilier al gigantului nuclear rus Rosatom, Renat Karceaa, a declarat: "Astăzi am primit informaţii pe care sunt autorizat să le dezvălui. Pe 5 iulie, în timpul nopţii, la miezul nopţii, armata ucraineană va încerca să atace centrala nucleară din Zaporojie", a declarat el la televiziunea rusă, adăugând că forţele Kievului plănuiesc să folosească "arme de precizie cu rază lungă de acţiune" şi drone.

EXISTĂ ÎNTR-ADEVĂR UN RISC NUCLEAR?

De când ruşii au preluat controlul asupra uzinei, întrebarea a fost pusă în mod repetat: reprezintă cea mai mare centrală electrică din Europa un risc de accident nuclear? Este o întrebare care se pune din nou odată cu creşterea tensiunilor dintre Kiev şi Moscova şi cu contraofensiva militară ucraineană. Deşi Volodimir Zelenski a estimat în iunie că un "atac terorist" rusesc ar aduce un risc de "scurgeri radioactive", situaţia pare mai puţin critică astăzi, relatează postul francez de televiziune TF1.

Potrivit lui Bruno Comby, expert în inginerie nucleară, cu cinci din cele şase reactoare ale centralei "oprite de aproape un an", "conţinutul de iod radioactiv din miez a dispărut", ceea ce reduce riscurile. "De exemplu, la Cernobîl, 90% din emisiile radioactive erau formate din iod", a explicat inginerul la LCI. Mai ales că reactoarele se află în inima unor incinte concepute pentru a împiedica orice radiaţii şi scurgeri nucleare.

Însă instalarea unor dispozitive similare unor bombe pe reactoarele 3 şi 4 reprezintă un motiv de îngrijorare. Potrivit lui Bruno Comby, "există uşi mari pentru a intra în recipientele de izolare, care seamănă puţin cu uşile de oţel foarte groase ale submarinelor. Dar ele nu sunt proiectate să reziste la explozibili de tipul celor care au aruncat în aer barajul de pe lacul Kahovka, de exemplu".

Armata ucraineană a vrut să fie mai liniştitoare marţi, afirmând că detonarea acestor dispozitive "nu ar trebui să avarieze generatoarele", ci "să dea impresia unor bombardamente din partea ucraineană", ceea ce ar permite Moscovei să "răspândească dezinformări pe această temă".

Unii experţi resping acum existenţa aceastor riscuri. La LCI, Emmanuelle Galichet, conferenţiar şi cercetător în fizică nucleară la CNAM, a declarat că ruşii nu şi-ar asuma riscul de a transforma Zaporojie "într-o bombă". "Deplângem faptul că această centrală este acum a lor şi că vor dori să o folosească pentru a produce electricitate", a explicat experta, care a mai precizat că, pentru a provoca scurgeri, reactoarele centralei ar trebui repornite, "ceea ce ar dura cel puţin o săptămână".

DE CE ESTE IMPORTANT

Dacă centrala din Zaporojie este din nou în centrul atenţiei este pentru că ruşii nu au ezitat în ultimele luni să vizeze infrastructuri critice ale Ucrainei, cum ar fi barajul Kahovka, la începutul lunii iunie, care trebuia să asigure supravieţuirea pe termen lung a rezervorului utilizat pentru răcirea celor şase reactoare ale centralei Zaporojie.

În plus, începând din martie 2022, centrala a fost ţinta unor incendii şi a fost deconectată de la reţeaua electrică în mai multe rânduri. Potrivit Kievului, Rusia a plasat, de asemenea, trupe şi arme în interiorul centralei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.