Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ”admis în parte” o plângere depusă de Ucraina împotriva Rusiei după anexarea Crimeei în 2014 şi anunţă că o hotărâre pe fond urmează să fie pronunţată ”la o dată ulterioară”, relatează AFP.
Kievul acuză Moscova de faptul că se face vinovată de ”numeroase încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în Crimeea”, în perioada februarie 2014-august 2015, anunţă într-un comunicat CEDO.
Potrivit Curţii cu sediul la Strasbourg, Rusia a exercitat un ”control efectiv” asupra Crimeei, aşa cum arată ”amploarea puterii prezenţei militare ruse” în peninusla ucraineană.
Această prezenţă militară ”a fost consolidată (...) începând din ianuarie 2014 fără consimţământul autorităţilor ucrainene şi în absenţa vreunui element care să sugereze că plana vreo ameninţare la adresa trupelor ruse staţionate în Crimeea”, arată CEDO.
Curtea notează de asemenea că ”versiunea” faptelor pe care i-a prezentat-o Kievul este ”coerentă şi concordantă”.
Această ”versiune” comportă, continuă Curtea, ”elemente de informaţii detaliate şi specifice, susţinute cu probe suficiente care arată că militari ruşi nu au fost nişte observatori pasivi, ci au participat în mod activ la evenimentele vizate”.
Curtea precizează astfel că dispune de un ”început de probe suficient atât cu privire la repetiţia faprelor, cât şi cu privire la toleranţa oficială” al cărei obiect a fost.
Este vorba, enumeră CEDO, despre ”dispariţii forţate”, ”detenţii ilegale”, ”impunerea automată a naţionalităţii ruse”, ”hărţuirea şi intimidarea conducătorilor religioşi”, ”închiderea presei neruseşti”, ”exproprieri fără despăgubire” sau ”interzicerea limbii ucrainene în şcoli”.
Cu toate acestea, avertizeaaă judecătorii europeni, ”această concluzie nu prejudecă problema responsabilităţii” Rusiei, care urmează să fie stabilită prin procedura pe fond.
Recurgerea la această procedură interstatală, prin care un stat dă alt stat în judecată la CEDO, este extrem de rară.
În total 27 de cazuri de acest fel au fost înregistrate de la intrarea în vigoare a Convenţiei europene, în 1953.
CEDO subliniază, de asemenea, că nu i s-a cerut să stabilească ”dacă integrarea Crimeei, din perspectiva dreptului rusesc, în Federaţia rusă este ilicită din punctul de vedere al dreptului internaţional”.
Anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de către un război cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, soldat cu aproape 13.000 de morţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.