Israelul ameninţă joi să lanseze o ofensivă ”mai vastă” în Fâşia Gaza, dacă ostaticii nu sunt eliberaţi din acest teritoriu palestinian, inde cel puţin 55 de persoane - inclusiv copii - au fost ucise în bombardamente israeliene, potrivit unor surse palestiniene.
Israelul a încălcat un armistiţiu de două luni în conflictul declanşat în urmă cu peste un an şi jumătate şi a reluat, la 18 martie, Războiul în Fâşia Gaza, mai întâi aerian şi apoi terestru, împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas.
”Dacă nu constatăm progrese în eliberarea ostaticilor într-un viitor apropiat, ne vom extinde activităţile într-o operaţiune mai vastă”, a ameninţat în tmpul unei vizite la trupe, în teritoriul asediat, general-locotenentul Eyal Zamir.
Războiul a fost declanşat la 7 octombrie 2023 de un atac fără precedent al Hamas în sudul Israelului, în care 251 de persoane au fost răpite şi aduse în Fâşia Gaza.
Armata a ordonat joi locuitorilor localităţilor Beit Hanun şi Sheikh Zayed, situate în nordul enclavei, să evacueze înaintea ”unui atac puternic” vizând o zonă acuzată de adăpostirea ”unor operaţiuni ale unor lunetişti şi activităţi teroriste”.
Apărarea Civilă şi surse spitaliceşti palestiniene au anunţat 55 de morţi de la începutul zilei.
Spitalul Indonezian de la Jabalia a anunţat că a primit corpurile a nouă victime în urma unui atac vizând un comisariat de poliţie în acest oraş din nord.
”ÎN FIECARE ZI MOARTE”
Armata israeliană a confirmnat că a efectuat atacuri în sector şi a precizat că a ţintit ”terorişti care operau într-un centru de comandament şi control al Hamas şi Jihadului Islamic”, o grupare aliată.
”Bombardamentul a fost extrem de intens şi a zguduit toată zona”, a declarat AFP un martor, Abdel Qader Sabah. ”Toată lumea a luat-o la fugă şi a început să ţipe”.
Alt bombardament vizând o casă situată în nordul oraşului Gaza (nord) s-a soldat cu moartea unei familii de şase persoane - un cuplu şi toţi cei patru copii -, a anunţat Apărrarea Civilă.
”Distrugerea nu ocoleşte pe nimeni”, s-a plâns la AFP vărul tatălui ucis, Nidal al-Sarafiti.
Cel puţin alte 40 de persoane au fost ucise în alte atacuri, inclusiv 12 într-o casă familială la Jabalia.
Imagini AFP filmate într-o casă lovită la Khan Yunis (sud) surprind oameni stingând flăcări în timp ce alţii căutau între dărâmături cu lanterne.
”Eram aşezaţi în pace atunci când a căzut racheta”, a declarat un martor, Mohammed Faris.
Corpuri zăceau pe sol, inclusiv al unei femei tinere şi unui băiat, în giulgiuri, înconjurate de apropiaţi care plângeau, sărutându-le şi mângâindu-le feţele.
”Ea şi copii ei au fost ucişi şi făcuţi bucăţi”, a deplâns Rania al-Jumla, referindu-se la sora sa ucisă în bombardament. ”Nu mai putern. În fiecrae zi moarte”.
”SCUZE OFICIALE”
Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, cel puţin 1.978 de palestinieni au fost ucişi de la 18 martie.
Acest bilanţ creşte la 51.355 numărul total al morţilor în Fâşia Gaza, potrivit aceleiaşi surse, de la începutul ofensivei israeliene, lansată ca represalii faţă de atacul de la 7 octombrie.
Acest atac a antrenat moartea a 1.218 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 58 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 sunt moarte, potrivit armatei israeliene.
Joi, armata israeliană a anunţat că un angajat - bulgar - al ONU, ucis luna trecută în Fâşia Gaza, a fost victima unui tir de tanc, potrivit concluziilor provizorii ale unei anchete interne.
Ea a declarat că ”regretă acest incident grav”.
”Clădirea a fost vizată din cauza unei presupuse prezenţe inamice şi a nu a fost identificată de către forţele (israeliene) ca (fiind) o instalaţie a ONU”, a anunţat ea într-un comunicat.
Bulgaria a anuţat că a ”primir scuze oficiale” din partea Israelului.
La 19 martie, ONU anunţa moartea unui angajat într-o explozie a unei clădiri aparţinând Biroului ONU al Serviciilor de Susţinerea Proeictului (UNOPS) la Deir al-Balah (centru).
Armata israeliană a respins iniţial orice responsabilitate.
Situaţia umanitară este extrem de dramatică în Fâşia Gaza după ce Israelul a închis, la 2 martie, punctele de trecere a ajutorului umanitar, acuzând Hamasul de faptul că-l deturnează.
În pieţe improvizate, locutorii enclavei nu găsesc prea multă hrană, stocurile de făină se epuizează, iar organizaţii umanitare care oerează în Fâşia Gaza duc lipsă de totul.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...