Cehia aduce sâmbătă un omagiu - printr-un moment de reculegere, coborârea steagurilor în bernă şi slujbe în toată ţara - celor 14 persoane ucise joi de către un student, care apoi s-a sinucis, la Universitatea Carolină, în centrul istoric al Pragăi, cel mai sângeros atac armat în masă comis în ţară, soldat şi cu 25 de răniţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul le-a cerut cehilor să respecte un moment de reculegere la prânz, iar clopote au fost trase în biserici în acest stat membru al Uniunii Europene şi NATO, la două zile după ce un student în vârstă de 24 de ani, David Koza, a creat teroare trăgând în studenţi, după care s-a sinucis.

”Este dificil să găseşti cuvinte pentru a exprima pe de o parte condamnarea, iar pe dealtă parte durerea şi tristeţea pe care o simte toată populaţia noastră în aceste zile înainte de Crăciun”, a declarat premierul Petr Fiala.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”AŞ FI PUTUT SĂ FIU EU”

Studenţi au aprins mii de lumânări la un memorial improvizat în faţa facultăţii de Arte şi la sediul Univestităţii Caroline, în mijlocul centrului istoric al capitalei cehe.

Identităţile victimelor, studenţi şi profesori - au început să fie publicate de către rude şi universitate.

”Asta s-ar fi putut îmtâmpla oricui. În realitate aş fi putut să fie eu”, declara vineri un student, Antonin Volavka, aprinzând o lumânare la memorialul improvizat.

”Ne este greu tuturor”, scrie pe Facebook Institutul de Muzicologie, după ce a aflat că directoarea sa, Lenka Hlavkova, în vârstă de 49 de ani, mama a doi copii, se află între victime.

Între victime se află şi un expert în literatură finlandeză, Jan Dlask, şi studenta Lucie Spindlerova.

Un cetăţean olandez şi doi din Emiratele Arabe Unite (EAU) se află printre răniţi.

O LEGĂTURĂ CU O DUBLĂ CRIMĂ NEELUCIDATĂ

Începând de joi, poliţia a arestat patru persoane care au ameninţat să repete atacul sau care l-au aprobat.

Supravegheri ale poliţiei urmează să fie organizate în anumite locuri şi la anumite instituţii şcolare, cel puţin până la 1 ianuarie, a anunţat ministrul de Interne.

Comandantul poliţiei, Martin Vondrasek, a subliniat că atacatroul - care nu era cnoscut justiţiei - dispunea de un ”arsenal uriaş de arme şi muniţie”.

El a declarat că inspectarea scenei crimei s-a dovedit ”cea mai tulburătoare experienţă” din cei 31 de ani ai carierei sale în poliţie.

Ministrul de Interne Vit Rakusan a anunţat că nu s-a putut stabili nicio legătură între atac şi ”terorismul intrnaţional” şi că atacatorul  a acţionat singur.

Potrivit lui Martin Vondrasek, poliţia a început să-l caute pe student chiar înainte de atacul armat, după descoperirea cadavrului tatălui acestuia în satul Hostoun, la vest de Praga.

Studentul i-a spus unui prieten că intenţiona să se sinucidă la Praga.

Poliţia a percheziţionat, atunci, sediul Facultăţii de Arte, unde atacatorul urma să se prezinte la un curs, însă acesta s-a dus până la urmă în vecinătate, în sediul principal al universităţii.

Către ora 14.00 GMT (16.00, ora României), poliţia era alertată cu privire la focuri de armă şi trimitea o unitate de intervenţie la faţa locului.

Potrivit unui cont al atacatorului pe o reţea de seocializare, acesta ar fi anunţat că s-a inspirat dintr-un atac asemănător în Rusia, a declarat Martin Vondrasek.

În urma unei percheziţii la domiciliul atacatorului, poliţia a stabilit o legătură cu uciderea neelucidată a unui bărbat tânăr şi a fiicei acestuia, în vârstă de două luni, într-o pădure de lângă Praga, la 15 decembrie.

”O analiză balistică a dovedit că arma folosită în pădure era identică cu cea găsită la domiciliul atacatorului de la Universitate”, a anunţat pe X poliţia.

CEL MAI SÂNGEROS ATAC ARMAT DIN 1993

Atacul armat din centrul istoric al Pragăi - clasat în Patrimoniul Mondial al UNESCO - este cel mai sângeros de când Cehia a devenit un stat independent, în 1993.

Mesaje de condoleanţe şi de simpatie curg din întreaga lume, de la Papa Francisc, preşedintţii american Joe Biden, francez Emmanuel Macron, ucrainean Volodimir Zelenski şi regele Charles al III-lea.

Cehia este a 12-a cea mai sigură ţară din lume,l, potrivit Indexului Mondial al Păcii din 2023, iar violenţa armată este rară în această ţară.

În 2015, un bărbat a ucis şapte bărbaţi şi o femeie, după care s-a sinucis într-un restaurant, în sud-estul ţării, iar alt bărbat înarmat a ucis şapte persoane într-un spital, în estul Cehiei, în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.